Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ομιλία Χ. Μαρκογιαννάκη στο Ιδρυτικό Συνέδριο

Κυρία Πρόεδρε, Αγαπητοί σύμμαχοι
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του τόπου και της δημοκρατίας μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ και δίνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας.
Σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι, όχι άδικα βέβαια, γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική και προτιμούν να κρατήσουν αποστάσεις, εμείς διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο.
Το δρόμο της συμμετοχής σε μια νέα προσπάθεια, μια νέα πολιτική δύναμη.
Μας ρωτούν εύλογα τι καινούργιο έχουμε να φέρουμε εμείς στην πολιτική πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας.
Μας κοιτάνε επιφυλακτικά και αναρωτιούνται ποιές είναι οι πραγματικές προθέσεις μας. Περιμένουν να δουν από μας κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με αυτό που έχουν συνηθίσει.
Και η δική μας η ευθύνη είναι φίλες και φίλοι τεράστια. Με το λόγο μας, με τις θέσεις μας, μα πάνω απ' όλα με τα έργα μας, καλούμαστε να αποδείξουμε σε όλους ότι φέρνουμε μια Ανατροπή στην Πράξη.

Η δική μου συμβολή στον διάλογο του ιδρυτικού μας συνεδρίου είναι να σας εκθέσω με λίγα λόγια τις βασικές κατευθύνσεις του καταστατικού μας. Ενός κειμένου θεμελιώδους για την υπόσταση και λειτουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το οποίο εσείς θα βελτιώσετε, θα ψηφίσετε και θα θέσετε σε ισχύ.
Το κείμενο που σε λίγο θα τεθεί στην κρίση σας δημιουργήθηκε πάνω σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
Ευρεία Δημοκρατική νομιμοποίηση –
Ισορροπημένη λειτουργία των κομματικών οργάνων –
Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών –
Διαφάνεια στην οικονομική λειτουργία.
Πρώτα απ' όλα στο θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης: Στόχος μας είναι να αναδεικνύονται τα κεντρικά όργανα του κόμματος με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο και να εκπροσωπούνται σε αυτά αναλογικά, εάν είναι δυνατόν όλα τα μέλη του κόμματος μας. Το γεγονός ότι τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του κόμματος έχουν συγκεκριμένη θητεία, σηματοδοτεί και το μέτρο της ευθύνης τους απέναντι στο κόμμα και τα μέλη του. Η Κεντρική Επιτροπή δεν θα είναι ένα όργανο βιτρίνας. Θα ελέγχει και θα συνδράμει ουσιαστικά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και θα σηκώνει το βάρος της εξισορρόπησης ανάμεσα στις αυτονόητες ευρείες αρμοδιότητες του Προέδρου και την ανάγκη διευρυμένης συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Βασικά στοιχεία της δημοκρατικής ταυτότητας του καταστατικού μας είναι πρώτον ο τρόπος εκλογής Προέδρου, από το Συνέδριο και τα μέλη μαζί, μέσα από μια διαδικασία που παρέχει επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση της ευρείας νομιμοποίησης της εντολής που θα λάβει.. Δεύτερον οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και τρίτον, οι διαδικασίες για τη διαγραφή ενός μέλους, διαδικασίες που δεν θα τις βρείτε σε ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . Για εμάς δεν ισχύει το αποφασίζουμε και διατάζουμε. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από ένα μέλος του κόμματος την ιδιότητά του, κινούμενος από ιδιοτελή κίνητρα ή από κίνητρα προσωπικής αντεκδίκησης. Η διαγραφή είναι μια βαθειά πολιτική πράξη, που όπως θα δείτε, φιλτράρεται σε πολλαπλά επίπεδα, τη στιγμή που παρέχονται στον υφιστάμενο τη διαδικασία όλες εκείνες οι δικονομικές εγγυήσεις, που εξασφαλίζουν τον αδιάβλητο χαρακτήρα της.
Η ισορροπημένη λειτουργία των οργάνων εξασφαλίζεται από την αναλογική εκπροσώπηση, που διασφαλίζεται από το σύστημα εκλογής, την αναλογική κατανομή των αρμοδιοτήτων τους και την θέσπιση κανόνων που εγγυώνται ότι τα όργανα θα λειτουργούν κανονικά και δεν θα συγκαλούνται μόνο σε ειδικές περιστάσεις και για να τηρούμε τους τύπους. Τα όργανα θα κάνουν δουλειά, τα μέλη τους θα κάνουν δουλειά, όλο το κόμμα θα παράγει πολιτικό έργο ουσίας και δεν θα αρκείται όπως κάνουν άλλοι στο χειροκρότημα του Προέδρου, όταν ολοκληρώνει τις ενώπιον των οργάνων ομιλίες του.
Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών είναι επίσης μια παράμετρος σημαντική, που διακρίνει το καταστατικό μας, από τα αντίστοιχα άλλων κομμάτων. Για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, μπαίνουν διαδικασίες ηλεκτρονικής συμμετοχής, on line διαλόγου και διαμόρφωσης θέσεων και διαδικτυακών ψηφοφοριών.
Τέλος, σημειώνω την έμφαση που έχουμε δώσει στη διαφάνεια της οικονομικής μας λειτουργίας. Είμαστε ένα κόμμα που δεν έχουμε και δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Κάθε οικονομική συνδρομή, κάθε συνεισφορά μεγάλης αξίας θα είναι διαφανής, ανοικτή και ξεκάθαρη. Η δε εσωτερική διαχείριση των οικονομικών μας, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί ούτε η παραμικρή σκιά για την έντιμη λειτουργία του κόμματος.
Φίλες και φίλοι,
Όταν η Πρόεδρος μας, η Ν. Μπακογιάννη έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει αυτό το δύσκολο αλλά ωραίο ταξίδι, διακήρυξε παράλληλα τις αρχές πάνω στις οποίες θα δομηθεί το κόμμα μας. Σήμερα βλέπετε αυτές τις αρχές ενσωματωμένες στο καταστατικό μας κείμενο. Βλέπετε μπροστά σας την προσήλωση μας στη δημοκρατία, την αναλογική εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή. Βλέπετε μπροστά σας την απόφασή μας να δουλέψουμε για ένα κράτος, μια κοινωνία, μια εκπαίδευση, έναν συνδικαλισμό χωρίς κομματικούς κηδεμόνες. Βλέπετε μπροστά σας τον θεμελιώδη χάρτη της ανατροπής στην πράξη.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα