Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Βασίλης Κοζομπόλης για ΕΑΣ: Μίλησε για κατεστημένο που δεν μπόρεσε να «σπάσει»


Image«Η Ένωση δεν κινδυνεύει από τη νομιμότητα την οποία επιζητούμε. Η Ένωση κινδυνεύει από ένα κατεστημένο που υπάρχει εκεί πέρα. Το κατεστημένο αυτό είναι δύο κύκλοι, που ο ένας συνδέεται με τον άλλον. Ο ένας προέρχεται από τους εργαζόμενους και ο άλλος είναι κάποιοι αιρετοί από μας. Αυτό το κατεστημένο θέλει να έχει το πάνω χέρι. Το είχε μια ζωή και, δυστυχώς, στα 7 χρόνια της θητείας μου εκεί, δεν μπόρεσα να το σπάσω».
Τα παραπάνω ανέφερε χθες στο «Θ» ο τέως πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, ο οποίος, μαζί με άλλους συνεταιριστές, προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της πρόσφατης (30/6/2012) γενικής συνέλευσης της Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε αναστέλλει την ισχύ της γενικής συνέλευσης, με συνέπεια το «πάγωμα» της μετατροπής της ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό και όλων των σχετικών αποφάσεων που ελήφθησαν σε εκείνη τη συνέλευση.

Τη Δευτέρα η αίτηση ανάκλησης

Από την πλευρά της ΕΑΣ κατατέθηκε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα, ενώ ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της Ένωσης, που είχε προκύψει από την τελευταία γενική συνέλευση, Κώστας Κατσούλης, μας είπε χθες: «Εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουμε το νόμο. Εάν οι διαδικασίες ήταν παράνομες, αυτά θα τα κρίνουν τα δικαστήρια. Δεν πήραμε αναγκαστικά την εξουσία και μπήκαμε προσωρινή διοίκηση. Οριστήκαμε από μία συνέλευση, όπως και αυτοί οι δύο σύμβουλοι που ενίστανται (σ.σ. τα μέλη της προσωρινής διοίκησης κ. Κοζομπόλης και κ. Ντονάς)».
Ο κ. Κατσούλης σημείωσε ότι τόσο ο κ. Κοζομπόλης όσο και ο κ. Ντονάς συμμετείχαν στην τελευταία γενική συνέλευση και μπήκαν στο συμβούλιο της προσωρινής διοίκησης που ορίστηκε, στο πλαίσιο της μετατροπής του συνεταιρισμού. Εξέφρασε, λοιπόν, την έκπληξή του που αντιδρούν τώρα.

Γιατί τώρα;
Από την πλευρά του, ο κ. Κοζομπόλης, ερωτηθείς γιατί όλα αυτά που αναφέρει τώρα δεν τα έθεσε στη γενική συνέλευση, μας απάντησε: «Η κίνηση (σ.σ. της ένστασης) δεν έγινε από μένα μόνο. Ήταν σε συνεργασία με κάποιους πρωτοβάθμιους ενεργούς συνεταιρισμούς: Εξωχωρίου, Νεοχωρίου Λεύκτρου, Δολών, Σωτηριανίκων, Μαντίνειας και Αβίας, Βάλτας, Κάμπου, και άλλων, με τους οποίους έχουμε κουβεντιάσει και συμφωνήσει, αλλά δε συμμετείχαν στο δικόγραφο. Με τους συνεταιρισμούς αυτούς, σε κοινή σύσκεψη που είχαμε, δεν ήμουν εγώ ο πρωτοστάτης για να πάμε σε μια ένσταση στο δικαστήριο κατά των αποφάσεων. Η άποψή μου ήταν να μην πάμε κατ’ αρχήν σε αυτή τη λύση, αλλά να αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους και εμείς να κάνουμε μια καινούργια κίνηση, οι ενεργοί συνεταιρισμοί να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Μια καινούργια Ένωση, μια κοινοπραξία ή ΑΕΣ, διότι οι ενεργοί συνεταιρισμοί έχουν τη δύναμη στα χέρια τους».
Ο κ. Κοζομπόλης πρόσθεσε ότι και στη γενική συνέλευση κατατέθηκε ένσταση από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Εξωχωρίου, η οποία όμως, όπως είπε, δε συζητήθηκε, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να τη στηρίξει. Επίσης, παρατήρησε ότι ο ίδιος πάντα ήταν υπέρ της μετατροπής της ΕΑΣ σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη και όχι σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, και πως δεν άλλαξε τώρα γνώμη. «Όμως, το λες μία, το λες δύο, όταν δε θέλει ο άλλος να σε ακούσει, κουράζεσαι. Όντας εγώ πρόεδρος σε ένα συμβούλιο που δεν είχα την πλειοψηφία, συρθήκαμε με ευθύνη κάποιων και αυτοί οι κάποιοι συνάδελφοι είναι σήμερα στην προσωρινή διοίκηση και φέρουν, κυρίως, την ευθύνη».
Και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι η γενική συνέλευση δεν έχει τη νόμιμη απαρτία. Πρώτα πρώτα, όλες οι αποφάσεις των συνεταιρισμών που συγχωνεύθηκαν, οι οποίοι δεν είχαν καμία δοσοληψία με τα μέλη τους, δηλαδή ήταν ανενεργοί συνεταιρισμοί, μπήκαν στη διαδικασία της συγχώνευσης χωρίς να καλύπτουν τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Κανένα από τα πρακτικά τους δεν είναι νόμιμο. Οι απαρτίες των γενικών τους συνελεύσεων είναι παράνομες. Παράνομη και η τελευταία γενική συνέλευση με 126 παρόντες στα 494 μέλη που έχει καταγράψει το Δ.Σ.».

Κώστας Κατσούλης
«Δεν μπορείς να λες ανενεργούς αυτούς που παραδίδουν όλο τους το προϊόν στο συνεταιρισμό»
Απαντώντας στον κ. Κοζομπόλη, ο κ. Κατσούλης προσθέτει: «Ακούσαμε ότι θέλει να προστατεύσει τη νομιμότητα, γι’ αυτό και έκανε αυτή την κίνηση. Εμείς, δηλαδή, τι κάναμε παράνομο που βρισκόμαστε σήμερα στην προσωρινή διοίκηση; Πού ήταν η παρανομία μας; Εφαρμόσαμε κάτι διαφορετικό από τις οδηγίες που είχαμε; Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να διαμορφώνει μια εικόνα ότι κάτι γίνεται στην Ένωση και να δημιουργείται μια αίσθηση αναξιοπιστίας προς τα έξω, να μιλάμε για υπόγειες διαδρομές, κ.λπ.». Και συμπληρώνει: «Οι συνεταιρισμοί έκαναν αυτά που τους είπαμε, τις συνελεύσεις τους, συγχώνευσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακίνητα, οικόπεδα, τραπεζικούς λογαριασμούς… Και τώρα που έχουμε φτάσει εδώ, τι θα τους πούμε; Δεν έχουν καν συμβούλια αυτή τη στιγμή. Λένε ότι την Ένωση την παρέλαβαν συνεταιρισμοί σφραγίδες. Σφραγίδες μπορεί να είναι οι συνεταιρισμοί, τα μέλη όμως είναι ενεργά και υπάρχουν αγρότες, όπως οι σταφιδοπαραγωγοί, που εδώ και χρόνια παραδίδουν το 100% του προϊόντος τους στην Ένωση. Πώς μπορείς να μιλάς έτσι γι’ αυτούς τους ανθρώπους που χρόνια παραδίδουν όλο τους το προϊόν στο συνεταιρισμό;».


Της Μαρίας Νίκα

1 σχόλιο:

  1. και εγω που νομιζα οτι κατεστημενο ειναι ο κος Βασίλης Κοζομπόλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα