Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Reuters: «Τα γυρίζουν» οι Ευρωπαίοι για το χρέος

Υπό αμφισβήτηση θέτουν ευρωπαϊοι αξιωματούχοι τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω βοήθεια στη μείωση του χρέους. Υποστηρίζουν ότι άλλαξαν οι παράμετροι έναντι του 2012 και ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Η ευρωζώνη επανεξετάζει κατά πόσον η Ελλάδα χρειάζεται μια επιπρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα δεδομένα, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί μια νέα ανάλυση για το αν η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.

«Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί κιόλας» σημείωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ανακούφιση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσαν πως δεν γνωρίζουν για οποιαδήποτε
επανεξέταση του ζητήματος από την ευρωζώνη και τόνισαν ότι η χώρα δικαιούται να κερδίσει μια ελάφρυνση χρέους, όπως της είχαν υποσχεθεί. «Η συμφωνία για τα μέτρα ανακούφισης του χρέους δεν ήταν μια λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά μια επιβράβευση για μια χώρα που τα κατάφερε. Στο πλαίσιο αυτό και από τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε, η συζήτηση για την ανακούφιση χρέους πρέπει να συνεχίσει όπως είχαμε συμφωνήσει» σημείωσε ένας αξιωματούχος στο Reuters.
Ωστόσο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.
«Η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012» δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει και πολύ νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι και παραείναι βιώσιμο» πρόσθεσε.
«Όταν βλέπει κανείς την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία έγινε όταν συγκροτήθηκε το τρέχων πρόγραμμα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα» ανέφερε τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις για τη διάρκεια των δανείων ή τα επιτόκια» πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την λήψη μιας προληπτικής μορφής στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα