Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΦΟΙ: Ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, η υπεροχή της φύσης και ένας χρησμός. Στους Δελφούς θα συναντήσετε τους θεούςΣτους Δελφούς θα βιώσετε την αρμονία που δένει ανθρώπους και θεούς. Το μεγαλείο και η γαλήνη του δελφικού τοπίου δεν χωρά σε φωτογραφίες. 

Τα συναισθήματα, που γεννά ο ιερός χώρος, δεν περιγράφονται με λέξεις. Στους Δελφούς συναντήθηκαν οι αετοί που έστειλε ο Δίας, για να υποδείξουν τον «ομφαλό της γης». Σε αυτή τη γωνιά της Κεντρικής Ελλάδας ίδρυσε ο θεός Απόλλωνας το ιερό του, σκοτώνοντας τον δράκοντα Πύθωνα.

Εδώ υπήρξε το πιο ονομαστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Το Δελφικό τοπίο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1972, και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι ένα δώρο της Ελλάδας προς την ανθρωπότητα. Εδώ θα υποκλιθείτε σε ό,τι έφτιαξαν άνθρωποι και φύση μαζί, δημιουργήματα υπεράνω τόπου και χρόνου. Θα ανακαλύψετε τον βαθύτερο εαυτό σας, θα νιώσετε τη δύναμη των ανθρώπων και την ενέργεια των θεών. Και θα φύγετε με τους δικούς σας χρησμούς.

Αξίζει να δείτε στους Δελφούς 

Η μυθολογία πίσω από έναν τόπο-μύθο
Μύθοι, ιστορία και αλήθεια πλέκονται, για να εγκωμιάσουν το μεγαλείο των Δελφών! Κατά τη μυθολογία, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από αντίθετες κατευθύνσεις, για να υποδείξουν το κέντρο του κόσμου. Συναντήθηκαν στους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης». Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, στους Δελφούς υπήρχε ένα ιερό, αφιερωμένο στη θεά Γη, με φύλακα τον δράκοντα Πύθωνα.

Ο Απόλλωνας, μεταμορφωμένος σε δελφίνι, έφθασε στο επίνειο των Δελφών, την Κίρρα, σκότωσε τον Πύθωνα και ίδρυσε το δικό του ιερό, το ναό του Απόλλωνα. Το μαντείο των Δελφών υπήρξε σπουδαίο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. και επιβράβευε τους «θεοπρόπους» με χρησμούς που θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι. Οι αρχαίοι προσκυνητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους με δεκάδες λαμπρά αναθήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Το Δελφικό τοπίο: ταξίδι στον τόπο των θεών
Εδώ θα νιώσετε τη θεϊκή παρουσία: στην Κεντρική Ελλάδα, δύο θεόρατοι βράχοι στέκουν στα πόδια του Παρνασσού -οι Φαιδριάδες. Εκεί το μαντείο και το ιερό του Απόλλωνα. Η γύρω περιοχή από την Αράχωβα ως την Κίρρα, ένας απέραντος χρυσοπράσινος ελαιώνας. Αυτό είναι το περίφημο «Δελφικό τοπίο». Γλυκό, μα άγριο, υποβλητικό και φιλόξενο, μοιάζει να υπακούει σε μια άυλη παρτιτούρα που κατακλύζει την ψυχή με τη μουσική των θεών.
Ο ναός του Απόλλωνα, το Θέατρο και το Στάδιο
Σαν προσκυνητής των αρχαίων χρόνων, θα περπατήσετε την Ιερά Οδό ως τον μεγαλόπρεπο ναό του Απόλλωνα που κόσμησαν Αθηναίοι γλύπτες. Στα βάθη του, το άδυτο όπου η Πυθία έδινε τους χρησμούς της. Γεμάτος από μνημεία και «θησαυρούς» που αφιέρωσαν οι πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, ηγεμόνες ή απλοί άνθρωποι, ο χώρος όλος εκλύει ακόμη μια μοναδική ενέργεια. Θα σταθείτε και θα θαυμάσετε ώρα πολλή τα ερείπια του ναού, που υψώνεται από το 330 π.Χ., στη θέση παλαιότερου δωρικού ναού που είχε κτιστεί το 505 π.Χ. Βόρεια του ιερού θα βρείτε το θέατρο, που φιλοξενούσε μουσικούς και δραματικούς αγώνες. Ακόμη ψηλότερα, σε ένα τοπίο εντυπωσιακό, το Στάδιο όπου διοργανώνονταν τα αθλητικά αγωνίσματα... Μια αρχαία διαδρομή, μια ιστορία εντυπωσιακή, μια κληρονομιά πολιτιστική.
Η Κασταλία πηγή του εξαγνισμού
Σε ένα τοπίο θεϊκής ομορφιάς στη χαράδρα των Φαιδριάδων, στη ρίζα του βράχου Φλεμπούκου, θα επισκεφθείτε την Κασταλία πηγή. Εδώ πλενόταν και εξαγνιζόταν η Πυθία, οι ιερείς, αλλά και όσοι ζητούσαν χρησμό. Η ιστορία της παλαιότερης κρήνης μακρά, καθώς χρονολογείται από τον 6ο αι. π.Χ. Τον 1ο αι. π.Χ., πιο κοντά στην πηγή δημιουργήθηκε η «Κασταλία του βράχου». Εκεί σκαλίστηκαν εσοχές, για να αφήνουν οι πιστοί τα αφιερώματά τους στη νύμφη Κασταλία... Εδώ βρίσκεστε στην πηγή του μύθου.

Εικόνες από τους Δελφούς

Ο Θόλος στο ιερό της Αθηνάς Προναίας των ΔελφώνΠερπατώντας από τους Δελφούς προς Χρισσό και ΚίρραΜνημεία παντού
Στους Δελφούς, τα μνημεία βρίσκονται ολόγυρά σας: το ιερό της Αθηνάς Προναίας με τη Θόλο, το περίεργο κυκλικό οικοδόμημα με λειτουργία άγνωστη στους αρχαιολόγους, το Γυμνάσιο, χώρος αθλητικής προπόνησης και εκπαιδευτικό κέντρο, η παλαίστρα, τα λουτρά της κλασικής περιόδου κοντά στις ρωμαϊκές θέρμες. Ολόκληρη η ιστορία του αρχαίου πολιτισμού μπροστά σας!
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας. Χτίστηκε το 1903, για να στεγάσει ευρήματα της Μεγάλης Ανασκαφής που είχε αρχίσει το 1892. Με την επανέκθεση ολόκληρης της συλλογής του που εγκαινιάσθηκε το 2004 τα εκθέματα αναδείχθηκαν, εμπλουτίσθηκαν και αναδιαρρυθμίστηκαν σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα και μουσειογραφική αντίληψη. Ο περίφημος Ηνίοχος έχει περίοπτη θέση στο μουσείο αυτό, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών που περιδιαβαίνουν καθημερινά τις 14 αίθουσές του.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών
Ένα ζωντανό κέντρο πολιτισμού στους Δελφούς, το «κέντρο της γης»! Εδώ φιλοξενούνται παραστάσεις, συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις αρχαίου δράματος, μια σημαντική έκθεση με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πολιτικού Κωνσταντίνου Καραμανλή, με σκοπό να γίνει ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο, κοντά στην πόλη των Δελφών. Το συνεδριακό συγκρότημα, τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος, χτίστηκε στη δεκαετία του ΄60. Το περιβάλλει ένα ενδιαφέρον πάρκο γλυπτικής.
Η αναβίωση των Δελφικών Γιορτών
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης Άγγελος Σικελιανός με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ επιχείρησαν την αναβίωση των Δελφών ως παγκόσμιου κέντρου. Στις πρώτες Δελφικές Γιορτές το 1927, η αρχαία αίγλη αναβίωσε, με παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου στο αρχαίο θέατρο και το 1930 με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Σήμερα, στο σπίτι-μουσείο του Σικελιανού, ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής που θα συναντήσετε κοντά στον οικισμό των Δελφών, θα δείτε χειρόγραφα και αλληλογραφία για τις Γιορτές, φωτογραφικό υλικό της διάσημης φωτογράφου Nelly’s, κοστούμια από τις παραστάσεις που σχεδίαζε η Εύα εμπνευσμένη από τα αρχαία αγγεία, φτιάχνοντάς τα στον αργαλειό της.
Η πόλη των Δελφών
Αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, καφέ-μπαρ, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και αντίγραφα των ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου! Στην πόλη των Δελφών κυριαρχεί η αύρα του διάσημου αρχαιολογικού χώρου.


Οι κρυμμένοι θησαυροί των Δελφών

Το Κωρύκειο Άντρο
Από ένα μεγάλο τριγωνικό άνοιγμα θα μπείτε στην υποβλητικά φωτισμένη σπηλιά, για να θαυμάσετε εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο Κωρύκειο Άντρο, το μεγαλειώδες σπήλαιο του Παρνασσού, κρύβεται μια πλούσια ιστορία, καθώς εδώ ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ευρήματα της περιοχής, που χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.). Τον 5ο αι. π.Χ, εδώ λατρεύονταν οι Νύμφες και ο θεός των δασών, Πάνας. Μια εμπειρία με ατμόσφαιρα μυστικιστική.
Ταξίδι στα βήματα του Παυσανία
Ακολουθήστε ένα από τα πιο γνωστά µονοπάτια της περιοχής, που ταυτίζεται στο µεγαλύτερο µέρος του µε το αρχαίο µονοπάτι που είχε καταγράψει ο Παυσανίας. Η διαδροµή από τους Δελφούς µέχρι τη θέση Κρόκι είναι τμήμα του διεθνούς µονοπατιού Ε4.
Πεζοπορία από τους Δελφούς στο Χρισσό και την Κίρρα
Θα απολαύσετε μια κατηφορική, απολαυστική διαδρομή, που συμπίπτει σε μεγάλο τμήμα της με τον αρχαίο δρόμο που ένωνε το λιμάνι της Κίρρας με τους Δελφούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα