Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ο λογαριασμός έφτασε, οι δανειστές έρχονται

Η προέλαση των μέτρων πυροδοτεί νέες αντιδράσεις - Η "φούσκα" της αξιοπρέπειας έσκασε στο Τρίτο Μνημόνιο Ολα πλέον τρέχουν με κατεύθυνση και στόχο την αξιολόγηση για να απελευθερωθεί η δόση με ορίζοντα -μακρινό ή όχι - θα δείξει, την ανάπτυξη. Με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ομομέλεια της Βουλής έκλεισε ο κύκλος της κουβέντας μπαίνοντας πλέον επί της ουσίας στην σκληρή πραγματικότητα, με τα δεύτερα πιο σφοδρά πακέτα να είναι μπροστά και να τελούν υπό επεξεργασία.

Η ανεργία καλπάζει, η αδυναμία των πολιτών να εξυπηρετήσουν βασικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες να γιγαντώνεται και με τη φορολογική λαίλαπα να μην είναι πλέον απειλή αλλά πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση συζητά τρόπους είσπραξης και οι πολίτες λένε δεν έχω να πληρώσω.

Οπως και να χει η ανασφάλεια για το τι πρόκειται να συμβεί είναι το κυρίαρχο συναίσθημα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατροπές και ετοιμάζει μορφές αντίδρασης ενώ κυβέρνηση και δανειστές επιταχύνουν τις εργασίες και ξανάρχονται...

Μέσα στην εβδομάδα φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι διατηρούν την πίεση προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα να προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων "τρέχοντας" κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη εδώ και επισημαίνουν στοιχεία για τα οποία πλέον θα επιλυφθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, βλέπουν προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Ισχυρίζονται πως τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ηπιότερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη.

Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Όπως ειδικότερα επισημαίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε. Η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.

Νεότερες εκτιμήσεις όμως, προβλέπουν ύφεση -0,9%. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρ? ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0.5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Με τον λογαριασμό να έχει ανοίξει ιδιαίτερη σημειολογική αξία αποδίδει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου που αναζητώντας μπράτσο να πιαστεί...

Το Μαξίμου βασίζεται στον Ολάντ στο σκέλος της κουβέντας για το ελληνικό χρέος, που όπως συνάγεται από δηλώσεις και τοποθετήσεις θα αρχίσει μετά την αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό και η πρόσφατη αμερικανική παρέμβαση διά στόματος Τζακ Λιου στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και η επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί που δεν έγινε τελικά λόγω προσωπικού κωλύματος. Υπενθυμίζεται ότι ματαιώθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα λόγω θανάτου της μητέρας του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα