Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σουηδία: Εισαγγελική έρευνα για διαφθορά εις βάρος της ΥΠΕΞ για ένα διαμέρισμα

Swedish Foreign Minister Margot Wallstrom.  EPA, JULIEN WARNANDSwedish Foreign Minister Margot Wallstrom. EPA, JULIEN WARNAND
Η διεύθυνση της σουηδικής εισαγγελίας η οποία είναι αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι αρχίζει προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ μίσθωσε ένα διαμέρισμα στη Στοκχόλμη που ανήκει σε ένα συνδικάτο.
«Στα μέσα ενημέρωσης από την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εκπρόσωποι του συνδικάτου Kommunal είχαν μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού του 2014 και του Απριλίου του 2015 υποσχεθεί και κατόπιν διαθέσει ένα μισθωτήριο συμβόλαιο στην υπουργό Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ για ένα διαμέρισμα στη Στοκχόλμη το οποίο ανήκει σε αυτό το συνδικάτο», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Καθώς για την υπόθεση υπάρχουν διάφορες υποψίες η εισαγγελία «αποφάσισε να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για ενεργητική και παθητική διαφθορά, για να διακριβωθεί εάν τελέστηκε κάποια αξιόποινη πράξη».

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η εφημερίδα Aftonbladet αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα πως το συγκεκριμένο συνδικάτο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα επέτρεψε στην Σουηδή ΥΠΕΞ να ενοικιάσει ένα διαμέρισμά του στη Στοκχόλμη, κατόπιν μιας συμφωνίας που την απάλλαξε από την ανάγκη να περιμένει για χρόνια, βάσει λίστας αναμονής, όπως συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος κοινός θνητός αναζητά στέγη στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.
Η Βάλστρεμ, 61 ετών, χαρακτηρίζεται η πιο αμφιλεγόμενη αλλά ταυτόχρονα και η γνωστότερη προσωπικότητα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Σουηδίας. Τάσσεται υπέρ μιας «φεμινιστικής διπλωματίας» και προασπίζει ανυποχώρητα τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας δηλώσεις που έχουν προκαλέσει ανοικτή εχθρότητα απέναντί της από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.
Η Βάλστρεμ αντέδρασε αμέσως στην ανακοίνωση της απόφασης της εισαγγελίας: «Χαιρετίζω την έναρξη της έρευνας. Δεν έχω τίποτε να κρύψω και είναι καλό ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν», ανέφερε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας σε γραπτή δήλωσή της στο πρακτορείο ειδήσεων TT. «Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου», πρόσθεσε.
Η Βάλστρεμ υπερασπίστηκε τον εαυτό της μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου αναφέροντας πως το συνδικάτο της είπε «ψέματα» για τη διαχείριση των διαμερισμάτων που του ανήκουν. Πλέον επιδιώκει να μετακομίσει το ταχύτερο δυνατόν.
Η υπόθεση έχει φέρει την Βάλστρεμ σε δύσκολη θέση, ενώ ανέδειξε το πρόβλημα της στέγης στη Στοκχόλμη, όπου η ανέγερση νέων κατοικιών δεν επαρκεί εδώ και χρόνια για να καλύπτονται οι ανάγκες που δημιουργούν η δυναμικά αναπτυσσόμενη τοπική οικονομία και οι δημογραφικές τάσεις.
Εξάλλου χθες ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Χριστιανοδημοκράτες, ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή έρευνας στο κοινοβούλιο σε βάρος της υπουργού, κρίνοντας ότι η ανεξαρτησία της έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Στη θεωρία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραπομπή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην πράξη όμως η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, στην οποία προσέφυγε το κόμμα, σχεδόν ποτέ δεν προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα