Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Καθοριστικός ο ρόλος του Χρ. Παπουτσή στην υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ελλάδα

Αποδοχή και από την Κομισιόν-Διαφορετικό μοντέλο από αυτό του ΔΝΤ 
Καθοριστική αποδείχθηκε η επιμονή του Έλληνα αντιπροσώπου στην Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) Χρήστου Παπουτσή ως προς την υποστήριξη του Οργανισμού στην Ελλάδα, την οποία αποδέχθηκε και με επίσημο τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Παπουτσής και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας είχαν πρόσφατα επαφές με Έλληνες υπουργούς (όπως ο Γ. Σταθάκης και ο Χρ. Σπίρτζης) για να διερευνηθούν τα περιθώρια «συνεργασίας».
Πρόκειται για ένα άλλο μοντέλο, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα επιλέγει έναν πιο «αθόρυβο» τρόπο εμπλοκής και έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε 14 χώρες. Στην Ελλάδα οι παρεμβάσεις που έχει σε μια σειρά θεμάτων -ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές και τα δίκτυα- αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικές.
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες εξάρουν την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της ΠΤ προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, όπου τονίζεται και η ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επιστολή Μοσκοβισί «είναι μια επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Κομισιόν για την αξία και την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα στους τομείς όπου υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και της εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας».

Η επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αποδοχή ενός ρόλου από την ΠΤ που μέχρι τώρα είχε αναλάβει το ΔΝΤ. Ομως, τονίστηκε στο «Έθνος της Κυριακής» ότι με τα σημερινά δεδομένα οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα ανάγκη το Ταμείο και θα επιμείνουν να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις διαθέσεις του Ταμείου υποστήριξε ότι στο ΔΝΤ έχουν μεν κουραστεί με την ενασχόλησή τους με την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή, κάποια στελέχη του, όπως ο Πολ Τόμσεν, θεωρούν ότι θα αποτελέσει μεγάλη ήττα η αποχώρηση πριν από τη διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος».

Ο κ. Τόμσεν φέρεται να υποστηρίζει την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού όμως αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να επιτύχουν με πραγματικά στοιχεία τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θέμα της βιωσιμότητας συμφωνούν οι πάντες στο ΔΝΤ.

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει την επιτυχή παροχή τεχνικής βοήθειας της ΠΤ στην ελληνική διοίκηση για την υλοποίηση έργων όπως η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη χώρα.

Η επιστολή

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να εκφράσω την αναγνώρισή μου στην πρόσφατη δραστηριοποίηση του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται στον επιλεκτικό και χρονικά καθορισμένο ρόλο του IFC (International Finance Corporation) στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε από το συμβούλιο του IFC τον Μάιο αυτής της χρονιάς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, υποστηρίζει πλήρως και μοιράζεται τους στόχους του για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την ενεργοποίηση τρίτων επενδυτών και την ανάκτηση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ιδιαιτέρως ότι το IFC συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η ανάκτηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα και η ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου με την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, και άρα για τη σταθερότητα της ΕΕ συνολικά.
Η Επιτροπή εκτιμά πολύ επίσης τη συνεισφορά του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας στην παροχή τεχνικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, τα έργα τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την απλοποίηση του συστήματος αδειοδοτήσεων είναι πολύ επιτυχημένα. Εχουν παράσχει έγκαιρη και πρακτική υποστήριξη για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και έχουν συμβάλει στη βελτίωση της τεχνικής ικανότητας της ελληνικής διοίκησης, κάτι το οποίο είναι ένας ακόμη κοινός στόχος που πιστεύω ότι μοιράζονται οι θεσμοί μας.
Ελπίζω ότι η από κοινού μας συνεισφορά, μαζί με τους άλλους θεσμικούς μας εταίρους, θα ετοιμάσουν τον δρόμο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να θέσουν τις βάσεις για θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και βιώσιμη ανάκαμψη με την πάροδο του χρόνου. Η Επιτροπή προσδοκά στη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία με τον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας».

- See more at:matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα