Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο αναβιώνοντας για 11η συνεχή χρονιά τα «Λελώνεια»Σήμερα Κυριακή του Θωμά, που η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά και εορτάζει τη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου αναβίωσαν για ενδέκατη συνεχή χρονιά τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά! Πρόκειται για ιππική παρουσίαση που είναι αφιερωμένη στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους οι αγώνες.
Τους αγώνες και τις εορταστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές τελετές, στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, διοργάνωσαν ο Δήμος Τριφυλίας, ο Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Χθες το απόγευμα στο ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον ιερέα – εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, Διονύσιο Καλογερόπουλο.
Μετά την Απόλυση, έφιπποι, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, έκαναν περιφορά της Σημαίας του Αγίου Γεωργίου στους κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών με κατάληξη, πάλι, στο ξωκλήσι. Ακολούθως διεξήχθη ιππική παρουσίαση με συμμετοχή αλόγων από την ευρύτερη περιοχή. Μετά τους αγώνες προσφέρθηκε σε όλους κέρασμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, για την οποία ο εφημέριος του Ι.Ν. επανέλαβε για πολλοστή φορά την παράκληση προς τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας για τη διαμόρφωση και ανάπλασή της!
Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή συμμετείχε στις θρησκευτικές τελετές και παρακολούθησε τα «Λελώνεια», που πλέον αποτελούν θεσμό στην Τριφυλία! Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών, Χαράλαμπος Καναλουπίτης.

Ιστορία
Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε. Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του η Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία. Το έθιμο αυτό σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά από 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημέριου του Ι.Ν.,  στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα