Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Τα Λελώνεια στα Φιλιατρά

Τα Λελώνεια στα Φιλιατρά 
Τα Λελώνεια θα αναβιώσουν και φέτος αυτή την Κυριακή 23 του μηνός ανήμερα του Αϊ-Γιωργιού όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην μνήμη του Πανάγου Λελώνη του Φιλιατρινού νέου που την περίοδο της τουρκοκρατίας  αψήφησε τις απειλές των Τούρκων ότι θα τον σκότωναν αν  πάρει μέρος στους ιππικούς αγώνες που γίνονταν του Αϊ-Γιωργιού καθώς κέρδιζε συνέχεια.
Αυτός όχι μόνο πήρε μέρος αλλά για ακόμη μια φορά νίκησε, έτσι με κάποια πρόφαση οι Τούρκοι αποφάσισαν να τον κρεμάσουν στη βελανιδιά που είναι δίπλα στο ναό. Μέσα από την κρεμάλα τον έσωσε η  αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ που έκοψε το σκοινί και με το άλογό της τον πήρε για να ξεφύγουν. Η παράδοση θέλει στην προσπάθεια τους αυτή να πέφτουν σε μια λίμνη λίγο πιο κάτω και να πνίγονται.

Τα Λελώνεια που περιλάμβαναν ιππικούς αγώνες είχαν καθιερωθεί από πολύ παλιά. Ομως στην πορεία του χρόνου σταμάτησαν και έχουν αναβιώσει και πάλι τα τελευταία χρόνια.
Το Σάββατο το απόγευμα στον μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα γίνει περιφορά της σημαίας του Αγίου από ιππείς στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα ακολουθήσει ιππική παρέλαση.
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα