Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ομιλούντες ψηφιακοί βοηθοί στο σπίτι, στον δρόμο, στο γραφείο


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ
Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή ευκολότερη και φαίνεται να γνωρίζει άριστα την ανθρώπινη ψυχολογία: ότι, λίγο έως πολύ, όλοι και όλες μας, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης και οικονομικής επιφάνειας, θέλουμε έναν μπάτλερ στην καθημερινότητά μας. Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να παρακάμψει όλα τα ερωτήματα περί ταξικής ανισότητας και αποικιοκρατικής λογικής που θα μπορούσαν να γεννηθούν. Οι Google, Apple, Amazon, Microsoft και Samsung, αλλά και οι κινεζικές Baidu και iFlytek επινόησαν «ομιλούντες ψηφιακούς βοηθούς» εγκατεστημένους στις ηλεκτρονικές συσκευές (Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri, Samsung Bixby, Microsoft Cortana). Στόχος των εταιρειών είναι οι εν λόγω βοηθοί, οι οποίοι συνομιλούν μαζί μας με σχετικά ανθρώπινο τρόπο, τα επόμενα λίγα χρόνια να είναι ενταγμένοι στο οικοσύστημα των ηλεκτρονικών συσκευών με αμφίδρομη επικοινωνία παντού: στον δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο.
Η καινούργια αυτή αγορά έχει τεράστιες δυνατότητες. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στα τέλη του 2016 στην Κίνα χρησιμοποιούνταν οι εν λόγω βοηθοί σε 43 εκατ. συσκευές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.zdnet.com. Κατά τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών αγοράς και συμβούλων Ovum, έως το 2021 οι συσκευές με τους ψηφιακούς βοηθούς θα ανέρχονται σε 7,5 δισ. σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μερίδα του λέοντος θα ανήκει στην Google με 23,3% και θα ακολουθούν η Samsung με 14,5% και η Apple με 13,1%. Μπορεί o Google Assistant ή ο Siri να μη στέκονται στην ουρά της εφορίας ούτε να παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, αλλά, στην κυριολεξία, μας λύνουν τα χέρια. Δεν πληκτρολογούμε τις αναζητήσεις μας, τις υπαγορεύουμε, είτε στο κινητό μας (όπως το Google Pixel) είτε στο «έξυπνο» ρολόι (Apple Watch), είτε στα ειδικά μεγάφωνα (Google Home, Αmazon Echo). Μπορούμε, για παράδειγμα, να υπαγορεύσουμε ένα μέιλ στο «έξυπνο» ρολόι και να το στείλει μέσω iPhone στον παραλήπτη του. Τα μεγάφωνα λειτουργούν εντός σπιτιού ή εντός γραφείου και μπορούν να συνδεθούν με άλλες συσκευές. Η τιμή τους στην αμερικανική αγορά φθάνει τα 110 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ τα ανταγωνιστικά μεγάφωνα Amazon Echo κοστίζουν περίπου 54 ευρώ. Βέβαια, η Google έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, όπως αναφέρει ο Guardian, τον γιγάντιο όγκο δεδομένων για τους χρήστες της. «Θεωρώ την εξέλιξη αυτή φυσιολογική, εφόσον η Google πάντοτε ασχολούνταν με αναζήτηση στοιχείων», παρατηρεί ο διευθυντής προϊόντος της ομάδας μηχανικών του Google Assistant Γκάμι Χαφστάινσον. «Στην αρχή έγραφες το κείμενο, τώρα ήρθε η σειρά της φωνής».
Εχοντας πρόσβαση σε όλο το εύρος των υπηρεσιών της Google (ημερολόγιο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έγγραφα, φωτογραφίες κ.λπ.), ο ηλεκτρονικός βοηθός μάς θυμίζει ραντεβού, γράφει μέιλ, μας ενημερώνει για την κίνηση, μπορεί να κάνει κλήσεις, να παραγγέλνει φαγητό, να μας διαβάζει μια ιστορία να κοιμηθούμε αλλά και να ρυθμίζει τον θερμοστάτη του κλιματιστικού ή να σβήνει τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικοί βοηθοί (Assistant, Alexa, Siri) έχουν και μειονεκτήματα. Μπορεί να δεχθούν επίθεση από χάκερ. Επίσης δεν... κρατούν το στόμα τους κλειστό: αν ερωτηθούν από άλλα μέλη της οικογένειάς μας, ίσως αποκαλύψουν ανεπιθύμητες πληροφορίες για εμάς. Σκεφθείτε τι μπορεί να κάνει η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή Αlexa της Amazon, όντας εγκατεστημένη στα μεγάφωνα Amazon Echo σε περιβάλλον γραφείου. Λαμβάνει μία εντολή και την αναμεταδίδει αδιακρίτως σε όλους: «Αλέξα, κάλεσε συνάντηση στις 2 μ.μ. με θέμα τη μείωση προσωπικού» και απαντά «Καλώ συνάντηση με θέμα τη μείωση προσωπικού στις 2 μ.μ.».
πηγη:Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα