Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Τελευταία ευκαιρία για εγγραφή σε κοινωνικό τιμολόγιο και Airbnb

Όποιος δεν σπεύσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να κάνει την ηλεκτρονική αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος–ανεξάρτητα από το αν είναι ήδη ενταγμένος ή όχι από πέρυσι- θα χάσει το προνόμιο της έκπτωσης ενώ όποιος δεν υποβάλλει τη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Airbnb για να εμφανίσει το ακίνητο που διαθέτει για βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα έρθει αντιμέτωπος με τα βαρύτατα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Ο Νοέμβριος κλείνει όχι μόνο με βαριές φορολογικές υποχρεώσεις –ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα φόρος εισοδήματος- αλλά και σοβαρές «διοικητικές» εκκρεμότητες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι για να μην βγουν χαμένοι. Στον

κατάλογο, ξεχωρίζουν οι δηλώσεις Airbnb και το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ και όχι ΔΕΗ καθώς αφορά σε όλους τους πελάτες ανεξαρτήτως παρόχου).
Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν από όλους τους καταναλωτές που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ανεξάρτητα από το είχαν ενταχθεί από πέρυσι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Οι καινούργιες αιτήσεις γίνονται προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2017 όπως ακριβώς αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2018. Όσοι δεν ανταποκριθούν και έχουν ήδη ενταχθεί από πέρυσι, θα απενταχθούν και θα δουν τον λογαριασμό του ρεύματος να «φουσκώνει» αισθητά.
Οι αιτήσεις γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (https://www.idika.gr/kot/). Το σύστημα, δεν θα κλείσει μετά τις 30 Νοεμβρίου αλλά καλό είναι οι ενδιαφέρομενοι να τηρήσουν την προθεσμία. Η ΗΔΙΚΑ, προτείνει να ακολουθηθούν τα ακόλουθα βήματα:
Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρείτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληρείτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί μέχρι τις 30/11 αφορά στην καταχώρηση του ακινήτου στο «μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής». Το κριτήριο είναι το αν έχει αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες μέσα στη φετινή χρονιά (από 01/01/2018 έως 30/11/2018).
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν συγκεντρωτική δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής ανά ακίνητο, για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες από την 01/01/2018 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2018. Η υποχρέωση ισχύει ακόμη και αν αυτές οι μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα