Το ενδεχόμενο να μετακομίσουν φορολογικά στην Ελλάδα εξετάζουν συνταξιούχοι της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με μεγάλα λογιστικά γραφεία. Η χαμηλή φορολογία μπορεί να είναι δελεαστική, αλλά αυτό που επιθυμούν είναι να συνδυαστεί η μεταφορά της φορολογικής τους έδρας με την αγορά ακινήτου.
Οπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, σε πρώτη φάση ζητούν ενημέρωση και μετάφραση των διατάξεων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τους συμφέρει να φέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, καθώς και των διατάξεων που διέπουν τη φορολογία στην ακινήτων τόσο όσο αφορά τον φόρο αγοράς (φόρος μεταβίβασης ακινήτων) όσο και των φόρων κατοχής, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, εφόσον διαπιστωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, όπου μετακόμισαν περίπου 30.000 ξένοι συνταξιούχοι,
το θέμα της φορολογίας ακινήτων θα αντιμετωπιστεί.
Σημειώνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίως η αγορά από τους αλλοδαπούς συνταξιούχους ακινήτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε σημαντικά την κτηματαγορά. Υποστηρίζουν ότι πλέον το προσδόκιμο ζωής μετά τη σύνταξη έχε αυξηθεί από 15 χρόνια στα 20-25 χρόνια, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων.
Τι εξετάζεται
Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει λοιπόν να ξεδιπλώνεται μετά τις πρώτες αιτήσεις που θα υποβληθούν στην Ελλάδα. Στις σκέψεις υπάρχει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι και το μεγάλο «αγκάθι» που υπάρχει σήμερα στη φορολόγηση των ακινήτων. Χωρίς τον συμπληρωματικό φόρο, ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στα ποσοστά φορολόγησης των ακινήτων που υπάρχουν και σε πολλές χώρες της Ε.Ε., κάτι που θα βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι από το 2022 που θα μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο συμπληρωματικός φόρος καταργείται, κάτι που επί της ουσίας εξυπηρετεί στην προσέλκυση πλούσιων συνταξιούχων που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, το 2021 είναι η προβληματική χρονιά, καθώς ο φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) επιβάλλεται κανονικά, ενδεχομένως με αύξηση του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο από τις 250.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 300.000 ή 350.000 ευρώ.
Οπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, το πρόβλημα που σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο, αν θέλει να προσελκύσει πλούσιους συνταξιούχους, είναι η φορολόγηση των ακινήτων. Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς πέρα από την υψηλή φορολογία κατοχής, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων επιβαρύνονται με «τσουχτερούς» φόρους, που σίγουρα θα συνυπολογίσουν οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι, όσο κι αν έχουν μεγαλύτερο πορτοφόλι από τους Ελληνες.
Πάντως, από τις συνομιλίες των φοροτεχνικών προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι και σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητο κυρίως σε παραθαλάσσιους και τουριστικούς προορισμούς.
Επί της ουσίας, για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα, και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων, θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.
Το σχέδιο
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες:
• Με συντελεστή 7% θα φορολογείται αυτοτελώς κάθε χρόνο και για 10 χρόνια το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό οι αλλοδαποί συνταξιούχοι οι οποίοι θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Με την καταβολή του φόρου αυτού, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό. Για να υπαχθεί ο αλλοδαπός συνταξιούχος σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.
β) Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
Ο φόρος με συντελεστή 7% καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχει υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.
Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή, κατά το παρόν άρθρο, υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο-συνταξιούχο μέχρι τις 31 Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους. Εντός εξήντα ημερών από την υποβολή της αίτησης, η φορολογική διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει.
Ειδικά για τις αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας που θα υποβληθούν εντός του έτους 2020, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ορίζεται στις 30.09.2020. Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος καταβάλλεται εντός 30 ημερών από την έγκριση της αίτησης του φορολογουμένου. kathimerini
Ρεύμα: Μόνο 12μηνα σταθερά τιμολόγια θα προσφέρουν οι πάροχοι από σήμερα
-
Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούν από σήμερα να διαθέτουν
σταθερά τιμολόγια με χρονική διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών, σύμφωνα με
κατευθυντήρ...
Πριν από 39 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα