Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Φωτιά σε Νέα Αγχίαλο: Το παρασκήνιο και το χρονικός της απομάκρυνσης του διοικητή της 111 ΠΜ – Τι περιείχε η αποθήκη πυρομαχικών

Σε απαλλαγή από τα καθήκοντά του, μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Διοικητικής Εξέτασης για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο, οδηγήθηκε ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης.
Μετά τις εκρήξεις που σκόρπισαν τον πανικό και προκάλεσαν ζημιές στην περιοχή, οι εξελίξεις φαίνεται πως υπήρξαν ραγδαίες, με την σχετική απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ να έχει ληφθεί και ανακοινωθεί σε μία ημέρα. Ακόμα και με δεδομένο ότι τα ευαίσθητα υλικά που εξερράγησαν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας, στον διοικητή φέρεται να χρεώνεται η πλημμελής λήψη μέτρων πυρασφάλειας καθώς και η φύλαξη τους.
Τι περιελάμβανε η αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου
Σύμφωνα με το Mega, το περιεχόμενο της αποθήκης πυρομαχικών ήταν το εξής:
  • Βλήματα αέρος-αέρος αποσυναρμολογημένα
  • Βλήματα αέρος-εδάφους αποσυναρμολογημένα
  • Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb, 2000 lb, οι οποίες προκάλεσαν το «μανιτάρι» που καταγράφηκε κατά τις εκρήξεις
«Πέφτουν κεφάλια» για τις εκρήξεις
Θα συνεχιστεί η απόδοση ευθυνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, καθώς στο σημείο έφτασε ανεξέλεγκτη η φωτιά που έκαιγε στη Νέα Αγχίαλο στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη στο OPEN, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας φαίνεται να τονίζει ότι δεν θα περιμένει την ΕΔΕ για να πάρει αποφάσεις αναφορικά με τις ευθύνες, καθώς ήδη έχουν διαπιστωθεί κενά στην πυρασφάλεια και θέματα στον τρόπο αποθήκευσης των όπλων στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι αντικαταστάσεις αξιωματικών αναμένονται άμεσα.
Την ίδια ώρα, πηγές από το αεροπορικό επιτελείο αναφέρουν ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου, καθώς μέχρι και αυτή την ώρα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν και καταγράφουν εικόνες από τα σημείο των εκρήξεων προκειμένου να βοηθήσουν το έργο των πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο.

Ειδικότερα, στο σημείο βρίσκεται το Τμήμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς που έχουν προσεγγίσει την αποθήκη πυρομαχικών, ενώ παράλληλα «χτενίζουν» την περιοχή προχωρώντας βήμα-βήμα για να εγγυηθούν την ασφάλεια ενός διαδρόμου που ανοίγουν για να περάσουν και να κάνουν αυτοψία στο σημείο.
Επιθεωρήσεις και ασκήσεις πυρασφάλειας στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σημειώνεται ότι εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.
Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.
Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.
Τι περιείχε η αποθήκη πυρομαχικών και γιατί ξέφυγε η φωτιά
Στιγμές τρόμου έζησαν την Πέμπτη (27/7) οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου, καθώς αναγκάστηκαν άρον - άρον να εκκενώσουν την περιοχή λόγω των ισχυρών εκρήξεων που σημειώνονταν αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγα Μάχης.
Ευτυχώς, ο κύριος όγκος των πυρομαχικών που φυλάσσονται στην αποθήκη είναι κάτω από το έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένους και προστατευμένους χώρους και δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά, σύμφωνα με το Mega. Ωστόσο, για αρκετή ώρα ο κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και πολύ περισσότερες εκρήξεις ήταν υπαρκτός και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της πυροσβεστικής για να ελεγχθεί.
Πώς ξέφυγε η φωτιά
Στο σημείο όπου βρίσκεται η αποθήκη με τα πυρομαχικά βρέθηκε η κάμερα του MEGA. Όλο το στρατόπεδο τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σχεδόν τα πάντα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε ένα λάθος με τις ζώνες άμυνας τις οποίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να φτιάξουν τη γραμμή ώστε να μην περάσει η φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο.
Όταν πλέον, πέρασε η φωτιά ήταν ανέφικτο να τη σταματήσουν από τις αποθήκες οπλισμού.
Δένδιας: «Εάν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν»
Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (28/07), κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο τονίζοντας πως εάν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.
Όπως επισήμανε: «Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση αλλά και για όλους».
Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για το περιστατικό
Στην ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία σημειώνει ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και υποστηρίζει ότι είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας.
Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
«Από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα, αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ.
Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.
Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.
Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.
Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.
Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.
Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.
Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.
Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.
Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.
Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί».
Κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση και από την Εισαγγελία για τις φωτιές στη Μαγνησία - Υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό
Παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες φωτιές στη Μαγνησία, εξέδωσε και η Εισαγγελία Βόλου. Θα διερευνηθεί γιατί αυτές οι πυρκαγιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες και σε υποδομές, αλλά και την απώλεια δύο ανθρώπων στο Χοροστάσι Αλμυρού και τον Άγιο Γεώργιο Φερών.
Η ταυτόχρονη εκδήλωση τόσων πυρκαγιών έχει προκαλέσει υπόνοιες για σκόπιμη και οργανωμένη εγκληματική δράση και δεν αποδίδεται μόνο σε πιθανή αμέλεια κάποιων ατόμων.
Μάλιστα, το πρώτο βράδυ που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενώ κινδύνευε να παραδοθεί στις φλόγες το Σέσκλο, κατήγγειλε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Δεν είναι δυνατόν να εκδηλώνονται φωτιές ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικά σημεία στη χειρότερη δυνατή στιγμή λόγω του καύσωνα και της επικράτησης των θυελλωδών ανέμων».
Στην προκαταρκτική θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα