Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι 3 Περιφέρειες που προβληματίζουν την ΝΔ και ο εμφύλιος της Αθήνας στον ΣΥΡΙΖΑ


Ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει η ένταση και η πόλωση της μακράς προεκλογικής περιόδου που ολοκληρώθηκε με τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, τα κόμματα εισέρχονται σε μια τρίτη προεκλογική περίοδο, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και απαιτεί ξεχωριστούς χειρισμούς από αυτούς που έγιναν πριν από τις διπλές βουλευτικές εκλογές.
Το πολιτικό σκηνικό έχει καταγραφεί με τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη, τον ΣΥΡΙΖΑ βαθιά πληγωμένο και σε αναζήτηση νέας ηγεσίας και προοπτικής και το ΠΑΣΟΚ μόλις λίγο πάνω από το διψήφιο ποσοστό. Όμως το αυτοδιοικητικό σκηνικό είναι εν πολλοίς αδιαμόρφωτο, παρά το ότι δεν αμφισβητείται κι εδώ η κυριαρχία των υποψηφίων που θα έχουν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Οι 3 περιφέρεις που «ταλαιπωρούν» τη ΝΔ
Η βασική ιδιαιτερότητα των εκλογών για Περιφέρειες και Δήμους είναι ότι υπάρχουν πολλοί «αντάρτες», πολλές τοπικές και περιφερειακές διαφωνίες, συσπειρώσεις που «θολώνουν» τον πολιτικό διαχωρισμό τον οποίο επιδιώκουν τα κόμματα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πονοκεφάλους σε όλα τα κομματικά επιτελεία, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία, ο πήχης έχει τεθεί ψηλά, καθώς το κυβερνών κόμμα θέλει να κερδίσουν οι υποψήφιοι τους οποίους στηρίζει, και τις 13 Περιφέρειες, όπως επίσης και τους μεγάλους Δήμους.
Το πρόβλημα έγκειται σε δυο Περιφέρειες που τα πρόσωπα των επικεφαλής των συνδυασμών αλλάζουν, καθώς και σε μια τρίτη όπου κατεβαίνει «αντάρτης» απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της οδού Πειραιώς.
Το βλέμμα των κυβερνώντων είναι:
στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου στη θέση του σημερινού Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει και στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό, με αποτέλεσμα ο κ. Νίκας να έχει εκφράσει σε πολλούς τόνους εντός του κόμματος την προσωπική του δυσαρέσκεια, χωρίς όμως να είναι σαφής ακόμα η περαιτέρω στάση του, εάν δηλαδή θα αποδεχθεί εκών-άκων την απόφαση της ΝΔ ή αν θα οργανώσει το δικό του «αντάρτικο», χωρίς να δώσει αφορμές για διαγραφές.
Υπάρχει βέβαια και ο παράγων Κώστας Βλάσσης, καθώς ο βουλευτής Αρκαδίας είχε συζητηθεί έντονα για Περιφερειάρχης, μέχρις ότου η απόφαση της ΝΔ άλλαξε υπέρ του Δ. Πτωχού. Πρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η παρουσία του πρώην βουλευτή και υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρου Τατούλη στην κεφαλή του δεύτερου σε επίδοση συνδυασμού, κάτι που επίσης κάνει πιο χαλαρά κι αδιαμόρφωτα τα όρια των δεξαμενών από τις οποίες κάθε συνδυασμός επιδιώκει να κερδίσει ψήφους.
Η δεύτερη Περιφέρεια είναι του Βορείου Αιγαίου, όπου αντί του εκλεγέντος «γαλάζιου» Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον πρώην υπουργό και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο κ Μουτζούρης εύλογα εξέφρασε την πικρία του η οποία ακόμα είναι άδηλο εάν και με ποιον τρόπο θα εκφραστεί στο δρόμο προς τις κάλπες του Οκτωβρίου.
Η τρίτη προβληματική Περιφέρεια για τους «γαλάζιους» είναι η Δυτική Μακεδονία, όπου απέναντι στον νυν Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη που έχει και πάλι τη στήριξη της ΝΔ, κατεβαίνει ως υποψήφιος και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Αμανατίδης, κάτι που προκάλεσε τη διαγραφή του από το κόμμα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τριβές υπήρξαν και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά τελικά επελέγη η εκ νέου στήριξη της ήδη Περιφερειάρχου, Ρόδης Κράτσα, και τώρα αναμένεται να φανεί πόσο θα επηρεάσουν την επανεκλογή της αυτές οι τριβές.
Τέλος, «μπλε» αναμένεται να βαφτεί το βράδυ των εκλογών και η Περιφέρεια Κρήτης, παρά το γεγονός ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης ήταν επί χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τώρα υποστηρίζεται «οικουμενικά» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να... άρει την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του νυν Περιφερειάρχη, επειδή τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία και μάλλον στρέφεται προς τον Σπύρο Δανέλλη.
Φωτιές ανάβουν και στον ΣΥΡΙΖΑ
Εξίσου ενοχλητικές, αν όχι περισσότερο, είναι και οι «κακοφωνίες» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την άρον- άρον απόσυρση του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά από την υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων, και μετά από πολλές αρνήσεις επιφανών στελεχών του κόμματος να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον δημερινό Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, φαίνεται ότι το δίδυμο Σβίγκου- Βασιλειάδης έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να πείσουν τον Κώστα Ζαχαριάδη, ένα στέλεχος από τη νέα γενιά του κόμματος, με συμπάθειες ευρύτερες, να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στην πρωτεύουσα.
Κι εκεί που φαινόταν ότι το σίριαλ θα έχει happy end, η «Ομπρέλα» προτείνει αιφνιδιαστικά τον Νίκο Φίλη! Οι διχογνωμίες, η εικόνα ενός κόμματος που δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να συγκεντρώσει δυνάμεις στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας τον οποίο ποτέ δεν έχει κερδίσει, απογοητεύουν κι αποθαρρύνουν την πολιτική βάση του κόμματος. Έρχονται, μάλιστα, να προστεθούν στο νέο επεισόδιο εσωστρέφειας που άνοιξε ο Παύλος Πολάκης με τη δημόσια επίθεσή του στην Έφη Αχτσιόγλου.
Από εκεί και πέρα, στην Κουμουνδούρου εύχονται να είναι δεύτερος ο Γιώργος Ιωακειμίδης, σημερινός Δήμαρχος Νίκαιας και εκλεκτός τους στην Περιφέρεια Αττικής, έναντι του παλιού και με ισχυρές επιρροές υποψηφίου που στηρίζει ο ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σγουρού.
Ελπίδες να κερδίσει τη Δυτική Μακεδονία έχει η Κουμουνδούρου, εάν ο Γ. Αμανατίδης «κόψει» ένα σεβαστό ποσοστό από τον επίσημο «γαλάζιο» υποψήφιο, Γιώργο Κασαπίδη και ταυτόχρονα εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμπέσουν στη στήριξη της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, η οποία ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ το 2019 είχε ξεπεράσει το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα