Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη διαγιγνώσκει καρδιακά προβλήματα επί τόπου μέσα σε λίγα λεπτά


Χρησιμοποιώντας μόνο έναν φορητό σαρωτή και ένα tablet, ακόμη και μη καρδιολόγοι μπορούν να λάβουν μια αναφορά για 8 κρίσιμες λειτουργίες της καρδιάς από μόλις 2 γωνίες απεικόνισης
Μια ομάδα Ισραηλιτών γιατρών στο Ιατρικό Κέντρο Sheba ανέπτυξε ένα προϊόν που αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη διάγνωση του καρδιακού προβλήματος ενός ασθενούς επί τόπου.
Το μόνο που χρειάζεται ένας γιατρός για να εντοπίσει ένα καρδιακό πρόβλημα-του οποίου η άμεση και έγκαιρη ανίχνευση σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου- είναι ένα φορητό μηχάνημα υπερήχων και ένα tablet.
Επειδή η τεχνητή νοημοσύνη καθοδηγεί τη διάγνωση, όλοι οι γιατροί και όχι μόνο οι καρδιολόγοι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το προϊόν, που ονομάζεται AISAP. Ο φορητός υπέρηχος για τη διάγνωση καρδιακών προβλημάτων γνωστός ως υπερηχοτομογραφία στο σημείο φροντίδας (POCUS), έχει γίνει κοινός τα τελευταία χρόνια.
Τα φορητά μηχανήματα υπερήχων δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να σαρώνονται στο νοσοκομείο ή στο σπίτι δίπλα στο κρεβάτι, σε ασθενοφόρο ή ακόμα και στην απομακρυσμένη ύπαιθρο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας ασθενής λαμβάνει έγκαιρη και σωτήρια διάγνωση. Ακόμα κι αν το POCUS είναι διαθέσιμο, δεν μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε κάθε ασθενή για σάρωση και μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι γιατροί για να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα σωστά και γρήγορα.
«Υπάρχουν πολλά σενάρια σήμερα όπου ένας μη καρδιολόγος διαχειρίζεται έναν καρδιακό ασθενή. Θα μπορούσε να είναι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε στα εξωτερικά ιατρεία.
Αυτοί οι γιατροί χρειάζονται γρήγορες απαντήσεις», δήλωσε στο The Times of Israel ο καθηγητής Robert Klempfner, συνιδρυτής και επικεφαλής ιατρός του AISAP.
Αυτή είναι μια επείγουσα πρόκληση όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, βάζοντας τέλος σε περίπου 17,9 εκατομμύρια ζωές ετησίως.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπάρχουν 6,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες που ζουν αυτήν τη στιγμή με καρδιακή ανεπάρκεια.
Όσοι βρίσκονται πίσω από το σύστημα AISAP πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αποτραπεί τουλάχιστον εν μέρει με την εφεύρεσή τους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε γιατρό για να καλύψει την απόσταση από την απεικόνιση στη διάγνωση μέσα σε λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα να συλλάβει και να διαχειριστεί έγκαιρα τα καρδιακά προβλήματα. Το AISAP αλλάζει το POCUS σε POCAD (υποβοηθούμενη διάγνωση σημείου φροντίδας).
Η διάγνωση προϋποθέτει την απόκτηση και την ερμηνεία δεδομένων. Ο κλινικός ιατρός που κάνει τη σάρωση πρέπει να γνωρίζει πώς να πάρει τις σωστές εικόνες και πώς να καταλάβει τι σημαίνουν.
Το AISAP έχει σχεδιαστεί για να δίνει αποτελέσματα αξιολογώντας την ποιότητα των εικόνων μόνο από δυο σημεία σάρωσης και ερμηνεύοντας πληροφορίες σχετικά με οκτώ κρίσιμες λειτουργίες της καρδιάς.
Το AISAP εξετάζει τη λειτουργία της αριστερής και δεξιάς κοιλίας, όλη την κύρια παθολογία της βαλβίδας, το υγρό γύρω από την καρδιά και τη διάμετρο της κάτω κοίλης φλέβας.
Οι μετρήσεις της κατώτερης κοίλης φλέβας σχετίζονται με καταστάσεις όπως η ανεπάρκεια υγρών που υποδηλώνει σοκ ή αφυδάτωση ή με υπερφόρτωση υγρών, η οποία συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια - την πιο ακριβή πάθηση σε ενήλικες άνω των 60 ετών στις ΗΠΑ σήμερα.
«Καταλήξαμε σε αυτά τα οκτώ σημεία λήψης δεδομένων αφού κάναμε αρκετά μεγάλες έρευνες μεταξύ γιατρών στο Ισραήλ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», λέει ο Klempfner.
Καθώς ο κλινικός ιατρός σαρώνει τα δύο απαραίτητα σημεία στο στήθος ενός ασθενούς, το AISAP παρέχει ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο ως προς την ποιότητα των εικόνων.
Εάν δεν είναι αρκετά καλές για ερμηνεία, η πλατφόρμα λέει στον κλινικό ιατρό να προσπαθήσει ξανά για να βελτιστοποιήσει την εικόνα.
Το AISAP έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να μην ερμηνεύει ασαφείς εικόνες. Αφού πραγματοποιηθεί η γρήγορη σάρωση, οι εικόνες αποστέλλονται στην πλατφόρμα του AISAP σε cloud, η οποία είναι ενεργοποιημένη και προσβάσιμη από οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή.
Οι εικόνες αναλύονται χρησιμοποιώντας AI, η οποίο τις συγκρίνει με μια τεράστια βάση δεδομένων από σαρώσεις. Η ανάλυση αποστέλλεται πίσω στο tablet σχεδόν αμέσως. Οι εικόνες και η αναφορά αποστέλλονται στην ψηφιακή υποδομή του οργανισμού υγείας για μελλοντική χρήση. Μπορούν επίσης να κοινοποιηθούν με ασφάλεια οπουδήποτε στον κόσμο με το πάτημα ενός κουμπιού.
«Το cloud του AISAP περιέχει τη συλλογική νοημοσύνη εκατοντάδων εκατομμυρίων καρέ που έχει δει. Εκπαιδεύουμε το σύστημα σε ολόκληρη τη βάση δεδομένων απεικόνισης που έχουμε στη διάθεσή μας από το κέντρο στη Sheba. Αυτές είναι εικόνες που έχουν ήδη σχολιαστεί πλήρως και έχουν διαγνωστεί από ειδικούς καρδιολόγους», εξήγησε ο Kempfner.
«Έτσι η AISAP έχει μεγάλη εμπειρία - πιθανώς περισσότερη από οποιονδήποτε άνθρωπο καρδιολόγο και κυρίως από μη καρδιολόγο»
Ο Klempfner είπε ότι χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να εκπαιδευτεί ένας γιατρός στη χρήση του AISAP. Υπάρχει μια καμπύλη εκμάθησης και μπορεί να χρειαστούν 30-50 σαρώσεις για να το επιτύχει κάποιος πλήρως
Σε μια κλινική δοκιμή με 1.000 ασθενείς σε επτά τμήματα που διεξήχθη στο Sheba, το 50% των ασθενών που σαρώθηκαν με AISAP και οι οποίοι διαφορετικά δεν θα είχαν προτεραιότητα για πλήρη καρδιολογικό έλεγχο (λόγω ήσσονος σημασίας, αόριστων συμπτωμάτων) παρουσίασαν ευρήματα και οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς χρειάστηκαν αλλαγή στη διαχείρισή τους.
Ο Klempfner και η ομάδα του θα παρουσιάσουν αυτά και άλλα αποτελέσματα της δοκιμής τους AISAP σε δύο εργασίες στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Άμστερνταμ τον ερχόμενο Αύγουστο. Το AISAP έχει λάβει έγκριση από τη Φαρμακευτική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ και έχει ήδη πουληθεί στο νοσοκομείο της Sheba.
Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πωλήσεις σε άλλα τέσσερα νοσοκομεία του Ισραήλ.
Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση του FDA και ελπίζοντας ότι στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ έως το 2024, το AISAP ολοκληρώνει μια μεγαλύτερη προοπτική κλινική δοκιμή με την Jefferson Health στην Πενσυλβάνια και το Νιου Τζέρσεϊ, το Inova Health System στη Βιρτζίνια και το νοσοκομείο Padeh Poriyah στην Τιβεριάδα.
Ο απώτερος στόχος είναι η προσαρμογή του AISAP για τη διάγνωση ασθενειών σε πολλά όργανα, ωστόσο, προς το παρόν η εστίαση περιορίζεται στην καρδιά. Πηγή: The Times of Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα