Στο Μέγαρο Μαξίμου μαζεύουν προτάσεις και εισηγήσεις από τα υπουργεία, ενώ παράλληλα συμβουλεύονται δυο πηγές: Πρώτον, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν τις διπλές εκλογές του 2023 έναντι των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που σχημάτισε τον Ιούλιο του 2023. Και δεύτερον, τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Μαζί» που δείχνουν την πορεία εφαρμογής των ετήσιων σχεδίων δράσης κάθε υπουργείου.
Αναζητούνται πόροι
Κάποιες από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» ενώ για άλλες ακόμα αναζητούνται πόροι. Στις πρώτες περιλαμβάνονται κυρίως μέτρα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, αφού αυτή είναι η προτεραιότητα του πρωθυπουργού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με το τεκμαρτό εισόδημα. Κι επειδή αυτές δεν πρόκειται να αλλάξουν, το αντιστάθμισμα είναι η νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και, βέβαια, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Καθημερινότητα για τον κ. Μητσοτάκη σημαίνει ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούνται τρόποι να πειστούν οι γιατροί να τοποθετηθούν σε θέσεις που χρειάζεται, και το μόνο κίνητρο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα είναι το οικονομικό. Αυτό μπορεί να δώσει μια λύση στο οξύ πρόβλημα των εφημεριών, ενώ τα υπόλοιπα, πολλά και σοβαρά ζητήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ παραμένουν ζητούμενα, με τις υποδομές και την υποδοχή των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία να είναι η κορυφή του παγόβουνου.
«Αγκάθι» η ακρίβεια
Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί αδιανόητο να ανέβει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να εξαγγείλει μέτρα εναντίον της ακρίβειας. Κι αυτό όχι μόνο διότι θα γίνει στόχος της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως διότι θα περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια απέναντι στο πιο σημαντικό πρόβλημα της εποχής, μετά από πολλούς μήνες προσπαθειών που απέτυχαν. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς φαίνεται να έχει πειστεί ότι υπάρχει εγχώρια αισχροκέρδεια, η οποία μπορεί να περιοριστεί μόνο με αύξηση των ελέγχων.
Ήδη είναι σχεδόν έτοιμες οι εξαγγελίες στο κομμάτι της στήριξης της οικογένειας, με την εξίσωση στα προνόμια της Πολιτείας, των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, αλλά και τα έξτρα κίνητρα σε οικογένειες με ένα παιδί, προκειμένου να αποκτήσουν δεύτερο. Εδώ τα «φάρμακα» είναι φοροαπαλλαγές, περισσότερα βρέφη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και μια νέα στεγαστική πολιτική γύρω από την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος «Σπίτι μου-2».
Έτοιμες δείχνουν και οι εξαγγελίες στον τομέα της παιδείας και ειδικότερα των κτηριακών υποδομών των σχολείων, κάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα ης πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Μετά το Ψηφιακό Σχολείο και τις προσλήψεις περίπου 20.000 εκπαιδευτικών, τώρα στην παιδεία έρχεται η ώρα των σχολικών κτηρίων.
Ασφαλώς ο κύκλος των κυβερνητικών εξαγγελιών δεν έχει κλείσει ακόμα. Το παζλ θα συμπληρώνεται ως τα τέλη Αυγούστου, οπότε περιμένουμε κι άλλα καλά μηνύματα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα