Μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών καταθέτουν οι θιγόμενοι, με νομικά επιχειρήματα που κωδικοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Νωρίτερα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν καταθέσει μαζικές προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν, μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.
Δεν είχαν καμία ελπίδα ότι η ΔΕΔ θα έκανε δεκτές τις προσφυγές τους, αλλά με τη διαδικασία αυτή απέκτησαν το πλεονέκτημα να προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια. Αν δεν είχαν προσφύγει στη ΔΕΔ, δεν θα μπορούσαν να καταφύγουν στα δικαστήρια.
Τώρα πλέον, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, η οποία θα κληθεί να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών, αλλά με διαδικασία, που όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες, ενέχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και οι δικηγόροι τους, ώστε να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε φόρμες με δύο υποδείγματα προσφυγών, ένα για όσους η υπόθεσή τους έχει απορριφθεί με ρητή απόφαση και ένα για τις υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις προσφυγές στη ΔΕΔ, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί απόφαση, εντός 120 ημερών από την υποβολή τους και θεωρείται ότι έχουν απορριφθεί σιωπηρώς.
Σημειώνεται πως όλες οι αποφάσεις που εξέδωσε η ΔΕΔ, πλην μίας, είναι απορριπτικές και επικυρώνουν τα όσα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία επιφυλάσσουν φόρο εισοδήματος ακόμα και για φορολογούμενους με μηδενικό εισόδημα.
Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν προσφυγές στη ΔΕΔ επικαλούνται συνταγματικούς λόγους και ζητούν την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και τη φορολόγησή τους με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα οποία είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών και σε μία περίπτωση είναι μηδενικά.
Η προσφυγή που έγινε δεκτή
Μία από τις περιπτώσεις, αφορά την προσφυγή δικηγόρου, η οποία είχε μηδενικό εισόδημα, αλλά με βάση τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, το ελάχιστο εισόδημά της από επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίστηκε σε 14.534,52 ευρώ και της καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος ύψους 3.008,07 ευρώ.
Μία προσφυγή που έγινε δεκτή αφορούσε δικηγόρο, ο οποίος, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, κατά 2023 δεν κανένα έσοδο από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Όμως, λόγω των τεκμηρίων, η ΑΑΔΕ του προσυμπλήρωσε το ποσό των 14.534,52 ευρώ ως ελάχιστο καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και του επέβαλε φόρο εισοδήματος, προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος, συνολικού ύψους 3.556,68 ευρώ.
Ο φορολογούμενος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι βαρύτατα ασθενής και πάσχει από χρόνια και ανίατα νοσήματα και παθήσεις. Οι ασθένειες αυτές τον κρατούν καθηλωμένο και δεν μπορεί να εργαστεί, ενώ υπέβαλε τις σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις.
Τα έντυπα των προσφυγών
Τα υποδείγματα των προσφυγών είναι αναρτημένα στο σάιτ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (dsa.gr) και είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο δικηγόρο και μεταξύ άλλων περιέχουν τα ακόλουθα επιχειρήματα, προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσφυγές τους:
- Αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις περί τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικής ισότητας, η οποία επιβάλλει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.
- Το τεκμήριο του έλαχιστου ετήσιου εισοδήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο ή τον υψηλότερο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.
- Οι απαλλαγές και μειώσεις, που απαριθμούνται εξαντλητικά στο νόμο 5073/2023, δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις στις οποίες η τεκμαρτή φορολόγηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με συνέπεια να καθίσταται δυσανάλογη και άδικη η φορολογική επιβάρυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα