![]() |
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να είναι κακή για την υγεία σας, σύμφωνα με τους διαιτολόγους.
Ενώ η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, είναι πιθανό να το παρακάνουμε. Αλλά πόση πραγματικά χρειαζόμαστε; Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για πρωτεΐνη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, αλλά αυτό απλώς αποτρέπει την έλλειψη πρωτεΐνης, λέει η Erin Davis, M.S., RDN, CDCES.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί διατροφής συνιστούν υψηλότερες προσλήψεις για την καλύτερη υποστήριξη ενός συνολικά υγιούς, ενεργού τρόπου ζωής, της εγκυμοσύνης, της ανάρρωσης από τραυματισμούς ή των στόχων απώλειας βάρους. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει σαφές ανώτατο όριο για την πρωτεΐνη, γεγονός που κάνει τα πράγματα συγκεχυμένα. Η Dawn Jackson Blatner, RDN, CSSD, συνιστά ότι η πρωτεΐνη πρέπει να αποτελεί το 10 έως 35% των συνολικών θερμίδων σας, για να αφήσει αρκετό χώρο και για υγιείς υδατάνθρακες και λίπη.
Πριν λοιπόν πάρετε το επόμενο σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη, ακολουθούν 5 λόγοι για τους οποίους η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να είναι κακή για την υγεία σας:
Μπορεί να εκτοπίσει άλλες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
Αν έχετε ακολουθήσει ποτέ μια δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, πιθανότατα παραμελείτε άλλες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που επίσης αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας. «Οι δίαιτες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να εκτοπίσουν άλλες σημαντικές τροφές - όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως - μειώνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων», λέει η Blatner. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πεπτικά προβλήματα. Αντ' αυτού, η Blatner συνιστά να διατηρείται ισορροπημένη, λέει ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, αλλά και να κάνετε χώρο στο πιάτο σας για πολύχρωμα προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπίες στην υγεία του εντέρου
Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ειδικά οι επιλογές ζωικής προέλευσης όπως το ψάρι, το κοτόπουλο ή τα αυγά, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, αλλά δεν έχουν φυτικές ίνες - κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία του εντέρου. Η Blatner εξηγεί: «Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που επικεντρώνονται στη ζωική πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερα ευεργετικά βακτήρια και περισσότερα επιβλαβή βακτήρια». Οι φυτικές ίνες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη ενός τακτικού και υγιούς πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προωθώντας ένα ακμάζον μικροβίωμα του εντέρου. Σκεφτείτε το έντερό σας σαν το... γκαζόν: φαίνεται καλύτερο όταν είναι πλούσιο, ποικίλο και καλοδιατηρημένο. Ακριβώς όπως ένα γκαζόν χρειάζεται ένα μείγμα φυτών για να ανθίσει, έτσι και το έντερό σας ευδοκιμεί με μια ποικιλία φυτικών τροφών. Η έρευνα δείχνει ότι ένας τρόπος για να διατηρήσετε το μικροβίωμά σας σε καλή λειτουργία είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών κάθε εβδομάδα.
Μπορεί να αυξήσει την καταπόνηση και τον κίνδυνο για τα νεφρά
Παρόλο που δεν μπορούμε να δούμε τα όργανά μας σε σχήμα φασολιού να βρίσκονται κοντά στην κάτω πλάτη μας, τα νεφρά μας είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του αίματος και την απομάκρυνση των περιττών ουσιών από το σώμα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης, ειδικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, αναγκάζοντάς τα να εργάζονται «υπερωρίες» και ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης. Η Kayla Farrell, RD, προσθέτει ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρολιθίασης. Εξηγεί: «Η ζωική πρωτεΐνη αυξάνει την ποσότητα οξέος που βρίσκεται στα ούρα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο για νεφρολιθίαση, η οποία σχηματίζεται από αλάτι, απόβλητα πρωτεΐνης και κάλιο». Υποστηρίξτε λοιπόν, την υγεία των νεφρών σας και μην το παρακάνετε με την πρωτεΐνη.
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις
Όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεΐνης, τόσο ο τύπος όσο και η ποσότητα έχουν σημασία. «Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και νατρίου από άλλες πηγές πρωτεΐνης, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», λέει η Farrell. Το λουκάνικο, τα χοτ ντογκ, το μπέικον και τα αλλαντικά είναι όλα επεξεργασμένα κρέατα, ενώ το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι θεωρούνται κόκκινα κρέατα. Αντίθετα, επιλέξτε άπαχες, πρωτεϊνικές επιλογές όπως στήθος κοτόπουλου, ψάρι ή φυτικές επιλογές όπως φασόλια, φακές ή σόγια όπως το τόφου.
Θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου
Ένας άλλος κίνδυνος από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος είναι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. «Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), η κατανάλωση περισσότερων από 350 έως 450 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα (ή 110 έως 600 γραμμάρια την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου», λέει η Farrell. «Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων τύπων καρκίνου», προσθέτει. Επομένως, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε το κόκκινο κρέας περιστασιακά και να περιορίζετε στο ελάχιστο τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον ή το λουκάνικο, αντί να τα κάνετε τακτικό μέρος των εβδομαδιαίων γευμάτων σας.
Ενώ η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό, η περισσότερη δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και το καλύτερο. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου, να επιβαρύνει τα νεφρά σας, να οδηγήσει σε ανισορροπίες στην υγεία του εντέρου, ακόμη και να αποκλείσει άλλα θρεπτικά συστατικά από το «να βρουν τον δρόμο τους» στο πιάτο σας. Όπως συμβαίνει με όλα τα θρεπτικά συστατικά, η ισορροπία είναι το κλειδί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα