Τετάρτη 13 Μαΐου 2026

Σαν σήμερα 13/5, Πώς τα ελεεινά αποβράσματα της Αγγλίας άφησαν τις φυλακές και μόλυναν με θάνατο μια ολόκληρη ήπειρο

Πώς τα ελεεινά αποβράσματα της Αγγλίας άφησαν τις φυλακές και μόλυναν με θάνατο μια ολόκληρη ήπειρο; Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Μαΐου του 1787, ο πλοίαρχος Άρθουρ Φίλιπ αναχωρεί από το Πόρτσμουθ με 11 πλοία γεμάτα καταδίκους· σκοπός του, να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.
Ο Πρώτος Στόλος- όπως έμεινε στην Ιστορία- υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Άρθουρ Φίλιπ, με πάνω από 1400 επιβαίνοντες: κατάδικους, πεζοναύτες, ναυτικούς, πολιτικούς αξιωματούχους και ανερμάτιστους εποίκους διέσχισε πάνω από 15.000 μίλια που μεταφράζεται σε περισσότερες από 250 ημέρες, για να φτάσει τελικά στο Botany Bay της σημερινής Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου μια ποινική αποικία θα γινόταν ο πρώτος βρετανικός οικισμός στην Αυστραλία. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ταξίδευαν με τον στόλο ήταν κατάδικοι και όλοι τους είχαν δικαστεί και καταδικαστεί στη Μεγάλη Βρετανία. Τουλάχιστον 14 προέρχονταν από τις βρετανικές αποικίες στη Βόρεια Αμερική, ενώ 12 ήταν μαύροι (γεννημένοι στη Βρετανία, την Αφρική, τις Δυτικές Ινδίες, τη Βόρεια Αμερική, την Ινδία). Οι κατάδικοι είχαν διαπράξει διάφορα εγκλήματα, όπως φόνους, κλοπές, ψευδορκίες, απάτες, επιθέσεις, ληστείες, για τα οποία είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς φυλακίσεις ή ακόμα και σε θάνατο, η οποία ποινή στη συνέχεια μετατράπηκε σε εξορία για 7 έτη, 14 έτη ή εφ’ όρου ζωής.
Η «μαγιά» είχε πέσει. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός στην Αυστραλία αυξήθηκε τις επόμενες δεκαετίες, και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1850 ο πυρετός του χρυσού είχε «αρρωστήσει» χιλιάδες μετανάστες. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου είχε εξερευνηθεί από Ευρωπαίους και δημιουργήθηκαν επιπλέον πέντε αυτοδιοικούμενες βρετανικές αποικίες.
Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, η Αυστραλία ήταν περισσότερο γνωστή ως Νέα Ολλανδία, ένα όνομα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ολλανδό εξερευνητή Αμπέλ Τάσμαν. Το όνομα Αυστραλία (προέρχεται από το λατινικό Terra Australis - νότια γη - ένα όνομα που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για μια μυθική ήπειρο στο νότιο ημισφαίριο) διαδόθηκε από τον εξερευνητή Μάθιου Φλίντερς , ο οποίος είπε ότι ήταν «πιο ευχάριστο στο αυτί».
Και οι αυτόχθονες Αβορίγινες τι απέγιναν; Ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά στα επόμενα 150 χρόνια μετά την εγκατάσταση των καταδίκων, κυρίως λόγω μολυσματικών ασθενειών, ενώ χιλιάδες άλλοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τους αποίκους. Η Δύση είχε αλλοιώσει ένα ακόμα κομμάτι της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα