
Αυτό το αίτημα κατέθεσαν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του, οι γεωτεχνικοί εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ και των ΚΥΔ, με στόχο να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με το Monitoring και το έκανε δεκτό η διοίκηση της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ακόμη ότι μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ΟΣΔΕ για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του 2026.
Αυτή την περίοδο γίνονται οι σχετικές διαδικασίες για να «περάσουν» οι εφαρμογές της ΑΑΔΕ στην πλατφόρμα του ΟΣΔΕ.
Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερα δεδοµένα µέσα στο σύστηµα µε διαλειτουργικότητα για να αυτοποιηθούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ. Πάντως διαδικασία που θα πάρει 2-3 χρόνια για να τελειοποιηθεί.
Το νέο ΟΣΔΕ θα είναι µακριά από προνοµιακές σχέσεις που έλεγχαν το σύστηµα, απλό στη χρήση ώστε να µπορεί ο καθένας να κάνει µόνος του την αίτηση, αλλά και µε σαφείς κανόνες για όσους µεσολαβούν για λογαριασµό των αγροτών.
Θα υπάρχει όμως καταγραφή «εξουσιοδοτημένου» χρήστη που θα αναλάβει να κάνει το ΟΣΔΕ σε περίπτωση που δεν θα γίνεται από τον ίδιο τον παραγωγό. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που καταχωρεί τη δήλωση θα αφήνει αποτύπωμα ταυτότητας.
Επίσης δεν θα υπάρχει περιορισμός Περιφερειών αλλά ούτε και αριθμού αιτήσεων.
Συνάντηση ΓΕΩΤΕΕ με ΑΑΔΕ
Την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2026, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Γιώργο Πιτσιλή.
Στη συνάντηση εκ μέρους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ρήγας Γιοβαννόπουλος, κ. Φάνης Κουρεμπές και κ. Γεώργιος Κυριάκης.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ να αναγνωρίζει τον θεσμικό ρόλο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως συμβούλου της Πολιτείας σε ζητήματα που άπτονται του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό και γεωτεχνικό κόσμο της χώρας.
Ειδικότερα:
1. Πυλώνας ΙΙ – Ανεκτέλεστες και ανειλημμένες υποχρεώσεις
Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του Πυλώνα ΙΙ, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι έως τις 15 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις, ενώ εκτίμησε ότι η πλειονότητα των σχετικών πληρωμών θα έχει πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουλίου.
2. Τρέχον ΟΣΔΕ – Monitoring και εφαρμογή AgriSnap
Συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν το σύστημα παρακολούθησης (monitoring) και τη λειτουργία της εφαρμογής AgriSnap. Από την πλευρά της ΑΑΔΕ εκφράστηκε θετική διάθεση για την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σχετικά με τη βελτίωση και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των συγκεκριμένων εργαλείων.
3. ΟΣΔΕ 2026
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας ΟΣΔΕ 2026 οφείλεται στην ενσωμάτωση λειτουργιών της ΑΑΔΕ, με στόχο τον περιορισμό των μεταγενέστερων διασταυρωτικών ελέγχων και τη βελτίωση της συνολικής διαδικασίας. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να παρουσιαστεί η εφαρμογή στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μόλις αυτή καταστεί πλήρως λειτουργική. Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι η υποβολή αίτησης θα μπορεί να πραγματοποιείται και από τρίτο πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταγράφεται με σαφήνεια το αποτύπωμα και η ταυτότητα του προσώπου που προβαίνει στην υποβολή.
4. Ανάγκη ενίσχυσης με γεωτεχνικό προσωπικό
Η αντιπροσωπεία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθεσε το ζήτημα της ανάγκης ενίσχυσης των αρμόδιων υπηρεσιών και οργανισμών με γεωτεχνικό προσωπικό. Ο κ. Πιτσιλής συμφώνησε με τη διαπίστωση αυτή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επαρκούς στελέχωσης για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαιτούμενων επιτόπιων ελέγχων.
5. Σήμανση αιγοπροβάτων με βώλους
Σε ό,τι αφορά το θέμα της σήμανσης αιγοπροβάτων με βώλους σε εφαρμογή του Ν. 5302/2026 (ΦΕΚ Α’ 78), ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι πρόκειται για ζήτημα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ότι η Αρχή θα εφαρμόσει τις προβλέψεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία.
6. Συνεχής συνεργασία και επικοινωνία
Τέλος, συμφωνήθηκε η διατήρηση διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της ΑΑΔΕ, τόσο μέσω του Διοικητή κ. Πιτσιλή όσο και μέσω του Γενικού Διευθυντή κ. Καβαδά.
Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και αποτέλεσε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, το ΟΣΔΕ και τη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών προς όφελος των παραγωγών και των γεωτεχνικών της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα