Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Δημόσιο: Κόβονται 4,6 δισ. από μισθούς υπαλλήλων

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

“Μαχαίρι” 4,6 δις ευρώ μπαίνει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων την τριετία 2012 -2014. Παράλληλα θα επιχειρηθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε συνδυασμό με κατάργηση φοροαπαλλαγών για αύξηση εσόδων έως και 9,2 δις ευρώ αλλά και θα προωθηθεί “ψαλίδισμα” κοινωνικών επιδομάτων για εξοικονόμηση από 2,3 έως και 4,6 δις ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Τα μέτρα... φωτιά θα περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που καθαρογράφεται αυτές τις ημέρες από το οικονομικό επιτελείο και τα αποκαλύπτει χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επιπρόσθετα σε αυτήν διατυπώνεται η πρόβλεψη πως η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2011.

Επίσης γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Σημειώνεται ότι χωρίς να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο υψηλότερης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια από τις μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έως το 2020 ίσως το δημόσιο χρέος μειωθεί κατά 18% του ΑΕΠ, εφόσον βέβαια το πρόγραμμα υλοποιηθεί.
Πιο αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιέχει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ 18,4 και 26,4 δις ευρώ.
Ειδικότερα στην τριετία 2012 – 2014 η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να εξοικονομήσει:
-Ποσό 4,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ από τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα θεσμοθετηθεί τον Ιούνιο και την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στο εξεταζόμενο διάστημα. Δηλαδή 1,2 δις ευρώ κατ΄ έτος.
-Μεταξύ 2,3 και 3,45 δισ. ευρώ ή 1% με 1,5% του ΑΕΠ από την αναδιάρθρωση των “προβληματικών” ΔΕΚΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
-Αύξηση των φορολογικών εσόδων από 4,6 μέχρι και 9,2 δισ. ευρώ ( 2% - 4% του ΑΕΠ) από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
-Ποσό που θα κυμαίνεται από 2,3 έως και 4,6 δισ. ευρώ (1% - 2% του ΑΕΠ) θα προκύψει τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία από το 2012 θα συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια.
-2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από περικοπές στις αμυντικές δαπάνες
-2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από τη συνολική μεταρρύθμιση στην Υγεία.
Θα πρέπει να τονιστεί πως στη έκθεση υπογραμμίζεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου υπόκεινται σε τρεις κινδύνους:
-Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές εξαιτίας εμποδίων διοικητικού και πολιτικού χαρακτήρα.
-Ανικανότητα εξόδου στις αγορές ακόμη και εάν το πρόγραμμα υλοποιείται εάν η Ευρωζώνη αποτύχει τελικά να παρουσιάσει ικανοποιητική απάντηση στην κρίση χρέους
-Το ενδεχόμενο να κλείσουν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό οι «στρόφιγγες» των εγχώριων τραπεζών για τη χορήγηση δανείων .
Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου.
"Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του
δεύτερου εξαμήνου φέτος" τονίζεται στην ενδιάμεση έκθεσή του Ταμείου για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι στα τέλη Νοεμβρίου το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα