Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μείωση επιτοκίου για την Ελλάδα και επιμήκυνση αποφάσισε η Σύνοδος

Τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα αποφάσισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου «καλωσορίζει» την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προγραμμάτων των ΔΝΤ/Ε.Ε. «και τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει με επιμονή τις δομικές μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει την εφαρμογή τους και να υλοποιήσει πλήρως και με ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, καθώς και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, βασισμένο στο ισχυρότερο δυνατό νομικό πλαίσιο που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η τιμολόγηση από το EFSF θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να συνυπολογίζεται η βιωσιμότητα του χρέους των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια, κάτι που ως αρχή θα διέπει και τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η μείωση του επιτοκίου για την Ελλάδα κατά 100 μονάδες βάσης, με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στα 7,5 χρόνια.
Γ. Παπανδρέου: "Αναγνωρίζεται η προσπάθεια του ελληνικού λαού"«Οι σημερινές αποφάσεις

είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

«Όχι» των Ευρωπαίων στην Ιρλανδία

«Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις της Ιρλανδίας κι έτσι το ζήτημα της μείωσης του επιτοκίου αφορά μόνο την Ελλάδα» δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, σημείωσε ότι αν και δεν τέθηκαν συγκεκριμένοι όροι στην Ιρλανδία, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν μία πιο εποικοδομητική δέσμευση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε φορολογικά ζητήματα».

Η Ιρλανδία αντιτάχθηκε στην αύξηση του χαμηλού φορολογικού της συντελεστή (12,5%) για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ενώ Γερμανία κα Γαλλία θεωρούν ότι η αύξηση του συντελεστή αποτελεί «κλειδί» προκειμένου να υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα έκτακτης δανειακής ενίσχυσης.

Η άρνηση της Ιρλανδίας «ανέβασε το θερμόμετρο» της Συνόδου, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις μεταξύ του Ιρλανδού Πρωθυπουργού, της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου είναι πολύ έντονες κάποιες φορές» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Ιρλανδού Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τη λήξη της Συνόδου ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσε να διανοηθεί» μία αλλαγή του φορολογικού συντελεστή.

Η προσέγγισή του στις συζητήσεις χαρακτηρίστηκε «απαιτητική» από αξιωματούχους της Ε.Ε., αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones και σε αυτό τον παράγοντα αποδίδεται η τροπή που πήραν για την Ιρλανδία οι διαπραγματεύσεις. «Η Ιρλανδία απογοητεύτηκε στο τέλος. Επί της ουσίας δεν κέρδισε απολύτως τίποτα» ανέφεραν αξιωματούχοι της Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μία πολύ νέα κυβέρνηση, η οποία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προκειμένου να πείσει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Πάντως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, ζητείται από την Ιρλανδία να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από περικοπή δαπανών και αύξησης των εσόδων.
Ενίσχυση του EFSF και αγορές ομολόγων στην πρωτογενή αγορά
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του έκτακτου μηχανισμού στήριξης στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως δήλωσε ο Van Rompuy, το EFSF θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παρεμβαίνει υπό προϋποθέσεις στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

Επανέλαβαν επίσης ότι η δανειοδοτική ικανότητα του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης θα ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ και ότι τα δάνεια τόσο του EFSF όσο και του ESM θα παρέχονται με χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον, ώστε να συνυπολογίζεται ο παράγοντας της βιωσιμότητας του χρέους των χωρών που λαμβάνουν στήριξη.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ζήτημα αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, ένα ζήτημα που σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones εξελίχθηκε σε «πεδίο μάχης» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος απέρριψαν τις παροτρύνσεις του διοικητή της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ότι οι μηχανισμοί στήριξης θα πρέπει να διαθέτουν την δυνατότητα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν μάλιστα στο πρακτορείο Dow Jones ότι η αυξημένη ευελιξία του EFSF, η δυνατότητά του δηλαδή να αγοράζει ομόλογα μόνο στην πρωτογενή αγορά, απευθείας από τις χώρες που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό, δεν θα αποτελέσει ουσιαστική βοήθεια για την Πορτογαλία, η οποία μέχρι σήμερα έχει «αντισταθεί» στην ένταξή της στο μηχανισμό παρά τα υψηλά κόστη δανεισμού που αντιμετωπίζει.

«Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί διάσωση η Πορτογαλία παραμένουν ακόμη πολύ υψηλές», προσέθεσαν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα