Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

2,42 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο - Ανησυχεί η έλλειψη ρευστότητας στην Ιταλία

2,42 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο - Ανησυχεί η έλλειψη ρευστότητας στην ΙταλίαΜε δυσοίωνες προοπτικές ξεκίνησε και η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο. Στη Μεσσηνία η τιμή του μαυρολίσιου, του πρώιμου ελαιολάδου κυμαίνεται από 2,10 έως 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ στη γειτονική Λακωνία στην καθιερωμένη πρώτη δημοπρασία - βαρόμετρο της χρονιάς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων η καλύτερη τιμή ήταν στα 2,42 ευρώ. Τα χειρότερα, όμως, έρχονται από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, η μεγαλύτερη αγορά για το λάδι μας. Και είναι εύλογη η ανησυχία μήπως η έλλειψη ρευστότητας στη γειτονική χώρα προκαλέσει πρόβλημα διάθεσης του ελληνικού ελαιολάδου.
Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε στην "Ε" ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης. Αρχικά, επιβεβαίωσε ότι η τιμή του μαυρολίσιου κυμαίνεται από 2,10 έως 2,20, ανέφερε πως είναι καλές οι αποδόσεις, αλλά χειρότερες από άλλες χρονιές και σημείωσε: «Η χρονιά είναι δύσκολη, γιατί το περιβάλλον είναι δύσκολο. Οι Ιταλοί που καθορίζουν την αγορά, έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Και υπάρχει ο κίνδυνος μήπως έχουμε πρόβλημα διάθεσης. Για το ελαιόλαδο, όπως για το Χρηματιστήριο, δεν μπορείς να κάνεις ασφαλή πρόβλεψη».Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος είπε ότι η τιμή του μαυρολίσιου αντέχει στο 2,20 ευρώ και πρόσθεσε: «Μ’ αυτές τις τιμές είμαστε οριακά στο κόστος. Εχει ποσότητα φέτος και είναι καλή η ποιότητα. Ας ελπίσουμε να μείνει εδώ η τιμή».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος ανέφερε ότι είναι στα 2,20 ευρώ σταθεροποιημένο το μαυρολίσιο κι επεσήμανε πως αυτή είναι η καλύτερη τιμή, λόγω ποσοτήτων, των μεγάλων που δίνει ο συνεταιρισμός και της εμπιστοσύνης στη συνεργασία με τυποποιητή - εξαγωγέα του νομού. Παρατήρησε ότι «στο εμπόριο είναι και 2,10 και 2,15. Και αυτό εξαρτάται από την προσφερόμενη ποσότητα». Επέκρινε το γεγονός της καθυστέρησης καταβολής των επιδοτήσεων, τονίζοντας: «Περιμέναμε τις επιδοτήσεις, αλλά μας κοροϊδεύουν. Κοροϊδεύουν τον κόσμο».
Στη Λακωνία ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νίκος Προκοβάκης μας ενημέρωσε ότι η καλύτερη τιμή στην πρώτη δημοπρασία των Αγίων Αποστόλων ήταν 2,42 ευρώ. «Είναι κακή τιμή. Αν και στη δεύτερη δημοπρασία -πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα- είναι ίδια η τιμή, είναι κακός προάγγελος. Γιατί με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα θα ανέβει», παρατήρησε ο κ. Προκοβάκης. Επεσήμανε πως «μόνο ένας έδωσε πάνω από 2,40, ενώ οι άλλοι έδωσαν από 2,32 έως 2,38 ευρώ. Τουλάχιστον έπρεπε να ήταν 2,70 με 2,80 ευρώ, για να είναι ίδια η τιμή με την περσινή χρονιά». Υπενθύμισε ότι «και το 2005 ξεκίνησε έτσι χαμηλά και έφθασε τα 4,20», αλλά σημείωσε ότι «τότε ήταν άλλη χρονιά. Φέτος τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα, υπάρχει ανησυχία». Επίσης, μας ενημέρωσε ότι «από το συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων διατέθηκαν γύρω στους 85 τόνους πρώιμου ελαιολάδου και άλλοι τόσοι πρέπει να έφυγαν από ιδιωτικά ελαιοτριβεία της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα