*Οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν την αξία του ρεύματος σε ΑΤΜ Τράπεζας *Οι πολίτες που αντιτίθενται μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για προστασία
Μέτωπο κατά της πληρωμής από τους πολίτες του χαρατσιού με το οποίο έχει επιβαρυνθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ άρχισε από χθες να δημιουργείται στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου και την υποστήριξη φορέων της πόλης, αλλά και του Δήμου.
Από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας ανακοινώθηκε ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειες των πολιτών, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή ακύρωσης του σχετικού νόμου.
Χθες βράδυ το θέμα επρόκειτο να απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ενώ στη συνάντηση κατά του χαρατσιού συμμετείχαν και εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων, αποφασίσθηκε να συνταχθεί επιστολή για ακύρωση του τέλους προς το νέο πρωθυπουργό, την οποία θα υπογράψουν όλοι.
Πρόταση Δικηγορικού
Στη δεύτερη πρόσκληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Μαργέλη, χθες το πρωί, ανταποκρίθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων. Εισηγούμενος το θέμα, είπε πως οι πολίτες που αντιτίθενται στην πληρωμή του τέλους έχουν την επιλογή να πληρώσουν μόνο την αξία του ρεύματος και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για προστασία, έως ότου κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του συγκεκριμένου νόμου.
Δίνοντας οδηγίες, είπε ότι οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν την αξία του ρεύματος, των δημοτικών τελών και της ΕΡΤ σε ΑΤΜ Τράπεζας, το οποίο διαθέτει δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών. Επειδή όμως η ΔΕΗ μπορεί να θεωρήσει ότι τα χρήματα κατεβλήθησαν, όχι για την αξία του ρεύματος και των δημοτικών τελών, αλλά για το ειδικό τέλος ακινήτου, πρέπει οι πολίτες να καταθέσουν στον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΗ δήλωση που θα αναφέρει την καταβολή, την αιτία της και θα επισυνάπτεται σ’ αυτή αντίγραφο της απόδειξης του ΑΤΜ.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του εξωδίκου. Προς αποφυγή του ενδεχόμενου να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προς εκείνον που δεν κατέβαλε το τέλος, θα πρέπει ο πολίτης να υποβάλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο αρμόδιο Δικαστήριο, με αίτημα την απαγόρευση της διακοπής της ηλεκτροδοτήσεως του ακινήτου και παράλληλα με αίτημα εκδόσεως προσωρινής διαταγής.
Στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος και γίνει ληξιπρόθεσμο και κατ’ επέκταση απαιτητό από την Εφορία, ο φορολογούμενος έχει δύο νόμιμες επιλογές:
-Να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων με ρητή επιφύλαξη και σε περίπτωση που το τέλος κριθεί ως παράνομο και αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, να καταθέσει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για την επιστροφή του.
-Να καταθέσει στο τοπικό Διοικητικό Πρωτοδικείο προσφυγή και αίτηση αναστολής κατά της πράξης επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων (εντός 60 ημερών από τη βεβαίωση της οφειλής στη ΔΟΥ).
-Να καταθέσει στο τοπικό Διοικητικό Πρωτοδικείο Προσφυγή, πληρώνοντας μόνον το 50% του ποσού του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
Καταλήγοντας ο κ. Μαργέλης είπε ότι μπορεί να συσταθεί ομάδα δικηγόρων για να βοηθά τους πολίτες και να γίνεται ομαδική κατάθεση εξωδίκων.
Οι φορείς
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημ. Μπούχαλης δήλωσε ότι ο Δήμος τάσσεται αλληλέγγυος στην προσπάθεια του Δικηγορικού και ενημέρωσε πως το θέμα θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος είπε ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο για την εξόφληση του τέλους και τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Επιμελητηρίου και υποψήφιος για την προεδρία, Δημήτρης Αδαμόπουλος, τόνισε πως όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Σημείωσε δε, πως όλες οι δυνάμεις πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από το Δικηγορικό Σύλλογο και κανείς να μην πληρώσει το τέλος.
Θετική έκρινε την πρωτοβουλία και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, σημειώνοντας ότι οι συνεννοήσεις φορέων πρέπει να συνεχισθούν και για άλλα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας Χρήστος Σταθόπουλος έκρινε το τέλος εκβιαστικό και ρατσιστικό. Τόνισε δε πως πρέπει να υπάρξουν σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν, ενώ επιτέθηκε στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, ζητώντας να δείξει κι αλλού την αλληλεγγύη της, κι αναφέροντας την είσπραξη καθυστερούμενου ΤΑΠ από το Δήμο Άριος, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μπούχαλη, ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, Βενετία Λιακουνάκου, υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν ομαδικές προσφυγές και να υπάρξει ευρεία ενημέρωση του κόσμου για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει.
Άρνηση
Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ, Μπάμπης Σταθόπουλος, είπε ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει ταχθεί κατά του τέλους, επισημαίνοντας προς τους φορείς ότι η Επιχείρηση αναθέτει το έργο διακοπής του ρεύματος και σε εργολάβους. Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους, είπε πως αν και είναι αντίθετοι, αν λάβουν εντολή για διακοπή ρεύματος, δεν μπορούν να μην την εκτελέσουν. Διαφορετικά θα κατηγορηθούν για άρνηση εργασίας.
Η υπεύθυνη των διακοπών ρεύματος στη ΔΕΗ πληροφόρησε τους παρευρισκομένους πως έχουν δοθεί εντολές να κόβεται το ρεύμα 10 μέρες μετά τη λήξη ανεξόφλητου λογαριασμού, ενώ έχει απαγορευθεί στους υπαλλήλους να δεχτούν εξόφληση μόνο της αξίας του ρεύματος.
Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών, Θεόδωρος Μπαζίγος, είπε ότι θα επιστρατευτούν εθελοντές ηλεκτρολόγοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ για να προβαίνουν σε επανασυνδέσεις.
Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής του ΤΕΕ στη Μεσσηνία, Νίκος Πατσαρίνος, αναφέρθηκε στην αγανάκτηση του κόσμου, προσθέτοντας ότι η λαίλαπα αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με κοινωνική ευαισθησία.
Από το ΓΕΩΤΕΕ, ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια, ενώ έθιξε το θέμα των διαφορών στην τιμή ζώνης και τις βεβαιώσεις που δε δέχεται η ΔΕΗ από το Δήμο.
Ο επικεφαλής μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας, Νίκος Φωτέας, κάλεσε το Δήμο Καλαμάτας να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία και να βρεθεί τρόπος έγκαιρης ενημέρωσης των δημοτών.
Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού Θανάσης Πετράκος είπε ότι θα επαναφέρει το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διότι σε προηγούμενη υπήρξε άρνηση συζήτησης από τον περιφερειάρχη, ενώ πρότεινε η ίδια πρωτοβουλία και ενημέρωση να γίνει και με τους άλλους δημάρχους της Μεσσηνίας. Πρότεινε δε στο Δήμο Καλαμάτας να συσταθεί γραφείο, όπου οι δημότες θα μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα χαρτιά, ώστε στη συνέχεια ο Δικηγορικός Σύλλογος να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
Ο επικεφαλής μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης, είπε πως πρέπει να υποστηριχθούν οι κινήσεις για ακύρωση του τέλους, ενώ πρότεινε ο Δήμος Καλαμάτας να καταθέσει εξώδικο στη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμία διακοπή ρεύματος και να καλέσει ομάδες εθελοντών που θα βοηθούν στις επανασυνδέσεις.
Τέλος, εκ μέρους των εργαζομένων ΟΤΑ ο κ. Χριστόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή φορέων αυτή τη φορά και τη δυσαρέσκειά του που χάθηκε πολύτιμος χρόνος δράσης από την πρώτη συνάντηση που δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Της Βίκυς Βετουλάκη |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα