Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο φαίνεται να δυναμώνει το κίνημα των πολιτών ενάντια στην επιβολή του τέλους ακινήτων. Άλλωστε, το μαρτυρούν και οι αριθμοί. Ένας στους δύο λογαριασμούς που έχει αποστείλει η ΔΕΗ με το τέλος ακινήτων και για τους οποίους έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμής, δεν έχει ακόμη εξοφληθεί.
Τέσσερις ημέρες πριν από τις 18 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει το σαρανταήμερο από την έκδοση των πρώτων λογαριασμών, διάστημα μετά το οποίο αρχίζουν βάσει του νόμου οι διακοπές ρεύματος, τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι ανείσπρακτο παραμένει το 54%.Στην πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ότι «ο τρόπος που έφερε το θέμα στο Σώμα η Δημοτική Αρχή ήταν μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση, αποφεύγοντας επί της ουσίας να πάρει θέση και μη επιτρέποντας να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση επί του συγκεκριμένου».
Με χθεσινή του παρέμβαση εξηγεί περαιτέρω τους λόγους «για τον άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό φόρο- “χαράτσι”, το λεγόμενο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το χαράτσι της ΔΕΗ, πέρα του ότι είναι αντικοινωνικό, εξουθενωτικό, κατά την κοινοτική νομοθεσία είναι παράνομο. Είναι παράνομο με βάση δύο κανονισμούς της Ε.Ε.: Τόσο τον 72 του 2009, που λέει ότι ένας πάροχος ενέργειας δεν μπορεί να διακόπτει, και ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους και σε ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, την παροχή υπηρεσιών. Όσο και το δεύτερο κανονισμό, τον 13 του 1993 της ΕΟΚ, που δεν επιτρέπει καταχρηστικές ρήτρες μεταξύ παρόχου ενέργειας και καταναλωτή.
Η επιβολή του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων παραβιάζει τους όρους της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου που υπέγραψε η ανώνυμη εταιρεία με τον κάθε καταναλωτή. Ακυρώνει συμβόλαια παροχής ηλεκτροδότησης που έχουν υπογράψει ιδιώτες καταναλωτές, ακόμη και με 100% ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτροδότησης.
Η επιβολή του νέου τέλους ακίνητης περιουσίας συναρτάται με τις τιμές ζώνης και την παλαιότητα των κτισμάτων, αλλά δε βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη. Ο φόρος για να είναι αναλογικός και συμβατός με το Σύνταγμά μας πρέπει να είναι ανάλογος με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός. Πληρώνουν, δηλαδή, όλοι το ίδιο, πλούσιοι και φτωχοί. Έχοντες και μη έχοντες.
Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους ακινήτων αποτελεί δεύτερη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων για την ίδια αιτία (επί της ουσίας δεύτερος φόρος ακίνητης περιουσίας). Αν κριθεί ότι πρέπει να επιβληθεί νέος φόρος, αυτό πρέπει να γίνεται με βάση το περιουσιολόγιο, το Ε9, με τους νόμιμους τρόπους.
Η είσπραξη αυτή του φόρου συνδέεται με την παροχή κοινωνικού αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου. Επιπλέον, με την απειλή διακοπής του αγαθού αυτού, απειλείται η αξία του ανθρώπου ως προς ανυπαίτια πρόσωπα, όπως είναι τα μέλη της οικογένειας του οφειλέτη της ΔΕΗ.
Διότι υποβαθμίζει το φορολογούμενο, ακόμη και τον άνεργο και τον οικονομικά ασθενέστερο, σε αντικείμενο επίτευξης “εκτάκτων” δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων.
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν το φόρο τούς οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.
Ασκεί ένα είδος ψυχολογικής βίας και απειλής σε οικονομικά ασθενέστερα άτομα, τέτοια που δε συνάδει με παραδόσεις της χώρας μας και παραπέμπει σε ξενόφερτη κουλτούρα.
Μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από το νόμο, όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά θα καθοριστεί (ή έχει ήδη καθοριστεί) από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Τόσο η είσπραξη φόρων όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας (της εκτελεστικής), η οποία όμως αποτελεί την κατ’ εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες θέσεις κατά της καταβολής του φόρου έχουν πάρει με ανακοινώσεις τους ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Καλαμάτας και η πολιτική κίνηση «Σπίθα Φαραί Καλαμάτας».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα