Την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας για τραπεζικούς λογαριασμούς βουλευτών στην Ελβετία ζητά ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για «ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο». Ο κ. Καρχιμάκης δήλωσε ότι «είναι επιτακτικό να υπάρξει, πέραν της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί, υποβολή ειδικού αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της χώρας αυτής». «Η διερεύνηση της φερόμενης καταγγελίας Ελβετού αξιωματούχου, ότι το άνοιγμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, προσέκρουε από το 2005, στην ύπαρξη καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών, είναι ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο» επισημαίνει.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, προειδοποίησε με αγωγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κηλιδώνονται το όνομά μου και η ελληνική Βουλή». Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Γιακουμάτος, είπε ότι «έχουμε ζητήσει κατ' επανάληψη από τον Φ. Πετσάλνικο να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής τα πόθεν έσχες, αλλά χρονοτριβεί και υποστηρίζει ότι δεν το επιτρέπει η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν δεν δείξουμε ποιοι είναι οι κλέφτες, τελειώσαμε. Πρέπει να καθαρίσει ο τόπος, πρέπει να αντιδράσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγ. Αργύρης δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τα στείλει σε ηλεκτρονική μορφή και θα τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιακουμάτος μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα έφεραν το θέμα στη Βουλή υποβάλλοντας αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με όσα έχει υποστηρίξει ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ελβετικού Κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδης, για Έλληνες βουλευτές με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας (για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ).
Ο κ. Ζησιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστήριξε ότι δεν προχωρά η φορολογική συμφωνία που έχει προτείνει από το 2005 η ελβετική κυβέρνηση στην ελληνική γιατί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοικτοί λογαριασμοί, όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου».
Θέση στο θέμα πήρε με γραπτή του δήλωση και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τονίζει ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το υπουργείο, σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης Πόθεν Έσχες».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, στη Βουλή (αν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα) ή στην αρμόδια αρχή αν πρόκειται για άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, διά των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στην δημόσια ζωή.
Παπαδήμούλης: Στον «αέρα» η συμφωνία λόγω μεγαλοκαταθετών;
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μετά από δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι οι συμφωνίες Γερμανίας-Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου-Ελβετίας που χρησιμοποιεί ως πρότυπο η Ελλάδα για την δική της συμφωνία, βρίσκονται «στον αέρα» μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί διατηρούν την ανωνυμία των μεγαλοκαταθετών, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή, εκ νέου το θέμα της φορολόγησης των ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.
Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται στο ιστορικό των πολύχρονων καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση του θέματος από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ρωτά αν η προετοιμαζόμενη συμφωνία με την Ελβετία θα διατηρεί την ανωνυμία των καταθετών, όπως οι συμφωνίες της Ελβετίας με την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνουν να προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καλεί τις δυο χώρες σε άμεση αναθεώρηση των συμφωνιών.
Επιπλέον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την τρικομματική κυβέρνηση αν θα αλλάξει την πανθομολογούμενη ανεπαρκή ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο των βουλευτών κι άλλων δημοσίων προσώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα