Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Εξεταστική επιτροπή για την ΕΛΣΤΑΤ: Πριν τις εκλογές ζητά το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές η ΝΔ!

Εξεταστική επιτροπή για την ΕΛΣΤΑΤ. Ο φάκελος ση Βουλή. Πριν τις εκλογές ζητά το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές η ΝΔ! Δηλώσεις Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, ΜιχελάκηΣτοιχεία που έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις κατά μελών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εμπεριέχει η δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη που αφορά την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Τη δικογραφία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, ότι αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή. Σε σκληρή γλώσσα απάντησε ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής άμεσα για το ζήτημα ώστε να έρθουν όλα στο φώς τώρα «για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός την αλήθεια πριν από τις εκλογές» και «όχι μετά τις εκλογές με τα ψέματα της ΝΔ» κατά την προεκλογική περίοδο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Δήλωση για τις
κατηγορίες που του προσάπτουν έκανε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αναλυτικότερα:
Όπως αναφέρει στο έγγραφο του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντέλη, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν δημοσιεύματα με τις καταγγελίες του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες, «το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί, για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη». Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προέκυψαν στοιχεία που έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις κατά μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, σε πλείστες από τις συνολικά 18 μαρτυρικές καταθέσεις «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αφενός και για ύπαρξη, συναφώς και αφετέρου, ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Σχολιάζοντας τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η αναξιοπιστία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίησή της. Η ΕΛΣΤΑΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και τα στατιστικά στοιχεία έχουν επικυρωθεί. Είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθεί στη Βουλή και το ύψος του ελλείμματος που παραλάβαμε και τις συνθήκες που το διαμόρφωσαν. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση θα παράσχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια».

Η ΝΔ
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:
«Η αποστολή από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή της δικογραφίας για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ. ΣΤΑΤ. δικαιώνει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα. Η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης αυτής από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συγκρότηση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Επιτροπών, επιβάλλεται να γίνει αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όταν η σύνθεση του Σώματος θα ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση της κοινωνίας.
Η έρευνα αυτή αποτελεί, άλλωστε, αναγκαίο συμπλήρωμα της ευρύτερης έρευνας που -όπως ήδη έχει τονίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς- θα αφορά στο ερώτημα “πως φτάσαμε στο Μνημόνιο”».
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ προανήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις για όσα ακούγονται στους διαδρόμους». Ζήτησε δε να έλθουν «όλα στο φως μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής» και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε».
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα