Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Παπανδρέου: Συμμετοχή των Τραπεζών στο «κούρεμα» με κοινές μετοχές

Δεν είπε τίποτε για τη διαδοχή ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Συμμετοχή των Τραπεζών στο «κούρεμα» με κοινές μετοχές, ξεκαθάρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην Κ.Ο ο Γ. Παπανδρέου
Ανακοίνωσε όμως τη συγκρότηση μετώπου για την επιβολή της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές, εισπράττοντας το πλέον θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Λίγο αργότερα στην ομιλία του και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ξεκίνησε ανακοινώνοντας ότι το θέμα του PSI θα κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής, είπε για το θέμα των τραπεζικών μετοχών, ότι επ΄ αυτού καλούνται να αποφασίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να πείσουν τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή λύση.
Στην ομιλία του με πολλές αιχμές προς όλες τις επιθέσεις που έχει δεχθεί , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, επανέλαβε τη σθεναρή θέση του κόμματος του ότι «το κούρεμα θα γίνει με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές», δηλαδή με κρατικοποίηση των τραπεζών που δεν θα αντέξουν το «κούρεμα». Μάλιστα στο σημείο αυτό εμμέσως επανέλαβε ότι οι τραπεζίτες και τα ΜΜΕ τον έριξαν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προσωπικές διαφορές δεν έχω με κανέναν. Αλλά δεν σκύβω το κεφάλι σε κανέναν. Εγώ μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ. Οτι και να γίνει όσο και να μου κοστίσει», ενώ επανήλθε στις επιθέσεις του εναντίον των ΜΜΕ μιλώντας για «μεγαλοκαναλάρχες» οι οποίοι «πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε επιχειρηματίας».
 Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με σκληρή επίθεση στη «συντηρητική Ευρώπη και τις λογικές της» και με ιδιαίτερα οξείς αναφορές για το πρόσφατο σενάριο τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα.
«Αναγνωρίζω και εκτιμώ την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Όμως, η συντηρητική Ευρώπη έχει κάνει ένα θεμελιώδες λάθος. Αντί να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες υπήρξε μια ψυχολογία τιμωρίας: ο κακός είναι ο νότιος, ο Μεσόγειος, ο διαφορετικός».
Χαρακτήρισε προσβλητική τη γερμανική πρόταση για ορισμό Επιτρόπου στην Ελλάδα. «Η πατρωνία, όπως είπε, από επιτρόπους πέραν της γελοιότητας και του ανέφικτου αποτελεί και προσβολή προς τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Κρίσιμες αποφάσεις
«Οι αποφάσεις που θα λάβει η Βουλή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες» είπε ο κ. Παπανδρέου. Επισήμανε
την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει «ενωμένο και συντεταγμένο» μπροστά στις διαδικασίες που έχει να αντιμετωπίσει τόσο το ίδιο όσο και η χώρα, λέγοντας: «Ας μη χαθούμε στα μικρά, στα ποσοστά, στις δημοσκοπήσεις χάνοντας το μεγάλο που είναι η μάχη να σώσουμε τη χώρα. Βάζουμε πρώτα την πατρίδα και μετά τις δικές μας δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες».
Χαρακτήρισε ιστορική και καθοριστικής σημασίας τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει η Βουλή τις επόμενες μέρες και τόνισε ότι όσο διαρκεί αυτή η κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί του κινήματος θα πρέπει να διαβουλεύονται με όλα τα κόμματα.
Επιτέθηκε με δριμύτητα στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να μας ευγνωμονούν οι της ΝΔ γιατί σώζοντας τη χώρα σώσαμε και αυτή από τον πολιτικό αφανισμό. Αλλά δεν θα την αφήσουμε να εμπαίζει τον λαό» .
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «μετάνοιωσα που δεν προχώρησα από την αρχή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αναπάντητο κανένα ερώτημα στους πολίτες για το μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Τις επόμενες ημέρες θα προτείνουμε εμείς οι ίδιοι την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα».
Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανη για το βάρος που σήκωσε και που δεν της αναλογούσε». Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι ενωμένο και συντεταγμένο. Είναι το δικό μας καθήκον. Είμαστε ο πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών για τη χώρα».

Απάντηση στις αιχμές που δέχθηκε
Ωστόσο, στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, απάντησε και στην κριτική που δέχεται. Χαρακτηριστικά είπε:
«Και παρά τα κυνικά σχόλια, θεωρώ καθήκον μου να προωθώ, μεταξύ των άλλων, και τις προοδευτικές ιδέες, που έχουν εμπνευστεί από τους αγώνες και τις εμπειρίες του δικού μας Κινήματος, όπως και να αναδεικνύω ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα να δείξει. Η ευκολία κάποιων Μέσα Ενημέρωσης, που με φανατισμό και πάθος αντιπολιτεύονται είτε εμένα προσωπικά, είτε το ΠΑΣΟΚ, ισοπεδώνοντας τα πάντα, κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα και στην ψυχολογία του λαού μας. Θεωρώ προσωπική μου τιμή, τιμή για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα, ότι ηγούμαι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι η μεγαλύτερη πολιτική Οργάνωση στον πλανήτη μας, με 160 προοδευτικά, σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής».
Έκλεισε δε την ομιλία του τονίζοντας: «Θα δώσουμε όλοι μαζί αυτό το μεγάλο αγώνα, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Και μπορώ να σας πω και εγώ ότι, από όποια θέση κι αν βρίσκομαι, θα είμαι κοντά σας σε αυτό τον αγώνα».
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κ. Παπανδρέου, «φωτογράφησε» τον κ. Χρυσοχοϊδη:
«Και οι Υπουργοί έχουν κάνει λάθη. Και θα μπορούσα και εγώ να ονοματίσω, πολλοί ήταν αυτοί που απογοήτευσαν και εμένα. Σε κανέναν, όμως, δεν επέβαλα να είναι Υπουργός. Δεν επέβαλα σε κανέναν να παραμείνει Υπουργός στην Κυβέρνηση, αλλά θα ήταν μικρότητα να μπω σε μια τέτοια λογική. Έχω άλλη προσέγγιση. Τα λάθη δεν είναι δικά τους, είναι δικά μου. Και οι επιτυχίες τους, είναι επιτυχίες όλων μας. Μην τις λησμονούμε, όμως».

ΝΔ: «Ο κ. Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα το κύκνειο άσμα του...»
«Ο κ. Παπανδρέου βρήκε το θράσος να απευθύνεται στους πολίτες που ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του οδήγησαν στη φτώχεια, την ανέχεια, την κατάθλιψη» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

«Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανιστεί σκληρός, αλλά ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε τον τόπο έως πρόσφατα. Ξέχασε ότι αυτός-μετά από μυστικές διαδρομές-οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ... Ότι επέβαλε άδικες θυσίες, περικοπές μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές. Ότι επί πρωθυπουργίας του τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια γνώρισαν πρωτόγνωρες διαστάσεις. Όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μόνος πρώην πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του για να φύγει από τη θέση του.
Ο κ. Παπανδρέου για ακόμη μια φορά χωρίς ντροπή και φιλότιμο δεν ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες για τις δραματικές στιγμές που ζούνε και δεν απάντησε στην κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος κατέστρεψε τη χώρα; Αν δυσκολεύεται να βρει την απάντηση ας ρωτήσει τον μόνιμο υπουργό στις κυβερνήσεις του, τον Χρυσοχοΐδη .

Ο κ.Παπανδρέου, ψελλίζοντας, σήμερα το κύκνειο άσμα του, έφτασε στο σημείο να περηφανεύεται για όσα διέπραξε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του σε βάρος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας»

ΛΑΟΣ: Γελοιότητες τα περί ΑΟΖ
Για «προσβολή και του πλέον καλόπιστου ακροατή» κατηγορεί ο ΛΑΟΣ τον Γ.Παπανδρέου, σχολιάζοντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Απαιτείται περίσσευμα ψυχής για να φύγεις όρθιος και σοβαρός» προσθέτει και συνεχίζει: «Οι γελοιότητες περί ΑΟΖ προσβάλλουν και τον πλέον καλόπιστο ακροατή. Κατά τα άλλα, τον παραπέμπουμε στα πρακτικά της Βουλής συνεχώς από το 2008 και μέχρι σήμερα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα