Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Δ.Σ. Τριφυλίας : Κόλλιας-Κουκούμης κατά αποποινικοποίησης ναρκωτικών

Στη συζήτηση του θέματος εκφράστηκαν έτη φωτός διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων, οι οποίες δείχνουν, αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τις διαφορετικές τους αντιλήψεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικότερα για τη ζωή και την κοινωνία.
Το ψήφισμα διάβασε στο Σώμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας και ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, αναπτύσσοντας ο καθένας εξ αυτών την όποια επιχειρηματολογία διέθετε για να δικαιολογήσει τη θετική ή αρνητική του ψήφο.
Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας συμφώνησε με το ψήφισμα, αλλά εξέφρασε την αντίρρησή του για την αποστολή του στα κόμματα, ζητώντας να σταλεί στο υπουργείο και την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αφού ξεκαθάρισε από την αρχή πως «διαφωνώ με το ψήφισμα», σημείωσε: «Πριν το βάλουμε σε ψηφοφορία, θα ’πρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για το νομοσχέδιο». Στη συνέχεια ρώτησε τους δημοτικούς συμβούλους, κυρίως της συμπολίτευσης, εάν έχουν διαβάσει το σχέδιο νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» για να μπορούν να τοποθετηθούν και όταν μόνο ένας, ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, είπε πως το έχει διαβάσει, σχολίασε: «Αυτό μας μειώνει ως Συμβούλιο, να τοποθετηθούμε για κάτι που δεν ξέρουμε, μάλλον να“ανατρέψουμε” κάτι που δεν ξέρουμε


[…] Είμαι υπέρ της φιλοσοφίας, γενικώς, που βγαίνει από αυτό το νομοσχέδιο. Κατ’ αρχάς, και επιστημονικά, είμαι υπέρ της απελευθέρωσης ορισμένων ουσιών!».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποποινικοποίηση της χρήσης και τα αποτελέσματά της, όπου αυτή εφαρμόζεται. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών αλλά και επιστημονικές μελέτες, στις χώρες αυτές έχει λειτουργήσει θετικά και έχει μειωθεί ο αριθμός των χρηστών, ενώ αναφέρθηκε στην πρόληψη του προβλήματος, τη θεραπεία των χρηστών, αλλά και τις βαρύτατες ποινές που προβλέπονται για την εμπορία.
Κλείνοντας, επανέλαβε: «Διαφωνώ να ψηφίσουμε (σ.σ. το ψήφισμα) για κάτι που δεν έχουμε διαβάσει».
Παρεμβαίνοντας ο Θεόδωρος Δεληγιάννης σημείωσε: «Να φανταστεί κανείς την κατάπτωση της κοινωνίας μας, να βάζει ο καθένας πέντε γλάστρες στο μπαλκόνι, ωραία κοινωνία θα είμαστε. Ούτε μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον έμπορα από το χρήστη».
Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος σημείωσε: «Βεβαίως, συμφωνώ και με το ψήφισμα και βεβαίως θα ήθελα να ήταν και πιο καυστικό» και αναφέρθηκε στη «στόχευση που έχουν στο επικάλυμμα του νομοσχεδίου, διότι δε μιλάνε για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, μιλάνε για νομιμοποίηση, δε μιλάνε για κάποιες ουσίες, τα ελαφρά ή τα σκληρά ναρκωτικά, μιλάνε για όλες τις ναρκωτικές ουσίες». Ακολούθως τόνισε: «Αυτή την εποχή που ο κόσμος έχει τεράστιο πρόβλημα οικονομικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, κοινωνικό, βιοτικό, πετάνε και αυτό. Η στόχευση είναι ορατή. Υπάρχει στόχευση υπονόμευσης της ίδιας της κοινωνίας…».
Ο Δημήτρης Μπασδάνης έκανε λόγο για τεράστιο θέμα, «μια κατάρα» και σημείωσε: «Το ψήφισμα μιλάει για πρόληψη, μιλάει για προσπάθεια να αποδιώξουμε με ό,τι τρόπους αυτή την κατάρα και δεν είναι τρόπος η αποδοχή, δεν είναι τρόπος το “ολίγον έγκυος”, δεν είναι τρόπος να δεχθούμε ότι αυτά είναι σκληρά, τα άλλα μαλακά…» και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του ψηφίσματος.
Ο Θανάσης Πετρόπουλος, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε: «Αφού δε γνωρίζουμε το Νομοσχέδιο, δεν μπορούμε να έχουμε άποψη επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ως σύμβουλος και ως Θανάσης Πετρόπουλος, αυτό που καταθέτω σήμερα στη συζήτηση που γίνεται είναι ότι, ακόμα και αν δεν έχω δει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, είμαι με όλη μου τη δύναμη υπέρ της αποποινικοποίησης! Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Βέβαια, επειδή δε με ψήφισαν για να έρχομαι και να λέω αν είμαι υπέρ ή κατά της αποποινικοποίησης, ορθότερο και δημοκρατικότερο θα ήταν να κάνουμε δημοψήφισμα!». Ο ίδιος έκλεισε με ένα “λογοπαίγνιο” λέγοντας: «Δεν μπορεί δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας να είναι κατά της αποποινικοποίησης!».
Ο Γιάννης Βασιλόπουλος υποστήριξε: «Υπήρξα επί δεκαπενταετία διώκτης των ναρκωτικών και έχω δει πάρα μα πάρα πολλά μαρτύρια οικογενειών εξαιτίας αυτής της κοινωνικής μάστιγας», για να προσθέσει πως όταν δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο αρθρογράφησε με τίτλο «Η Ελλάδα της μαστούρας». Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Σαράντος Κουκούμης, επισήμανε: «Δεν είναι τυχαία η στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει αυτό το τερατούργημα, το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση ναρκωτικών.
[…] Ας μην κάνουν τον ανήξερο ο κ. Σωτηρόπουλος και ο κ. Πετρόπουλος, ότι δεν διαβάσανε, σίγουρα έχουν διαβάσει, αλλά μας παρουσίασαν εδώ πέρα τη θεωρία της “ναρκωκουλτούρας” την οποία προάγει η κυβέρνηση σήμερα, αν θέλετε και κάποιοι άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί, προοδευτικοί, αριστερούληδες, αριστερούτσικοι, όπως θέλετε ονομάστε τους, τύπου Τσίπρα, Κουβέλη, κάτι αντιεξουσιαστές. Όλοι αυτοί χρόνια παλεύουν για την καλλιέργεια στη γλάστρα, που ο κ. Παπανδρέου πρώτος είχε προβάλει ότι δεν είναι κακό να καλλιεργούμε και μία γλαστρούλα για το χρήστη στο σπίτι.
[…] Αυτό πάνε να κάνουν σήμερα. Τη νεολαία όλη να τη μαστουρώσουν, να μην μπορεί να σκεφτεί τα προβλήματα που τη μαστίζουν σήμερα».
Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» εγκρίθηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και τις αρνητικές της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε πως με το νομοσχέδιο εξορθολογίζονται οι ποινές, ώστε να συνδέονται με την πραγματικότητα, δίνεται βάρος ισορροπιστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή και διευκρίνισε ότι αποδοκιμάζεται η χρήση όταν είναι δημόσια (σ.σ. «αν ο χρήστης την κάνει στο σπίτι του δε βλάπτει το δημόσιο συμφέρον»), γίνεται διαχωρισμός της χρήσης από τη διακίνηση και τιμωρείται όποιος συμμετέχει στο να έχει κάποιος ναρκωτικά. «Θέλουμε στη φυλακή το διακινητή, δε θέλουμε στη φυλακή τον αποκλειστικά χρήστη, γιατί η φυλακή δε βοηθά», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Επισήμανε, πάντως, ότι και με τις τροποποιήσεις που γίνονται, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το πιο αυστηρό νομικό οπλοστάσιο για τα ναρκωτικά, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει και τα ανάλογα αποτελέσματα, ενώ ανέγνωσε κατάλογο χωρών στις οποίες η χρήση των ναρκωτικών θεωρείται αδίκημα και τις ποινές που ισχύουν σε αυτές, για να εμπεδώσει το Σώμα ότι η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες με αυτή τη νομοθεσία.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα