Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

"Απλές, καθημερινές συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη" - Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο


Αρθρο της: Χριστιάννα Λούπα
"Απλές, καθημερινές συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη",
είναι ο τίτλος του πολύ εύληπτου και κατανοητού συνοπτικού εγχειριδίου, που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στα άτομα με διαβήτη και θα γίνει ο απαραίτητος καθημερινός τους σύμβουλος.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνώση, όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά συμβάλλει σημαντικά και σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το εγχειρίδιο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ στα άτομα με διαβήτη από το Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ.
Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 8038371 - Τρίτη και Πέμπτη πρωί.
Λίγα λόγια για τον σακχαρώδη διαβήτη και το διαβητικό πόδι
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 11 στους 100 κατοίκους της Αττικής πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο διαβήτης αποτελεί ύπουλη χρονία νόσο, με επιπλοκές τόσο από τα μικρά αγγεία (διαταραχές όρασης – νεφρών – νεύρων), όσο και από τα μεγάλα αγγεία (εγκεφαλικά επεισόδια – έμφραγμα μυοκαρδίου – αρτηριοπάθεια κάτω άκρων). Σε μεγάλες διεθνείς μελέτες (μεταξύ των οποίων η αμερικανική DCCT και η βρεττανική UKPDS) έχει βρεθεί ότι η καλή ρύθμιση του σακχάρου προλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση των επιπλοκών αυτών. Συνεπώς, η όσο το δυνατόν πιό έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι πάρα πολύ σημαντική, καθόσον ο διαβήτης τύπου 2 είναι δυνατόν να υπάρχει γιά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει αντιληπτός, ενώ η σιωπηλή βλαπτική του επίδραση στα αγγεία προχωρεί.

Τα 2/3 των ακρωτηριασμών των ποδιών που δεν οφείλονται σε τραυματισμό γίνονται σε διαβητικά άτομα, και στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται εμφάνιση έλκους στο πόδι. Από μελέτες στη Βόρειο Ελλάδα φαίνεται ότι περίπου 5 στους 100 διαβητικούς ασθενείς (4,75%) θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή έλκος στο πόδι και περισσότεροι από 1 στους 100 διαβητικούς ασθενείς θα χάσουν κάποιο τμήμα ή και ολόκληρο το πόδι (επιπολασμός των ακρωτηριασμών στην Ελλάδα 12.5 /1000 διαβητικούς ασθενείς). Αποτελεί συνεπώς προτεραιότητα η στελέχωση ειδικών ιατρείων φροντίδας διαβητικού ποδιού στη χώρα μας.

Το Ιατρείο Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» είναι αποκλειστικό έργο του Δημήτρη Βογιατζόγλου, εκπρόσωπου της χώρας μας στη Διεθνή Ομάδα Εργασίας Διαβητικού Ποδιού, και μετά τον ξαφνικό θάνατο του ιδρυτή του πήρε επισήμως προς τιμήν του το όνομά του. Είναι το δεύτερο σε χρονολογία ιατρείο φροντίδας διαβητικού ποδιού στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998 και λειτουργεί 14 χρόνια. Μέχρι και τον Απρίλιο του 2011 το είχαν επισκεφθεί περίπου 700 διαβητικοί ασθενείς με προβλήματα στα πόδια. Στην πλειοψηφία τους, οι διαβητικοί αυτοί ασθενείς είχαν ελλιπή ενημέρωση σχετικά με την φροντίδα του διαβητικού ποδιού ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες του έλκους, της λοίμωξης και του ακρωτηριασμού, ενώ σε ποσοστό 75% φορούσαν ακατάλληλα παπούτσια.

Μπορείτε να διαβάσετε το εγχειρίδιο, ανοίγοντας το παρακάτω αρχείο:

Επισυναπτόμενα Αρχεία:
Εγχειρίδιο για άτομα με διαβήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα