Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES Μηχανή... φοροδιαφυγής η Google

Σε «βασίλισσα» της φοροδιαφυγής, την οποία έχει αναγάγει σε... επιστήμη, αναδεικνύεται η Google παρά την έντονη κριτική που δέχεται διεθνώς.
Οι 39χρονοι ιδρυτές της Google Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ εκτιμάται ότι διαθέτουν περιουσία 23 δισ. δολαρίωνΟι 39χρονοι ιδρυτές της Google Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ εκτιμάται ότι διαθέτουν περιουσία 23 δισ. δολαρίων
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι «Financial Times» και προέρχονται από τους λογαριασμούς της ολλανδικής Google Holdings, η εταιρεία μετέφερε επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ από πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων στις Βερμούδες, όπου δεν υφίσταται φόρος επιχειρηματικών κερδών. Ετσι εκτός από τη δημοφιλέστερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, η Google απέδειξε πως διαθέτει και την καλύτερη μηχανή αναζήτησης φορολογικών «παραθύρων» και «παραδείσων»!
«Μεταφέροντας τις πληρωμές των πνευματικών της δικαιωμάτων στις Βερμούδες, η Google μειώνει τον φορολογικό συντελεστή για τις δραστηριότητες εξωτερικού στο 5%, δηλαδή σχεδόν στο ήμισυ του ήδη χαμηλού 10% που κατέβαλλε στην Ιρλανδία, όπου καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών της πωλήσεων», σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι και η Ιρλανδία είχε δεχθεί έντονη κριτική για την πολιτική του φορολογικού αρμπιτράζ που χρησιμοποιεί προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Google έχει υπερδιπλασιάσει τις πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων στις Βερμούδες μέσα σε τρία χρόνια. «Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει και την ταχεία ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Αντιδράσεις
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «οι αποκαλύψεις για τον φορολογικό σχεδιασμό της εταιρείας έχουν προκαλέσει ευρεία οργή, αναγκάζοντας τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε διεθνώς συντονισμένη προσπάθεια ώστε να σταματήσει η πρακτική της «μετακόμισης» των φορολογικών κερδών».
Στις αρχές του έτους ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε ως «πολιτική προτεραιότητα» την επιβολή φόρου στην Google, ενώ λίγους μήνες αργότερα η βρετανική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι αναλαμβάνει «φορολογικό σαφάρι» μετά τις καταγγελίες ότι συγκεκριμένες εταιρείες πληρώνουν πολύ λίγους φόρους σε σχέση με τα κέρδη που είχαν από τις πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Κομισιόν εξάλλου έχει επισημάνει ότι η φοροδιαφυγή κοστίζει περίπου ένα τρισ. ευρώ τον χρόνο στην Ε.Ε. εν μέσω μάλιστα πολιτικής λιτότητας και αύξησης φορολογίας για τους πολίτες.
Με τα χρήματα που πληρώνει η Google ως πνευματικά δικαιώματα σε τρίτους, υπήρξε πρόβλημα από την αρχή. Αυτό που αρνείται να καταβάλει σε ΜΜΕ, το πληρώνει σε εικονικές εταιρείες ούτως ώστε να φουσκώνει τα λειτουργικά έξοδά της. Τελικά, τα κέρδη που ακόμα κι έτσι προκύπτουν μεταφέρονται στην ιρλανδική μητρική ως δικαιώματα. Ομως, ούτε στην Ιρλανδία η Google πληρώνει τον -χαμηλό κατά τα άλλα- συντελεστή του 12,5%. Κι αυτό διότι στη συνέχεια τα κεφάλαια μεταφέρονται στις Βερμούδες ως δικαιώματα μιας άλλης ιρλανδικής εταιρείας που χρησιμοποιεί ως... ενδιάμεσο μια ολλανδική εταιρεία.
Το σχήμα αυτό ονομάζεται «διπλό ιρλανδικό» ή «ολλανδικό σάντουιτς» λόγω των παραπάνω απολήξεών του. Ωστόσο, αποτελεί μόνο ένα μέρος του μηχανισμού που χρησιμοποιεί η Google για να κατορθώνει να πληρώνει μόνο 3,2% φόρο για το σύνολο των εκτός ΗΠΑ εσόδων της.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Κροίσοι οι ιδρυτές της εταιρείας
Ψηλά στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους Κροίσους του πλανήτη φιγουράρουν οι ιδρυτές της Google, οι 39χρονοι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, οι οποίοι εκτιμάται ότι διαθέτουν περιουσία ύψους 23 δισ. δολαρίων ο καθένας, επίδοση που τους φέρνει να μοιράζονται την 20ή θέση στον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.
Ακόμα και το «δεξί χέρι» τους, ο Ερικ Σμιντ, ο εκτελεστικός πρόεδρος, συγκέντρωσε το προηγούμενο έτος 75 εκατ. δολάρια χάρη στις μετοχές που του διανεμήθηκαν λόγω θέσης, ενώ αμείφθηκε με 6 εκατ. δολάρια επιπλέον του μισθού του για τη συμβολή του στην εταιρεία.
Τα αστρονομικά μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη συνεχίζονται παρά τα ομαδικά «πυρά» που δέχεται η εταιρεία για την τεράστια φοροδιαφυγή και παρά τα εντυπωσιακά της κέρδη...
Σημειώνεται ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς έστρεψε πρόσφατα τα βέλη του ενάντια στην Google τονίζοντας σε άρθρο του ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν έχει σχέση μόνο με τα κέρδη αλλά και με τους φόρους που πρέπει να πληρώνουν οι πολυεθνικές».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • Η Google εμφάνισε έσοδα ύψους 14,11 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, που τελείωσε στις 30 Ιουνίου.
  • Τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 3,12 δισ. δολάρια, ενώ τα διαφημιστικά έσοδα ανήλθαν σε 3,01 δισ. δολάρια.
  • Η Google απασχολεί 44.777 εργαζομένους παγκοσμίως με πλήρη απασχόληση κι έχει μετρητά αξίας 54,4 δισ. δολαρίων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα