Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Έντονη αντίδραση Βενιζέλου στο «αντάρτικο» 8 βουλευτών για την προγραμματική συμφωνία

Για «τζάμπα μαγκιές» μίλησε ο Ευ.Βενιζέλος στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετοί βουλευτές επέκριναν την προγραμματική συμφωνία και το κείμενο 43 σημείων που υπέγραψε με τον Α.Σαμαρά.

koinovouleutiki omada pasokΣε μία έντονη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που εξελίχθηκε σε ορισμένα σημεία της σε υψηλούς τόνους, ο Ευ.Βενιζέλος επέκρινε ορισμένους βουλευτές ότι επιλέγουν μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία τη χώρας και την οικονομία για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Προηγουμένως, ομάδα 8 βουλευτών άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι η προγραμματική συμφωνία και το κείμενο των 43 σημείων που ενέκρινε με τον Α.Σαμαρά είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο  του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν η προσωπική επίθεση που δέχτηκε με μοχλό την επιλογή της κυβερνητικής συμπόρευσηςμε τη ΝΔ και της σύναψης προγραμματικής συμφωνίας.
Οι επικριτές του του καταλόγισαν ότι εξαιτίας αυτής της συνεργασίας το ΠΑΣΟΚ  συρρικνώνεται διαρκώς δημοσκοπικά και περνάει την εικόνα της “ουράς του Σαμαρά”.

Πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την εξέλιξη της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «o Σαμαράς καρπώνεται τα κέρδη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια αυτά και η «άδικη» κατά τη γνώμη του, προσωπική επίθεση,  ήταν ο λόγος που εξοργίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αποτέλεσμα απαντήσει σε έντονο ύφος στη δευτερολογία του.  Χαρακτήρισε δε τις επικρίσεις των βουλευτών του «τζάμπα μαγκιές».
Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός  ότι οι αντιδράσεις προέρχονται τόσο από τον Κ.Σκανδαλίδη, ο οποίος θεωρεί λάθος το σύνολο της κυβερνητικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, όσο και από άλλα μέλη της ΚΟ, πολλά από τα οποία όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο ΓιώργοςΝτόλιος και ο Θάνος Μωραΐτης συμμετείχαν στην μνημονιακή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος θεωρεί την όλη κριτική«άδικη και πέρα από τις πραγματικές συνθήκες των κρίσιμων στιγμών».
«Πρέπει να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, αυτοπεποίθησης και καθαρότητας. Να υπερασπιστούμε την προγραμματική συμφωνία, να αναδείξουμε τη σημασία της, να δούμε τα επιμέρους σημεία της ως ένα κεκτημένο για την πορεία της χώρας, να αναδείξουμε την ιστορία της Κεντροαριστεράς», δήλωσε στη δευτερολογία του από το βήμα της ΚΟ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η συνεδρίαση άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Καρρά που απεβίωσε την Τρίτη.
Γρήγορα, όμως, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” τα “αίματα άναψαν” με τουλάχιστον 8 βουλευτές του κόμματος, τους Κώστα Σκανδαλίδη, Θάνο Μωραΐτη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχάλη Κασσή, Νίκο Σηφουνάκη, Γιώργο Ντόλιο, Δημήτρη Κρεμαστινό και Γιάννη Κουτσούκο να ασκούν σκληρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ ποια μέτρα μπορεί να ψηφίσει και ποια όχι.
Ο Θάνος Μωραΐτης από την πλευρά του σχολίασε σκωπτικά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά περί σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα λέγοντας ότι «έχουμε ζήσει τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο ένα, τώρα μας λένε ότι θα ζήσουμε και τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο 2. Κανείς μας όμως δεν θέλει να δει το έργο», ενώ χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία «ένα θολό κείμενο με ασαφές στίγμα».
Ο Νίκος Σηφουνάκης επέκρινε Υπουργούς της ΝΔ, ακόμη και ονομαστικά, που εκβιάζουν, όπως είπε, τους βουλευτές με ρυθμίσεις που φέρνουν αιφνιδιαστικά και χωρίς συνεννόηση και συνεργασία, με πολλούς βουλευτές να συμμερίζονται την κριτική του, στρέφοντας τα βέλη τους και κατά του ΓΓ της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.
Η Θεοδώρα Τζάκρη εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ως «συνιστώσα της ΝΔ», ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε κάποια στιγμή ότι «δεν υπάρχουμε ως κόμμα!»
Υπερασπίστηκε την προγραμματική συμφωνία ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος
Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος Tύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπεραμύνθηκε της προγραμματικής συμφωνίας, λέγοντας ότι το κείμενο περιλαμβάνει κατά 80% θέσεις του Κινήματος, αλλά και της πρωτοβουλίας των 58, σημειώνοντας ότι είναι οι πρώτοι άνθρωποι στα τελευταία τέσσερα χρόνια που μίλησαν θετικά για όσα κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα ότι «φοβάται ότι το “όχι” στα “οριζόντια και κάθετα μέτρα” θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να μην περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές».
Μάλιστα, διαπληκτίστηκε με τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα κατά της Σώτης Τριανταφύλλου, εκ των 58 του περίφημου κειμένου για την κεντροαριστερά.
«Μας πείραξε η Σώτη και όχι που βάλαμε τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στα ψηφοδέλτιά μας;» αναρωτήθηκε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε «Να συμφωνήσουμε τι λέμε: ή ο Σαμαράς ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, στην οποία πολλοί εκ των σημερινών διαφωνούντων ήταν υπουργοί, ή έχει αλλάξει πολιτική. Και τα δύο δεν γίνονται».
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέκρινε και την Θεοδώρα Τζάκρη, που είχε νωρίτερα στραφεί εναντίον του Κώστα Σημίτη, στον οποίο απέδωσε ότι με τις τελευταίες του εμφανίσεις επιδιώκει αξιώματα, όπως την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Μεταξύ Αβραμόπουλου και Κουβέλη, που ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εγώ προτιμώ τον Σημίτη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χρήστος Γκόγκας απάντησε στους διαφωνούντες: «Εγώ νιώθω ότι σώζω την πατρίδα μου και δεν νιώθω δεξιός, με αυτά που κάνουμε».
Στην πλειονότητά τους οι βουλευτές ζήτησαν να καταστεί σαφές ότι η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί και «προγαμιαίο συμβόλαιο» με τη ΝΔ, ότι δηλαδή δεν ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω στενές συνεργασίες, ή κοινές εκλογικές καθόδους, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να πούμε ότι είναι συγκεκριμένου σκοπού και ορισμένου χρόνου, ότι έχει ημερομηνία λήξης».
Βενιζέλος: Η προγραμματική συμφωνία είναι μετατόπιση του Σαμαρά στα όσα έλεγε το 2010
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η προγραμματική συμφωνία είναι “μία δική μας πρόταση στη βάση της”, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μετατόπιση του Αντώνη Σαμαρά, από όσα έλεγε το 2010 στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, έδωσε τις παρακάτω διευκρινίσεις στις επικρίσεις των βουλευτών στην ΚΟ, λέγοντας ότι:
- Δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που να μην εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές και την αξιακή φυσιογνωμία του. Αντίπαλός μας είναι η κρίση, τα μεγάλα ιστορικά διλήμματα, οι αγορές, η τρόικα. Εμείς κάνουμε την επιλογή να μην επιβάλλουμε κανένα νέο μέτρο.
- Η κοινωνία μας πιέζει μεν να αντισταθούμε στην τρόικα, αλλά μόλις αντιστέκεσαι, σου λένε κάποιοι «πρόσεξε μην κάνεις τζάμπα μαγκιές». Δεν πρέπει να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο.
- Το «δεν υπάρχουν μέτρα», θέλει και αντοχή πολιτική, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη κρίση. Μπορείς όμως να βρεις αυτά που σου λείπουν, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις επεμβάσεις περαιτέρω στον κοινωνικό προϋπολογισμό.
- Πρέπει να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, αυτοπεποίθησης και καθαρότητας. Να υπερασπιστούμε την προγραμματική συμφωνία, να αναδείξουμε τη σημασία της,.
- Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ψηφίσουμε νομοσχέδια, εάν δεν έχουμε συμφωνήσει. Γι αυτό, πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα.
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα