Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δεν θα το πιστεύεις: Τί είναι αυτό που σκοτώνει περισσότερους απ' ότι ο διαβήτης, το AIDS και τα τροχαία μαζί;; Και όχι, δεν είναι αρρώστια...

Δεν θα το πιστεύεις: Τί είναι αυτό που σκοτώνει περισσότερους απ' ότι ο διαβήτης, το AIDS και τα τροχαία μαζί;; Και όχι, δεν είναι αρρώστια...
Ένας στους 8 θανάτους παγκοσμίως αποδίδεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Το 2012 εξαιτίας του νέφους βρήκαν το θάνατο επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από αυτούς που απεβίωσαν συνολικά από διαβήτη, AIDS και τροχαία δυστυχήματα
Ένας στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, προειδοποιεί έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνοντας ότι το νέφος αναδεικνύεται πλέον ως ο υπ' αριθμόν ένα περιβαλλοντικός κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός τονίζει επίσης ότι το 2012 εξαιτίας του νέφους βρήκαν το θάνατο επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από αυτούς που απεβίωσαν συνολικά από διαβήτη, AIDS και τροχαία δυστυχήματα. 
Ο απολογισμός αυτός, διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, δείχνει πως μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα και έξω από τα σπίτια μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές. Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, οι θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, συνδέονται συνήθως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για μία συντονισμένη δράση προκειμένου ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός», δήλωσε η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ υπογραμμίζοντας πως, οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι απ΄όσο νομίζαμε ή κατανοούσαμε, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι οικονομικά φτωχές χώρες στην νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είχαν το 2012 τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης, με 3,3 εκατομμύρια θανάτους να συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και 2,6 εκατομμύρια σε εξωτερικούς.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους προκαλείται κυρίως από το μαγείρεμα με κάρβουνα, ξύλο ή σε σόμπες βιομάζας.

Από την πλευρά της, η Φλάβια Μπιουστρέο, που ειδικεύεται σε θέματα υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υποστηρίζει πως, οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες, κινδυνεύουν περισσότερο από τη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους, δεδομένου ότι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, αναπνέοντας τον καπνό και την αιθάλη από τις οικιακές εστίες στις οποίες μαγειρεύουν καίγοντας ξύλα και κάρβουνα.
Στους εξωτερικούς χώρους, ο αέρας μολύνεται κυρίως από τα αυτοκίνητα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων και το μαγείρεμα.
Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, Κίνα και την μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, Ινδία.
πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα