Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δήλωση Γ.Ραγκούση με αφορμή δημοσιεύματα για άνοιγμα του επαγγέλματος των Ταξί.

590_ea89aee74f28eab374aae653e11c6587.jpg
Giannis Ragkousis
"Εάν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα για επικείμενο άνοιγμα του επαγγέλματος των Ταξί είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω γεγονότα που εξαιτίας της παλαιοκομματικής νοοτροπίας είχαν δραματικό κόστος καθυστερήσεων για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τους άνεργους νέους.
Τότε που μολονότι αν.Υπουργός αναγκαζόμουν να καταψηφίσω νομοσχέδιο εντός του Υπουργικού Συμβουλίου (για πρώτη φορά από το '74) επειδή η κυβέρνηση Παπαδήμου υπάκουσε στις απαιτήσεις Σαμαρά και ενέκρινε το νομοσχέδιο-κοροϊδία Βορίδη για το δήθεν άνοιγμα του επαγγέλματος των Ταξί. Την ίδια εποχή που κάποιοι έλεγαν πως δεν έχει αξία το θέμα των Ταξί και κάποιοι ολοκλήρωναν τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 με συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο και σχετικά εγκώμια για την συντεχνία των μαντράδων.
«Ρήγμα» στο Υπουργικό Συμβούλιο

Καταψηφίζει ο Γ.Ραγκούσης τη ρύθμιση Βορίδη για την απελευθέρωση των ταξί

Καταψηφίζει ο Γ.Ραγκούσης τη ρύθμιση Βορίδη για την απελευθέρωση των ταξί
Οι κ.κ. Γ.Ραγκούσης και Μ.Βορίδης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Ρήγμα» στο Υπουργικό Συμβούλιο προκάλεσε η ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και, για πρώτη φορά απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης καταψήφισε στο Υπουργικό τη ρύθμιση του διαδόχου στο υπουργείο Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, και δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει και στη Βουλή.

Ο κ. Ραγκούσης, μάλιστα, προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει και στη Βουλή το νομοσχέδιο Βορίδη, το οποίο χαρακτήρισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ως «θλιβερή εξαίρεση που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας, μια θλιβερή εξαίρεση κοινωνικά άδικη και πολιτικά ανήθικη».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες ριζικές αντιρρήσεις δεν υπήρξαν στο Υπουργικό Συμβούλιο (πέραν ορισμένων επιμέρους ενστάσεων των κ.κ. Ν.Σηφουνάκη, Γ.Παπακωνσταντίνου, Π.Γερουλάνου και Δ.Ρέππα για τα εννεαθέσια ταξί) και, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταφορών, η ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παρενέβη τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαιωνίζεται αυτό το θέμα και πρέπει να ληφθεί απόφαση από αυτήν την κυβέρνηση».

Επιπλέον, όπως είπε νωρίτερα ο κ. Βορίδης, το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η οποία είχε μόνο «τεχνικής φύσεως» αλλαγές να προτείνει.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή, όπου, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, υπάρχει περιθώριο συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή, στην Ολομέλεια καθώς και με την τρόικα.

Όσον αφορά πάντως τη διαφοροποίηση Ραγκούση, κύκλοι προσκείμενοι στον αναπληρωτή υπουργό ανέφεραν πως δεν τίθεται θέμα παραίτησής του. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση για τη διαφωνία Ραγκούση και δεν έθεσε θέμα ομόφωνης ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τα μέλη της κυβέρνησης, όπως είχε κάνει με τη δανειακή σύμβαση.

Οι διαφωνίες Ραγκούση

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κατέθεσε τις απόψεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίες συνίστανται στα εξής τέσσερα σημεία:


Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την δημόσια περιουσία, όπως είναι οι άδειες επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, ως ιδιωτική περιουσία του κατόχου, η οποία μεταβιβάζεται, κληρονομείται και δωρίζεται, άρα διατηρείται η «μαύρη» αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.
Με το εφεύρημα του αλγόριθμου, δεν δίνεται καμία νέα άδεια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Κλείνει πριν καν ανοίξει και η αγορά των ειδικής μίσθωσης οχημάτων (εννεαθέσιων τουριστικών προμισθωμένων).
Οι έδρες των ταξί παραμένουν, πλην Αττικής, οι προ-Καποδίστρια Τοπικές κοινότητες και δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα διοικητική δομή της χώρας.
Επίσης, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική, ενώ το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών, προέβλεπε τη δυνατότητα για δέκα άδειες ανά εταιρεία.Το βράδυ, ο κ. Ραγκούσης έδωσε στη δημοσιότητα το δικό του σχέδιο νόμου για τα ταξί που είχε εγκριθεί από την τρόικα -και, όπως σημείωνε, ομοφώνα δύο φόρες από το Υπουργικό Συμβούλιο- καθώς και τη σχετική ηλεκτρονική επικοινωνία με την τρόικα.

Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μετά το τελικό σχέδιο νόμου, που διαμορφώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011, η τρόικα απαντά λίγες ημέρες μετά ότι «όλα είναι εντάξει», εγκρίνοντας το νομοσχέδιο, και ζητά μόνο να ενημερωθεί για τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο στη Βουλή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα