Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Παραμορφώσεις από την παιδική ηλικία


Της χειρουργού ΩΡΛ Αργυρώς Κυπραίου
Πώς μπορούμε να τις διορθώσουμε με επανορθωτική ρινοπλαστική
Εάν η μύτη έχει υποστεί τραύματα κατά την παιδική ηλικία, πιθανώς από ατύχημα, το πιο πιθανό είναι να έχει ήδη υπάρξει κακή εξέλιξη, αφού εκείνη την περίοδο βρίσκεται σε ανάπτυξη και η διάπλασή της μετά το τραύμα είναι ανορθόδοξη.
Τραύματα ή κατάγματα στη μύτη κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία πρέπει να διορθώνονται από τον εξειδικευμένο ρινοπλαστικό άμεσα, αφού η καθυστέρηση μέχρι την ενήλικη ζωή θα σημάνει πολύ μεγαλύτερες επανορθωτικές επεμβάσεις.
Η μύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου και όπως είναι φυσικό συγκεντρώνει τα βλέμματα, με συνέπεια να αδικούνται ή να αναδεικνύονται ανάλογα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Εάν η μύτη είναι ογκώδης, πλατιά ή εάν είναι στραβή και ασύμμετρη δεν κολακεύει το πρόσωπο είτε αυτό είναι ανδρικό είτε γυναικείο.
Εάν δε έχει υποστεί τραύματα στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, πιθανώς από ατύχημα, το πιο πιθανό είναι να έχει ήδη υπάρξει κακή εξέλιξη. Η μύτη βρίσκεται τότε σε ανάπτυξη και η διάπλασή της μετά το τραύμα είναι διαφορετική απ’ ότι θα έπρεπε.Τα χόνδρινα και τα οστέινα τμήματά της αναπτύσσονται με λοξή κλίση, κάποια οστέινα τμήματα προεξέχουν στη ράχη, υπάρχουν ασυμμετρίες στα ρουθούνια και επιπλέον, τις περισσότερες φορές, στραβώνει πολύ και το ρινικό διάφραγμα.
Το αποτέλεσμα είναι μια μύτη με κακή διάπλαση και πολύ δύσκολη αναπνοή.

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων 
Η εξέλιξη της επιστήμης και της επανορθωτικής ρινοπλαστικής επιτρέπουν την εύρεση λύσεων ακόμη και σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Κατ’ αυτήν χρησιμοποιούμε χόνδρινα μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία, συνήθως, προέρχονται από τμήματα του στραβού διαφράγματος, τα οποία λειαίνονται και τροποποιούνται, ώστε να καλύψουν τα κενά και να διορθώσουν τις ασυμμετρίες.
Το πολύ στραβό ρινικό διάφραγμα δεν πετιέται πια όπως με τις παλιές τεχνικές, αλλά διαμορφώνεται και ράβεται σε ειδική μεμβράνη PDS. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε ένα νέο ισχυρό διάφραγμα και στηρίζονται η ράχη και η κορυφή της νέας μύτης.
Μάλιστα, θα πρέπει οι δύο επεμβάσεις, δηλαδή η επανόρθωση του τραυματικού διαφράγματος και η επανορθωτική ρινοπλαστική να γίνονται μαζί, ταυτόχρονα, από τον ίδιο εξειδικευμένο χειρουργό. Τότε μόνο μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα χόνδρινα τμήματα του ασθενούς και θα αποτραπεί το φαινόμενο ο χειρουργός να αναγκαστεί να αναζητήσει μοσχεύματα, όπως του ωτικού ή του πλευρικού χόνδρου από άλλες πηγές.
Η επέμβαση, αν γίνεται από έμπειρα χέρια, έχει απόλυτη επιτυχία και είναι ανώδυνη. Η προσπέλαση γίνεται με ανοικτή ρινοπλαστική, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις και συρραφές μοσχευμάτων.
Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα με την αφαίρεση του νάρθηκα και είναι μόνιμα και συντελούν στο να ξανανιώσει ο «ασθενής», να νιώσει υπερηφάνεια για το νέο του πρόσωπο και στο να ξαναδεί τη ζωή με άλλο μάτι.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου και της σύγχρονης ρινοχειρουργικής, τραύματα ή κατάγματα στη μύτη κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία πρέπει να διορθώνονται από τον εξειδικευμένο ρινοπλαστικό άμεσα, αφού η καθυστέρηση μέχρι την ενήλικη ζωή θα σημάνει πολύ μεγαλύτερες επανορθωτικές επεμβάσεις.
Με την άμεση χειρουργική επέμβαση θα γίνουν οι απαραίτητες ανατάξεις καταγμάτων και οι διορθώσεις του διαφράγματος και η μύτη θα πάρει καλύτερη θέση και προοπτική για την ανάπτυξή της.


Η Αργυρώ Κυπραίου είναι πλαστική χειρουργός προσώπου και Ωτορινολαρυγγολόγος,
Αν. Διευθύντρια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου
Επικοινωνία
Μπουμπουλίνας 31-33, ΤΚ 18535 Πειραιάς
Τηλ. 2104523738 - Κιν. 6932200011
mail: argyrokypraiou@gmail.com, www.faceanatomy.gr,
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001562974268&fref=ts
http://www.youtube.com/channel/UCYLvcbEUyLQ2Jj4MEzHHvqQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα