Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Έξαλλοι στο ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωση Βενιζέλου για τις Κάννες

Πάγωσαν στο ΠΑΣΟΚ όταν έμαθαν για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν το 2011 στην περίφημη συνάντηση των Καννών.

Αρκετοί βουλευτές και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έγιναν έξαλλοι όταν πληροφορήθηκαν το πως παίχτηκε παρασκηνιακά τότε το παιχνίδι και ιδιαίτερα ότι ο Βενιζέλος συμμετείχε μαζί με τον Σαμαρά στην «εκτέλεση» του Παπανδρέου και του δημοψηφίσματος που αυτός είχε προτείνει. Την μυστική συνάντηση και συμφωνία με τον Μπαρόζο δεν την ήξερε κανείς και ο Βενιζέλος την κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό ακόμη και από τους πιο στενούς του συνεργάτες.
Η πίεση που άσκησαν πολλοί να εκδοθεί ανακοίνωση έκανε όμως τα πράγματα χειρότερα. Ναι μεν εκδόθηκε ανακοίνωση, μόνον που σ' αυτήν δεν διαψεύδεται τίποτε. Αντίθετα το γενικόλογο περιεχόμενό της ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα αποκάλυψαν οι FT. Κι αυτό εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους ΠΑΣΟΚους. Φυσικά, δημόσια αντίδραση δεν πρόκειται να υπάρξει αφού απομένουν λίγες μόνον ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες. Βουλευτές και στελέχη δεν θέλουν να δυναμιτίσουν έτι περαιτέρω το ούτως ή άλλως εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί -λόγω της δημοσκοπικής καθίζησης της «ελιάς»- στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στις 26 Μαΐου όμως θα λυθούν, όπως λέγεται, πολλά στόματα και μάλιστα ανεξαρτήτως αποτελέσματος και όχι μόνον Παπανδρεϊκών.

Επιπροσθέτως, ακόμη και συνεργάτες του Βενιζέλου θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις των FT θα ενισχύσουν τις τάσεις αποσυσπείρωσης των αριστερόστροφων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της κατεύθυνσής τους στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και του ΚΚΕ . «Ό,τι, έστω λίγο, κερδίσαμε με το δίλημμα για την ψήφο στην Ελιά και την κυβερνητική σταθερότητα, φοβάμαι πως θα το χάσουμε διπλά μετά την αποκάλυψη ότι ο Βαγγέλης διαπραγματεύτηκε, όπως και ο Σαμαράς, με τον Μπαρόζο την ακύρωση του δημοψηφίσματος, την εκδίωξη του Γιώργου, την πτώση της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, τον ορισμό του Παπαδήμου στην πρωθυπουργία και τη συνέχιση του μνημονίου» μας είπε χαρακτηριστικά γνωστός βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Άλλος, που έχει και γνώσεις Ιστορίας, ήταν πιο δηκτικός: «Στην ανακοίνωση που βγάλαμε, αυτή που ο Βαγγέλης υπαγόρευσε από τηλεφώνου στον Καρύδη, λέμε ότι τα σχόλια που γίνονται για τις Κάννες είναι περισσότερα και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών. Δεν διευκρινίζεται όμως αν η αναφορά είναι στη μάχη που έδωσε ο Αννίβας το 216 π.χ. και κατέσφαξε του Ρωμαίους ή στη δεύτερη μάχη των Καννών, αυτή του 1018, όπου ο Βυζαντινός κατεπάνω Βοϊωάννης νίκησε κατά κράτος τους Λομβαρδούς. Πάντως να αναφέρεται στη μάχη των Καννών του 2011 αποκλείεται, αφού σ' αυτή, με την βοήθεια του Βαγγέλη μας πήραν και τα σώβρακα η Μέρκελ και ο Σαρκοζί».
Ομολογώ ότι ο πιο νηφάλιος από τους συνομιλητές μου ήταν πρώην υπουργός, φίλα προσκείμενος στον Παπανδρέου. «Είδες πόσο λιτή ήταν η ανακοίνωση του Γιώργου και πως πετάει το μπαλάκι στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο να μιλήσουν» μου είπε. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν ήταν πιο αιχμηρή αφού ουσιαστικά ενισχύει το επιχείρημά του ότι τον έριξαν, μου απάντησε. «Πρώτον, δεν ήθελε να κατηγορηθεί ότι είναι αυτός που τελειώνει προεκλογικά τον Βενιζέλο. Αν η ανακοίνωση ήταν επιθετική και επί της ουσίας θα γίνονταν μύλος, όλοι θα συζητούσαν γι' αυτό, και η Ελιά δεν θα έπιανε ούτε το 3%. Δεύτερον, ο Γιώργος είναι θεσμικός παίκτης, δεν θέλει να τινάξει στον αέρα την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, τον ενδιαφέρει, πρωτίστως, να βγει η χώρα από την κρίση και δευτερευόντως να δικαιωθεί, σήμερα, ο ίδιος. Και τρίτον, ξέρει ότι ο χρόνος, για να αποκαλυφθούν τα όσα συνέβησαν, δουλεύει γι' αυτόν».
Εγώ τι να πω; Ένας απλός Neo είμαι που, τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ, έχω μάθει ότι η ψυχή των ΠΑΣΟΚων είναι άβυσσος και ότι είναι στο DNA των Παπανδρέου να επιστρέφουν αφού προηγουμένως περάσουν μια φάση απαξίωσής τους. Το ίδιο έγινε και με τον Γεώργιο και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρώτος από «παπατζής» έγινε ο «Γέρος της Δημοκρατίας» και ο δεύτερος από «μέθυσος και πράκτορας των Αμερικανών» έγινε ο «πρωθυπουργός της Αλλαγής». Αν με ρωτάτε «τι θα γίνει με τον Γιώργο;», τι να σας πω. Σας επαναλαμβάνω ότι είμαι ένας απλός Neo, επάγγελμα ρεπόρτερ. Και να πιστεύω κάτι δεν μου επιτρέπεται να το πω αφού η δουλειά μου είναι απλώς να ...τρυπώνω στο παρασκήνιο και να σας ενημερώνω. Όταν έχω κάτι θα σας το πω. Αν και η όσφρησή μου μου λέει πως κάτι θα σκάσει γρήγορα. Είναι πολλές οι συναντήσεις, οι συζητήσεις και οι διασταυρώσεις. Στο παρασκήνιο, όπως και στις Κάννες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα