Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το Πρωτοδικείο μέτρησε το Δήμο Μεσσήνης: Με μία ψήφο μπροστά ο Στ. Αναστασόπουλος

Το Πρωτοδικείο μέτρησε το Δήμο Μεσσήνης: Με μία ψήφο μπροστά ο Στ. Αναστασόπουλος

Γράφτηκε από την  
Ο Στάθης Αναστασόπουλος αναδείχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, νικητής με μία ψήφο διαφορά στο εκλογικό θρίλερ της Μεσσήνης, μετά την καταμέτρηση των πρακτικών στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και ενώ στα ανεπίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφεται ισοψηφία 2.936 ψήφων με το συνδυασμό του Γιώργου Τσώνη. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα η αύριο από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αμέσως θα ξεκινήσει στις δικαστικές αίθουσες ο... τρίτος γύρος των εκλογών. 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της "Ε", η καταμέτρηση βάσει των πρακτικών που παρέδωσαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι από τα 102 εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεσσήνης δείχνει ότι ο Στάθης Αναστασόπουλος είναι μπροστά με μία ψήφο διαφορά. Ετσι, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μεσσήνη -το οποίο αναμένεται να δοθεί επίσημα από το Πρωτοδικείο σήμερα ή το αργότερο αύριο- αναδεικνύει ως νικητή των εκλογών τον απερχόμενο δήμαρχο και τον συνδυασμό του "Δημοτική Ενωση Μεσσήνης". Νωρίτερα, χθες το πρωί, είχαμε μια "ανατροπή" από τη Δημοτική Ενότητα Αριστομένους και συγκεκριμένα από το εκλογικό τμήμα στο Πουλίτσι, όπου ένα άκυρο ψηφοδέλτιο έφερε την απόλυτη ισοψηφία μεταξύ των δύο μονομάχων. 
Πάντως και οι δύο πλευρές, τόσο του Στάθη Αναστασόπουλου όσο και του Γιώργου Τσώνη, είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που δίνεται από το νόμο, οπότε η ανάδειξη δημάρχου αναμένεται να γίνει από τα δικαστήρια. Εξάλλου ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μετά την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών, ενώ στο μεταξύ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις επανακαταμέτρησης. 
Σε αυτή την περίπτωση, αντί για την πάγια διαδικασία ελέγχου των πρακτικών που συνήθως τηρείται από το Πρωτοδικείο, οι σάκοι θα ανοιχτούν και θα γίνει καταμέτρηση των ψήφων για τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Το αν θα προχωρήσει το Πρωτοδικείο -που δεν είναι καθόλου απίθανο- στον επανέλεγχο και των άκυρων ψηφοδελτίων, θα εξαρτηθεί από το αν θα καταθέσουν ή όχι σχετική αίτηση ο ένας ή και οι δύο συνδυασμοί. 
Εν τω μεταξύ χθες, οι συνδυασμοί τόσο του απερχόμενου δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου όσο και του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Τσώνη συσκέφθηκαν παρουσία νομικών, για να καταλήξουν στο τι θα κάνουν. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος του "Καλλικράτη", σε περιπτώσεις τελικής ισοψηφίας συνδυασμών (δηλαδή αν έχουν ανακηρυχθεί δύο μόνο συνδυασμοί και ισοψηφήσουν), το Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού. Στην περίπτωση αυτή οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται κατά τα 3/5 στον επιτυχόντα συνδυασμό και κατά τα 2/5 στον επιλαχόντα.
Πάντως η πορεία αναμένεται να είναι μεγάλη για το ποιος τελικά θα είναι ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης, καθώς βάσει του νόμου οι συνδυασμοί μπορούν να προσφύγουν στο Εκλογοδικείο, και αν δεν τους ικανοποιήσει το αποτέλεσμα μπορούν να καταθέσουν αίτηση αναίρεσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μια νομική διαδικασία που για να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να βγει η οριστική απόφαση από το ΣτΕ μπορεί και να χρειαστεί 1,5 με 2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα