Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ερώτηση 11 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα δημοσιεύματα της Realnews που αφορούν στο έλλειμμα του 2009

2014-07-08_8.05.43_.png
 Ερώτηση έγινε από 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αναφορικά με δημοσιεύματα της Κυριακάτικης Realnews για την ύπαρξη Απόρρητης Έκθεσης σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα του έτους 2009, την οποία και παραθέτουμε:
Σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης Εφημερίδας, υφίσταται κάποια Απόρρητη Έκθεση κάποιων στελεχών του Γ.Λ.Κ και της ΕΛ.ΣΤΑΤ από το περιεχόμενο της οποίας προκύπτει, ότι το Δημοσιονομικό Έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2009 δεν ήταν αυτό που επισήμως έχουν αποδεχτεί οι Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Π. Πικραμένου και Α. Σαμαρά με τους προϋπολογισμούς των ετών 2010-2014 που κατέθεσαν και εκτέλεσαν, και υπερψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.
Μέχρι σήμερα οι Έλληνες πολίτες  και οι θεσμικοί εταίροι, ΕΕ, ΕΚΤ, και ΔΝΤ και άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί γνωρίζουν, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας ισχύουν τα εξής:
Στις 2 Οκτωβρίου 2009, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ενημερώνει επίσημα την Ε.Ε., ότι το έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί στο 6%.
Τα στοιχεία αποδεικνύονται ελλιπή και ζητούνται από την Eurostat πρόσθετες εξηγήσεις.
 Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στις 21 Οκτωβρίου 2009, μετά από μία πρώτη καταγραφή, αποστέλλει αναθεωρημένα στοιχεία στην Eurostat σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει το 12,5%.
 Και τα νέα στοιχεία γίνονται δεκτά με επιφυλάξεις από την Eurostat.

Το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο 13,6% στις 22 Απριλίου 2010, με την Eurostat να διατηρεί και πάλι τις αμφιβολίες της για το αν αυτό θα είναι το τελικό μέγεθος.

Η αναθεώρηση στο 13,6%, ήταν τελικά που οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Όλοι οι αστερίσκοι και οι αμφιβολίες της Eurostat για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων θα αρθούν το Νοέμβριο του 2010, όταν μετά από αλλεπάλληλες μετρήσεις, το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο τελικό 15,6%.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων υπήρξαν οι εξής τοποθετήσεις ως προς τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2010, παραδίδεται η Έκθεση της Eurostat, που είχε ζητηθεί από το ECOFIN το Νοέμβριο του 2009, η οποία απαντά στο ερώτημα:

πώς προέκυψε η διαφορά στο έλλειμμα της Ελλάδας μεταξύ των ανακοινώσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, διαφορά που παρουσιάζει θηριώδη απόκλιση, καθώς η πρώτη ανακοίνωση μιλά για 6% και η δεύτερη για 12,5%.

Στο 30 σελίδων κείμενο, αναφέρεται 8 (οκτώ) φορές η φράση: “deliberate misreporting” - εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές από τις αρμόδιες αρχές επί της κυβέρνησης ΝΔ.

Σε άλλο σημείο, στη σελ. 15, όπου υπάρχει αναφορά στο σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από την Eurostat με την ελληνική κυβέρνηση το 2006, για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αναφέρεται με απόλυτο τρόπο:

"Παρόλα αυτά, ακόμα και η πλήρης τήρηση από τις ελληνικές αρχές του σχεδίου δράσης, δεν θα είχε αποτρέψει τις εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές στοιχείων από τις ελληνικές αρχές το 2009" γιατί όπως αναφέρει η Έκθεση:

 "Τα κράτη – εταίροι στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θεωρείται ότι συνεργάζονται με καλή πίστη. Οι εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές ή η απάτη δεν προβλέπονται στον κανονισμό".

Στη συνέχεια, στις σελίδες 22-27, η Έκθεση αναφέρεται 5 φορές σε "εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές", του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - 3 φορές και της Εθνικής Στατιστικής Αρχής - 2 φορές, πάλι επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2009.

Την 1η Φεβρουαρίου 2010 εκδίδει το πόρισμά της για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία η ανεξάρτητη επιτροπή, που συστάθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και αποτελούνταν από εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, αναφέρεται το εξής: "Ο διπλασιασμός του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης μεταξύ των γνωστοποιήσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, οφείλεται κατά 92,8% στην μεταβολή του ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης και κατά το υπόλοιπο στη μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση κατά την τριήμερη επίσκεψη της Eurostat στην Αθήνα, 16-18 Νοεμβρίου 2009, η αναθεώρηση των στοιχείων της Κεντρικής Κυβέρνησης που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν οφείλεται σε αναθεώρηση των στοιχείων που είχαν συνεισφέρει οι διάφοροι φορείς (ΓΛΚ, ΤτΕ, κ.λπ. datasource-agencies) αλλά στο γεγονός ότι, τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Αυτό, δηλαδή, που άλλαξε στη γνωστοποίηση της 21ης Οκτωβρίου είναι ότι καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών".

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι άλλα στοιχεία είχαν στείλει οι φορείς, άλλα στοιχεία απέστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Eurostat στις 2 Οκτωβρίου 2009.


Ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, σε συνέντευξή του στις 16 Ιουλίου 2013 στη Βελγική εφημερίδα LESOIR είπε τα εξής:

"Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δεν είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!

Για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση – όχι πολιτική και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ότι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη."

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Έκθεση του για το ρόλο της Τρόικας και τα προγράμματα στήριξης, έκθεση που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του στις 13 Μαρτίου 2014, υπογραμμίζει:

"Το Ευρωκοινοβούλιο ... είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος".

Επειδή υπάρχει μια προφανής αναντιστοιχία μεταξύ των θεσμικών καταγραφών και διαπιστώσεων και του περιεχομένου της φερόμενης ως Έκθεσης κάποιων στελεχών του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η εφημερίδα και επειδή οι διαπιστώσεις αυτές καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων Εταίρων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1) Υπάρχει η Έκθεση αυτή; Αν ναι, συντάχθηκε με Υπουργική εντολή; Αν ναι, να κατατεθεί στη Βουλή το έγγραφο με το οποίο δόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση – Εντολή, ο αριθμός πρωτοκόλλου της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ο αριθμός πρωτοκόλλου του διαβιβαστικού της Απόφασης καθώς και οι αποδέκτες της εντολής αυτής. Επίσης, να κατατεθεί το επίσημο διαβιβαστικό με το οποίο έγινε η αποστολή της Έκθεσης από τους συντάκτες της προς τον εντολέα Υπουργό καθώς επίσης και η Έκθεση.

2) Είναι σε γνώση σας, η Έκθεση αυτή; 

3) Εσείς υιοθετείτε το περιεχόμενο αυτής της Έκθεσης; Ή υιοθετείτε τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί και ψηφισθεί στον προϋπολογισμό; 


2014-07-08_8.10.10_.png
 epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα