Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Περιοχή νοτίως της Μεσσηνίας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων

ΤΑ 20 ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε χθες το μεσημέρι στο Λονδίνο τα 20 οικόπεδα που η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης.
Από εδώ και στο εξής, αφού γίνει και η δημοσίευση της προκήρυξης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η Αθήνα ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθεί μία επίπονη διαδικασία που ενδέχεται να βάλει δυναμικά τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των υδρογονανθράκων.
Όπως φαίνεται και από το χάρτη που συνόδευε την παρουσίαση του κ. Μανιάτη, τα πρώτα 10 οικόπεδα ξεκινούν από την περιοχή βορειοδυτικά της Κέρκυρας και φθάνουν χαμηλότερα μέχρι τη δυτική Πελοπόννησο.

Άλλο ένα οικόπεδο, που είναι και αρκετά μεγάλο, βρίσκεται νοτίως της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Τα υπόλοιπα εννέα οικόπεδα ξεκινούν από δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και φθάνουν μέχρι το ανατολικό της άκρο, εκεί ακριβώς που τελειώνει η γραμμή του αρχικού χάρτη για τις σεισμικές έρευνες που συμπεριλαμβανόταν στο νόμο 4001/2011. Η χάραξη των οικοπέδων έγινε σε αγαστή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην παρουσίαση, η οποία θα ακολουθηθεί από επαφές μεταξύ της «τρόικας» ΥΠΕΚΑ – PGS (πρόκειται για τη νορβηγική εταιρεία που πραγματοποίησε τις σεισμικές έρευνες) – Beicip/Franlab (είναι η γαλλική εταιρεία – σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου) και ομάδων εταιρειών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα στοιχεία που υπάρχουν ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα τα αγοράσουν ή όχι, ο κ. Μανιάτης προσπάθησε να συνδέσει το νέο γύρο παραχωρήσεων με τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Αφού πρώτα τόνισε ότι τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα που είχαν ανακοινωθεί, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «η στρατηγική μας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ε.Ε. για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων. Η Ελλάδα είναι ένας αναδυόμενος κόμβος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, εξαίροντας επίσης τη σημασία της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ).
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα