Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Mετά την οικοδομή σκάει και άλλο "κανόνι" στην αγορά!

Mετά την οικοδομή σκάει και άλλο "κανόνι" στην αγορά!

taxi1Μετά την οικοδομή, ένας κλάδος που έχει υποστεί ολική καταστροφή στα χρόνια της κρίσης, ένα νέο "κανόνι" ετοιμάζεται να σκάσει στην αγορά.
Και αυτό είναι τα ταξί.
Ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός όσων θέλουν να αποχωρίσουν από τον κλάδο αυξάνεται γεωμετρικά και μολονότι δίνουν τις ΄΄χρυσοπληρωμένες΄΄ άδειες τους κοψοχρονιά, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μηδενικό.
Σύμφωνα με αυτούς, ενώ προ κρίσης, οι άδειες πωλούνταν προς 200.000 ευρώ, σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 40.000 - 60.000 ευρώ. Τιμές, όμως, που, όπως λένε, ισχύουν στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Ρόδος και η Κρήτη. Εκεί οι τιμές δεν λένε να πέσουν από τα 200.000 ευρώ, καθώς οι αφίξεις των τουριστών για περίπου 8 μήνες τον χρόνο τις κρατούν ψηλά.
  
Πάντως το "ξεσκαρτάρισμα" του κλάδου είναι θέμα χρόνου, υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες. Οι οικονομικές συνήθειες δεν επιτρέπουν να λειτουργούν καθημερινά 16.000 ταξί στην Αθήνα 6.000 στη Θεσσαλονίκη, 4.800 - 5.000 στην Πάτρα και πάει λέγοντας. Αλλά και αν οι οικονομικές συνήθειες ήταν ιδανικές, τα ταξί είναι πολλά συγκριτικά με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη, ομολογούν οι ίδιοι.
 Στοιχείο που επιβεβαιώνει την κατηφόρα που έχει πάρει ο κλάδος είναι ότι οι εργαζόμενοι -με βάρδιες- έχουν μειωθεί πάνω από 50% καθώς το μεροκάματο έχει κατρακυλήσει κατά 80%. Από τα 110 ευρώ που έβγαζε ο εργαζόμενος στην 8ωρη βάρδια του, το 2008, σήμερα μετά βίας "καθαρίζει" 40 ευρώ, λένε χαρακτηριστηκά οι ιδιοκτήτες.

"Μας έκαψαν τα Mini Van από τους ιδιώτες και τα ξενοδοχεία"

Ένα από τα πιο "ηχηρά" χαστούκια που έχει υποστεί ο κλάδος είναι η απελευθέρωση των αδειών εκμετάλλευσης Mini Van από τα ξενοδοχεία και τους ιδιώτες. "Χάσαμε ένα βασικό μας έσοδο", που ήταν οι τουρίστες των ξενοδοχείων, μας λένε οι ιδιοκτήτες, αλλά, προσθέτουν, "καλά να πάθουμε γιατί και εμείς το είχαμε παραξηλώσει".
Σήμερα, ένα ξενοδοχείο ή ιδιώτης που διαθέτει Mini Van, μπορεί να μεταφέρει 8 άτομα -τουρίστες- από το κέντρο της Αθήνας στο αεροδρόμιο με περίπου 70 ευρώ (δηλαδή με λιγότερο από 9 ευρώ το άτομο).
Αν οι τουρίστες επιλέξουν για την ίδια διαδρομή ταξί, τότε θα χρειαστούν δύο οχήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, το κόμιστρο ανά όχημα είναι 90 ευρώ με τον κάθε τουρίστα να καταβάλει 22,50 ευρώ. 
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα