Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου για διακοπή συνεργασίας με την ΕΤΕ


ΖΗΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ «ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ»

Έντονα διαμαρτύρεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας για τη διακοπή συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με δικηγόρους.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, η συγκεκριμένη τράπεζα, υπό το πρόσχημα αναδιάρθρωσης και βελτίωσης των νομικών της υπηρεσιών, έχει ζητήσει, από τους συνεργαζόμενους με περιφερειακά υποκαταστήματα δικηγόρους της Καλαμάτας, την επιστροφή όλων των φακέλων των εκκρεμών υποθέσεών της. Παράλληλα, έχει ζητήσει «λευκή εξουσιοδότηση» των συνεργαζόμενων μέχρι σήμερα δικηγόρων, προς «άγνωστο» πρόσωπο, για περαιτέρω χειρισμό των υποθέσεων, προσανατολιζόμενη σε διακοπή της συνεργασίας της με αυτούς, χωρίς κριτήρια και χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου.

Συνεργαζόμενοι δικηγόροι
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σε ανάλογες πρακτικές τραπεζών και θεωρεί ότι η επικαλούμενη κάθε φορά αναδιάρθρωση της νομικής υπηρεσίας τους δεν αποτελεί σπουδαίο λόγο, όπως απαιτεί ο νόμος για την καταγγελία σύμβασης εμμίσθων ή συνεργαζόμενων δικηγόρων. Κι αυτό, γιατί δε συντρέχει κλονισμός στο πρόσωπο του εμμίσθου ή συνεργαζόμενου, ενώ σε κάθε περίπτωση, υπό τις συνθήκες αυτές, και δη επιλογή άνευ κριτηρίων συνδρομής ή μη ωρίμων ασφαλιστικών κ.λπ. δικαιωμάτων, εμπειρίας, προσόντων (οικογενειακά – κοινωνικά κ.λπ.), είναι προδήλως καταχρηστική.
Χαρακτηριστικό, δε, είναι, όπως σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι αμείβονταν με τα ελάχιστα όρια αμοιβών που προβλέπει ο Κώδικας Δικηγόρων.


Εισπρακτικές εταιρείες
Ο Σύλλογος προσθέτει ακόμη ότι φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για εργολαβική ανάθεση μαζικών υποθέσεων σε δικηγορικά γραφεία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ανείσπρακτων απαιτήσεων τραπεζών από «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών» για περαιτέρω δικαστικές ενέργειες.
Το άρθρο 6 του ν 3758/2009 απαγορεύει ρητά στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, καλούμενες στην καθομιλουμένη εισπρακτικές εταιρείες, να αναθέτουν τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές της δικής τους επιλογής, έργο που ανήκει αποκλειστικά στους δανειστές.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στις πρακτικές αυτές και προτείνει:
-τη διενέργεια του επιβαλλόμενου διοικητικού ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος, και αν οι εισπρακτικές εταιρείες με συμβάσεις ή πρακτικές με τις τράπεζες άμεσα ή έμμεσα επιλέγουν δικηγόρους για την είσπραξη οφειλών των τραπεζών και την επιβολή κυρώσεων
-τον πειθαρχικό έλεγχο δικηγόρων που αμείβονται ή συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με «εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών».

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα