Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Κατέρρευσε η παραγωγή του ελαιολάδου λόγω της ακαρπίας στα δέντρα

Στους 135.000 τόνους εκτιμά η Infobank Hellastat ότι θα διαμορφωθεί η εγχώρια παραγωγή 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία κλαδικής μελέτης και τα οποία αφορούν στην τρέχουσα εμπορική σεζόν, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται μειωμένη κατά 62% σε σχέση με την προηγούμενη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Στη μελέτη που συνέταξε για τον κλάδο, μάλιστα, η εταιρεία Infobank Hellastat μιλά για πτώση που θα ξεπεράσει το 50% σε αρκετές από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται και μια μείωση στην κατανάλωση τα τελευταία χρόνια, με ήπιους όμως ρυθμούς, η οποία «χτυπάει» κυρίως τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, πολλοί καταναλωτές στρέφονται στο χύμα ελαιόλαδο.Έδαφος κερδίζει, επίσης, το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας, με βασικό όπλο, φυσικά, τη χαμηλή τιμή του, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις στους τυποποιητές επώνυμων κωδικών. Την περίοδο 2012/2013 η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου εκτιμάται ότι σταθεροποιήθηκε στους 200.000 τόνους, ενώ την τρέχουσα περίοδο προβλέπεται κάμψη.
Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, την περίοδο 2012/2013 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, ανερχόμενη στους 357.900 τόνους, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση 22%. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2013/2014 θα σημειωθεί μεγάλη πτώση κατά 62%, στους 135.500 τόνους, λόγω κυρίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Μάλιστα, η πτώση σε αρκετές από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεπεράσει το 50%.
Όπως σημειώνει η μελέτη, το σημαντικότερο μειονέκτημα για την εγχώρια αγορά αποτελεί η παράνομη διακίνηση χύμα ελαιολάδου λόγω του περιορισμένου βαθμού τυποποίησης (στην Ελλάδα τυποποιείται μόνο το 20% της παραγωγής), με συνέπεια το μερίδιο αγοράς των επώνυμων προϊόντων να είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με το μέγιστο δυνατό.
Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές, εφόσον όμως περιοριστεί η διακίνηση χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών και ενισχυθεί το μερίδιο αγοράς του επώνυμου προϊόντος. Η ανοδική πορεία των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα».


Αλλάζει η εικόνα 
Ένα μίνι ανοδικό ξέσπασμα είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν οι τιμές του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά μέχρι και την έναρξη της συγκομιδής της νέας σοδειάς, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό Oil World, που έχει την έδρα του στη Γερμανία. Με στήριγμα τα μειωμένα αποθέματα και τη μικρότερη ζήτηση από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
«Είναι πιθανό οι τιμές του ελαιόλαδου να ανακάμψουν κατά το υπόλοιπο της σεζόν, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων πριν αυτά αρχίσουν να αναπληρώνονται από τη νέα συγκομιδή», εκτιμά το Oil World. Και προσθέτει ότι «η σημαντική μείωση στα αποθέματα που σημειώθηκε την τρέχουσα εμπορική περίοδο που ολοκληρώνεται σύντομα, εκτιμάται πως θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τη διεθνή αγορά, αφού αναμένεται περιορισμένη αναπλήρωσή τους από τη φετινή παραγωγή».
Ένας παράγοντας που, σύμφωνα με την έκθεση, έχει αλλάξει ελαφρώς τις ισορροπίες της αγοράς είναι η μείωση της ζήτησης από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) λόγω της λιτότητας. Οι καταναλωτές στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τις κυριότερες καταναλώτριες χώρες του κόσμου σε ελαιόλαδο, στράφηκαν σε φθηνότερα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.λπ.), καθώς η οικονομική κρίση και η λιτότητα έχει οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Oil World.
Όπως είναι, όμως, γνωστό, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των εισαγωγών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, που αντισταθμίζουν τη μείωση της κατανάλωσης από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.


Ανάκαμψη παραγωγής
Οι τιμές για το μήνα Ιούλιο εξακολουθούν να είναι αυξημένες περίπου 17% πάνω από τη μέση τιμή 10ετίας, τονίζει το Oil World. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου εκ πιέσεως προβλέπεται να ανέλθει σε 2,46 εκατ. τόνους, κάτω από τα 3,44 εκατ. τόνους το 2011-12, σύμφωνα με το Oil World. Η ξηρασία στην Ισπανία έχει μειώσει την παραγωγή σε 614.000 τόνους από 1,6 εκατ. τόνους. Η παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθεί στους 3,3 εκατ. τόνους την περίοδο 2013-2014, σημαντικά υψηλότερη από την περσινή επίδοση των 2,46 εκατ. τόνων, αφού η ισπανική παραγωγή θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως προβλέπει ο Γερμανικός Οργανισμός.


Χαμηλότερη η κατανάλωση 
στην Ευρώπη αλλά υψηλότερες οι τιμές
Οι τιμές του ισπανικού ελαιόλαδου αναμένονταν να είναι τον Ιούλιο κατά μέσο όρο στα 3.560 δολάρια ο μετρικός τόνος, κάτω από τα 3.706 που ήταν τον Ιούνιο, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, όπως σημειώνει το Oil World. Η στροφή προς φθηνότερα έλαια είναι «πρωτοφανής» και έρχεται σε αντίθεση με την περίοδο 2005-06, τότε που ακόμα και με τιμές τόσο υψηλές όσο 5.000 δολάρια ανά τόνο υπήρξε μόνο μερική πτώση στην κατανάλωση ελαιολάδου σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. «Αυτή η σεζόν είναι διαφορετική και η εγχώρια κατανάλωση σε ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και φοινικέλαιο έχει αυξηθεί», σύμφωνα με το γερμανικό οργανισμό. «Λόγω της πτώσης ακόμα και της στοιχειώδους ζήτησης, η τιμή του ισπανικού παρθένου ελαιόλαδου είναι απίθανο να φθάσει ή να υπερβεί τα 4.000 δολάρια, κάτι που αρχικά αναμενόταν να συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν».
Η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να υποχωρήσει στην πρωτοφανή ποσότητα των 270.000 τόνων -ή 13%- από το 1,74 εκατ. τόνους κατά την περίοδο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, αναφέρει το Oil World.
Η τιμή τού προς παράδοση ελαιόλαδου για το Σεπτέμβριο έχει κατρακυλήσει κατά 19% φέτος, στα 2.240 ευρώ ο τόνος, στο Mercado de Futuros del Aceite de Oliva της Χαέν στην Ισπανία, που είναι η χαμηλότερη τιμή για την εν λόγω σύμβαση από πέρυσι τον Αύγουστο.


Τιμές σε Ισπανία-Ιταλία-Ελλάδα
Στην ισπανική αγορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,70 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας μικρή άνοδο. Το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,39 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας σταθεροποιητικές τάσεις.
Για την Ιταλία, η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έκλεισε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, δηλαδή 3,04 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο, 2,18 για το λαμπάντε και 2,43 ευρώ για το παρθένο.
Αρκετά στάσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα, εκτός από μερικές ελαφρές διακυμάνσεις σε Κρήτη και Καλαμάτα, 2,72-2,80 ευρώ /κιλό για το έξτρα παρθένο, 1,88-2,00 ευρώ το λαμπάντε και 2,03 για το παρθένο.
Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ 
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα