Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Οριστικά εκτός ΕΣΠΑ οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στην Τριφυλία

115 μικρά παιδιά και οι οικογένειές τους «στον αέρα»…
 
Οριστικά εκτός ΕΣΠΑ - Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» - έμειναν οι τέσσερις Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Κοπανακίου), σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες επιλέξιμων δομών που αναρτήθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Ιουλίου στην ηλεκτρονική σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Αυτή η πολύ δυσάρεστη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Πλέον, τουλάχιστον, 115 μικρά παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται «στον αέρα», καθώς χάθηκε η ευκαιρία και δυνατότητα επιδότησης, από το ΕΣΠΑ, της θέσης των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Οι γονείς αγωνιούν για το τι θα γίνει με τα μικρά παιδιά τους και τους έχει κυριεύσει η αβεβαιότητα για τη νέα σχολική χρονιά.
Στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα, το οποίο έχει οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, αναφερθήκαμε και σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Θ».
Όπως μας είπαν γονείς που επικοινώνησαν μαζί μας, είδαν, από τη Δευτέρα, στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΕΤΑΑ ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Τριφυλίας δεν ήταν στους πίνακες των προσωρινά επιλέξιμων δομών, όπως δεν ήταν και στους πίνακες των προσωρινά μη επιλέξιμων δομών.

Πολλοί γονείς θεώρησαν πως ίσως η Δημοτική Αρχή και ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας, στον οποίο υπάγονται διοικητικά και λειτουργικά οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, δεν έκαναν αίτημα για να ενταχθούν στη Δράση, είτε κάποια εμπλοκή παρουσιάστηκε και έμειναν εκτός.
Αν δε, αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2013 – 2014, στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», του ΕΣΠΑ, στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Τριφυλίας (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Κοπανακίου) οι θέσεις ήταν 115, τότε μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της αναστάτωσης.
Θυμίζουμε πως, στο χθεσινό φύλλο του «Θ», αναφέραμε την επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού του δήμου Τριφυλίας, Ζαχαρία Κανελλόπουλου. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και άφησε αιχμές για γραφειοκράτες και τυπολάτρες στο Δημόσιο και την ΕΕΤΑΑ, που χωρίς ουσιαστικό λόγο προκάλεσαν αναστάτωση, αφήνοντας εκτός των πινάκων προσωρινά επιλέξιμων δομών τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Τριφυλίας, σημειώνοντας πως το θέμα ήταν τυπικό και όχι ουσιαστικό και θα λυνόταν μέχρι εχθές.
Ωστόσο, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας είναι εκτός των οριστικών πινάκων των επιλέξιμων δομών του ΕΣΠΑ! Σε χθεσινή μας επικοινωνία, ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε πως έχει εκπλαγεί δυσάρεστα, γιατί διαφορετική ήταν η πληροφόρηση που είχε, ενώ εξέφρασε ελπίδες για προσθήκη ίσως – εντός των προσεχών ημερών – στους πίνακες και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Τριφυλίας, για τους οποίους έγιναν και κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ΥΠΕΣ.
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δομές του Δήμου Τριφυλίας (Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού) αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό, καθώς στο φάκελο του αιτήματος φέρεται να μην υπήρχαν όλα τα απαιτούμενα από την πρόσκληση δικαιολογητικά έγγραφα, όπως πρακτικό απόφασης του αρμόδιου οργάνου του νομικού προσώπου με το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση προς το νόμιμο εκπρόσωπό του να υποβάλει τη συγκεκριμένη αίτηση – προσφορά και να υπογράψει τη σύμβαση, δεσμεύοντας το Φορέα με μόνη την υπογραφή του έναντι της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και απόφαση του αρμόδιου οργάνου με την οποία ορίζονταν αυτοί που εκπροσωπούν και δεσμεύουν το Φορέα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Ποιος ή ποιοι από το Φορέα είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι; Ποιος ή ποιοι δεν άσκησαν όπως όφειλαν τα καθήκοντά τους; Ποιος ή ποιοι ευθύνονται για τον αποκλεισμό του Φορέα από το διαγωνισμό; Ποιος ή ποιοι ευθύνονται που έμειναν εκτός ΕΣΠΑ και οι τέσσερις Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Τριφυλίας; Ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν την πολιτική ευθύνη απέναντι στα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους που βρέθηκαν «στον αέρα» οικονομικά και κοινωνικά;
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα