Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

«Στη σέντρα» η κυβέρνηση Σαμαρά

Τα δεδομένα που συγκρότησαν τη λίστα Μπόργιανς προσφέρθηκαν στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 από τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με την έγκριση και πλήρη κάλυψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε |
Μείζον πολιτικό θέμα έχει προκύψει ύστερα από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα cd της λίστας Μπόργιανς, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται σε εμφανή δύσκολη θέση ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και με τους εμπλεκόμενους αρμοδίους να αντιδρούν με έκδηλη αμηχανία, χωρίς πειστικές απαντήσεις.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» (των οποίων η γνησιότητα δεν αμφισβητείται), δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία πως τα δεδομένα που συγκρότησαν τη λίστα Μπόργιανς προσφέρθηκαν στην κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012 από τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με την έγκριση και πλήρη κάλυψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν έγιναν αποδεκτά για αδιευκρίνιστους λόγους.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στο φύλλο του Σαββάτου προκάλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στο φύλλο του Σαββάτου προκάλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα |
«Να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά προστάτευσε τους φοροφυγάδες, τίποτα δεν θα ξεχαστεί σ’ αυτόν τον τόπο», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το καυτό ζήτημα. «Οι καταγγελίες Κοτζιά στερούνται περιεχομένου», σχολίασε στον «Βήμα FM» η Ντόρα Μπακογιάννη, παρέχοντας εμμέσως στήριξη (;) στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, έπειτα από τις αποκαλύψεις για την άρνηση να παραληφθούν τα cd με τα ελληνικά στοιχεία, πληθαίνουν οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που προτείνουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για ενδεχόμενη ζημιά του ελληνικού κράτους.
«Την ώρα που υποχρεώνατε τον ελληνικό λαό σε θυσίες, κρύβατε εσκεμμένα τους φοροφυγάδες. Το θέμα δεν είναι πλέον πολιτικό αλλά χρήζει ποινικής διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Β. Κόκκαλης.
Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να οδηγήσει ο Κώστας Μπούρας, γενικός γραμματέας του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφερε τα έγγραφα στη Βουλή, καθώς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη και Ανέττα Καββαδία, λόγω σχετικής ερώτησης που είχαν υποβάλει.
Με ανακοίνωσή του ο Κ. Μπούρας κάνει λόγο για ψέματα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η μόνη επικοινωνία που είχε με τον πρόξενο, ήταν όταν τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας. «Του απάντησα ότι η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό» εξήγησε ο Κ. Μπούρας, ξεχνώντας πάντως πως στα έγγραφα αναφέρεται πως ο Β. Σόιμπλε είχε πλήρη γνώση του ζητήματος.
Τόσο ο Κ. Μπούρας όσο και ο Γ. Μαυραγάνης, στις δηλώσεις τους για το θέμα, χρησιμοποιούν το ίδιο επιχείρημα: απόσπασμα από την τηλεοπτική συνέντευξη του Μπόργιανς (ΣΚΑΪ, «Ιστορίες», 26.1.2016) στην οποία ο τελευταίος αναφέρει:

Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα, του Ελληνα προξένου, ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε

Συγκροτημένη λίστα, μόνο με Ελληνες φορολογούμενους δεν υπήρχε τότε και δεν θα μπορούσε να υφίσταται, υπήρχαν όμως όλα τα δεδομένα χιλιάδων Ελλήνων σε συγκεκριμένα cd, τα οποία δεν παρέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τον Αύγουστο του 2012, πριν δηλαδή από την ανταλλαγή των επίμαχων εγγράφων, οι τότε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλής, Παν. Λαφαζάνης και Ζ. Κωνσταντοπούλου είχαν προβεί σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα των cd του Μπόργιανς, έχοντας ενημερωθεί από τη Γερμανία για τις κινήσεις που έκανε ο δυναμικός υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας ως προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην απάντησή του ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είχε κάνει λόγο για «προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπίας», τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Η απάντηση που πήρα από τον κ. Μαυραγάνη ήταν “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε’’. Η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου δεν πήρε καμία πρωτοβουλία να διεκδικήσει αυτές τις λίστες. Τώρα, πώς μετά μπόρεσε αυτή η κυβέρνηση να τις πάρει και δεν μπορούσε η προηγούμενη, είναι ένα θέμα» δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 «Η σιωπή είναι συνενοχή»
 Γιάννης Ραγκούσης 

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Για εμένα προσωπικά, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που καθιστά αδιανόητα τα όσα επίσημα επιβεβαιώθηκαν σχετικά με την άρνηση συνεργασίας με τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη υπουργό, κ. Μπόργιανς, περί “...cd με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων” από την τρικομματική κυβέρνηση με επικεφαλής τη Ν.Δ.
»Πρόκειται για τη διαπίστωση πως η άρνηση συνεργασίας -αδιάφορο που σε εκείνη τη φάση δεν αφορούσε συγκεκριμένους καταθέτες- αποφασίστηκε ακριβώς τις ημέρες 8 και 22 Οκτωβρίου 2012, που η Ελλάδα συγκλονιζόταν από την αποκάλυψη του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ.
»Ενός σκανδάλου που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την πλήρη αποδόμηση της σχέσης εμπιστοσύνης που είχε για δεκαετίες συνάψει μεγάλο μέρος της κοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και το οποίο με οδήγησε στις 3 Οκτωβρίου του 2012 να παραιτηθώ από μέλος του κι όχι να σιωπήσω.
»Αποδεικνύεται πως η παρασιτική Ελλάδα επέβαλλε με όλους τους τρόπους στους πολιτικούς της εκπροσώπους να συγκαλύψουν το έκθετο φορολογικό της παρελθόν, ακόμη και στην εποχή των σκληρών μνημονίων λιτότητας. Τους οδήγησε είτε να ισχυριστούν πως δήθεν δεν μπορούν να ελέγξουν ελβετικές τραπεζικές λίστες, είτε να αρνηθούν τη διεθνή συνεργασία για την αξιοποίησή τους.
»Το θέμα είναι μέγα, διότι αν δεν γιατρευτεί το βαριά πληγωμένο “περί δικαίου αίσθημα” των πολιτών, δεν υπάρχει επόμενη ημέρα, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης κι εξόδου από την κρίση.
»Η σιωπή απέναντι σε όσα συνέβησαν, κι επίσημα τεκμηριώνονται πλέον, είναι κατ’ εξακολούθηση συνενοχή.
»Η τότε κυβέρνηση είχε συγκεκριμένους αρμόδιους, είχε επικεφαλής. Ολοι αυτοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις, έστω και με τέτοια καθυστέρηση.
»Οπως εξηγήσεις οφείλουν να δώσουν και όσοι προέβησαν σε απευθείας αναθέσεις 500 εκατ. ευρώ για “εξοπλισμούς πολυτελείας” ή προχθές “έριξαν μαύρο” στη Διαύγεια, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της παρασιτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα