Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι η ομάδα των χωρών του «Visegrad» που δεν θέλει πρόσφυγες στην Ευρώπη ...

- Η Πολωνία, που το 30% των φτωχών κατοίκων της είναι οικονομικοί μετανάστες που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη - και στην Ελλάδα - θεωρείται 6η ποιο πλούσια χώρα στην Ε.Ε. και πρωτοστατεί στην προσπάθεια να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και να φύγει η Ελλάδα από την ζώνη Σένγκεν - ίσως και από την Ε.Ε.
- Χώρες του πρώην ανατολικού μπλογκ, εκφράζουν μίσος εναντίον οτιδήποτε έχει αριστερό ή προοδευτικό πρόσημο.
- Οικονομίες με πολύ φτωχούς κατοίκους και υπερβολικά πλούσιους ολιγάρχες βγάζουν μέσους όρους που δεν ταιριάζουν με την γενική εικόνα.

"Έντονες πιέσεις ασκεί η ομάδα του Visegrad στην Ε.Ε. ζητώντας Plan B, προκειμένου να προστατευτούν τα σύνορά της σε περίπτωση που Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορέσουν να περιορίσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Σύμμαχοι αλλά και αντίπαλοι στην πίεση που ασκεί η ομάδα του Visegrad, η οποία πρωτοστατεί στην έξωση της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, προέκυψαν τις τελευταίες ώρες, μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών που την απαρτίζουν, στην Πράγα. Στην κοινή αυτή συνεδρίαση συμμετείχε και η ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενώ στη συμμαχία φέρεται να μπαίνουν τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία.

Η ομάδα του Visegrad αποτελείται από τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1991, οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της άλλοτε ενωμένης Τσεχοσλοβακίας, συναντήθηκαν στον πύργο Βίζεγκραντ στο βόρειο τμήμα της Ουγγαρίας όπου και προχώρησαν σε συμφωνία συνεργασίας σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ τόσο η Τσεχία όσο και η Σλοβακία παρέμειναν μέλη της ομάδας μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας. Ωστόσο οι πρώτες συνεργασίες είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται ανάμεσα στις συγκεκριμένες χώρες από το 1335.
  Οι τέσσερις χώρες της ομάδας Visegrad είναι ισχυρές οικονομικά και από τις πλέον ανερχόμενες στον κόσμο. Έγιναν όλες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάιο του 2004 ενώ η Σλοβακία έχει πλέον επίσημα ως νόμισμα το ευρώ.
 Αν το συγκεκριμένο γκρουπ χωρών, μπορούσε να δημιουργήσει ένα κράτος, τότε η οικονομία του θα ήταν η 5η πιο ισχυρή στην Ευρώπη και η 12η στον κόσμο. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκτόξευση παίζει η Πολωνία, η οποία έρχεται πρώτη από τις τέσσερις στον υπολογισμό του ΑΕΠ ανά κάτοικο. Από μόνη της άλλωστε η οικονομία της Πολωνίας είναι 6η στην Ευρώπη.
Η οικονομική άνοδος και εξέλιξη των τεσσάρων χωρών είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία διετία να αυξηθεί η ζήτηση πολλών εταιριών για επενδύσεις, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα και αυτόν της ενέργειας. Η Τσεχία συγκαταλέγεται αυτή την στιγμή στις 30 πιο γρήγορα εξελίξιμες χώρες ενώ η Τσεχία έχει εξελιχθεί σε κύριο παραγωγό αυτοκινήτων με τις Skoda, Peugeot-Citroen, Toyota και Hyundai να έχουν μεταφέρει εκεί τα εργοστάσιά τους.
Η Ουγγαρία εξακολουθεί και ποντάρει πολύ στον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 4 δισ.ευρώ ανά έτος ενώ απασχολούνται πλέον περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι ετησίως.
Ενιαίο Ταμείο
Ο μοναδικός σταθερός οργανισμός της ομάδας του Visegrad είναι το ενιαίο Ταμείο που αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 8 δις ευρώ. Κύριοι αποδέκτες της χρηματοδότησης είναι οι πολίτες των τεσσάρων χωρών, με υποτροφίες και επιχορηγήσεις.
Απέναντι στις πιέσεις Αυστρία και Γερμανία
Οι πιέσεις της ομάδας του Visegrad ώστε να τεθεί εκτός Σένγκεν η Ελλάδα δεν βρήκαν υποστηρικτές σε Αυστρία και Γερμανία. Επικρίνοντας τις χώρες αυτές, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έκανε λόγο για «καθαρό κυνισμό», «αδειάζοντας» τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα αλλάξει στάση δεχόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια στην περίπτωση που κλείσουν τα βόρεια σύνορα για περισσότερα από ένα 24ωρο.
Στο πλευρό της Αθήνας παραμένει η Γερμανία, με την Άγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς, όπως είπε, η εναλλακτική του κλεισίματος συνόρων θα έχει ολέθριες συνέπειες.


Πηγή:iefimerida.gr

1 σχόλιο:

  1. Χανς Κούντνανι: Η Γερμανία, η Ανατολή και ο Νότος της ΕΕ, οι «4» του Βίσεγκραντ, η Αυστρία. Νέοι προσανατολισμοί διεθνών σχέσεων στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης;
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2016/02/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα