Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πραγματικότητα η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS που φαίνεται να στέλνουν «μήνυμα» σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Τα BRICS στέλνουν μήνυμα σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα που φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση «δεν εξαρτόμαστε από εσάς». Πως; Με την σύσταση της δικής τους αναπτυξιακής τράπεζας που έρχεται τρία χρόνια μετά τις αρχικές εξαγγελίες με την υπογραφή των πέντε αναδυόμενων οικονομιών. Το ερώτημα βέβαια που θέτει και η Deutsche Welle είναι εάν η κίνηση αυτή θα στεφθεί από επιτυχία.
Σημειώνεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα είχε προσκληθεί από τη Ρωσία να μετάσχει στην αναπτυξιακή αυτή τη τράπεζα και το θέμα είχε συζητηθεί τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών- Τσίπρα και Πούτιν- αλλά και σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών με τον Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών να επαναλαμβάνει δημόσια την πρόσκληση προς τη χώρα μας. Ωστόσο τώρα που η αναπτυξιακή τράπεζα γίνεται πραγματικότητα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν – κυρίως εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών συμφερόντων που έχουν αλλά και της διαφαινόμενης άρνησης των τεσσάρων εκ των χωρών να συμπράξουν με την Κίνα- τελικά το εγχείρημα υλοποιείται.

Το Πεκίνο έδωσε το μεγαλύτερο ποσό για το αρχικό κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας ότι η έδρα της New Development Bank (NDB) θα είναι η Σαγκάη. «Ως αντάλλαγμα ο πρόεδρος της τράπεζας ορίζεται εκ περιτροπής από όλες τις χώρες BRICS. Τέλη Φεβρουαρίου διευθετήθηκαν και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα και η νέα αναπτυξιακή τράπεζα είναι έτοιμη να διαθέσει πιστώσεις. Υπάρχουν ωστόσο μερικά ερωτήματα. Πολλοί διερωτώνται τι νόημα έχει μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα όταν υπάρχουν ήδη άλλα αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (AIIB)» αναφέρει η DW ενώ μεταφέρει και το σχόλιο του Ρολφ Λάνγκχαμερ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου ο οποίος δηλώνει: «Υπάρχουν πλέον διάφοροι θεσμοί που έχουν τον ίδιο στόχο. Δεν αποκλείονται να προκύψουν προβλήματα συντονισμού».

Όπως παρατηρεί βέβαια η DW oι επικριτές του εγχειρήματος ανησυχούν μήπως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα σέβεται λιγότερο από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα τα κοινωνικά κεκτημένα των χωρών τις οποίες καλείται να βοηθήσει. Ωστόσο, ο γερμανός οικονομολόγος εμπιστεύεται σε αυτό το ζήτημα τις αγορές και δηλώνει ότι «όταν η τράπεζα των BRICS βγει στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να σεβαστεί τα διεθνή κοινωνικά και οικονομικά στάνταρ».

Η NDB δεν είναι, ακόμα, μια κανονική τράπεζα αλλά ένα ίδρυμα, μιας και τα πρώτα προγράμματα χρηματοδοτούνται με το αρχικό κεφάλαιο των 50 δις δολαρίων. Όταν εξαντληθούν τα χρήματα αυτά η αναπτυξιακή τράπεζα θα στραφεί προς τις αγορές, οι οποίες θα στηρίξουν το νέο εγχείρημα μόνο αν τα προγράμματά της στεφθούν με επιτυχία. Προς το παρόν μένει ανοιχτό αν Βραζιλία, Ρωσία και Νότια Αφρική, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, διαθέσουν τελικά χρήματα για το αρχικό κεφάλαιο: “Όλα εξαρτώνται από την Κίνα», λέει ο Ρολφ Λάνγκχαμερ. «Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει δυσπιστία στους επενδυτές, οι οποίοι δικαίως θα διερωτηθούν αν η τράπεζα ελέγχεται από τις BRICS ή μόνο από την Κίνα”», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημειώνεται πως από την πλευρά τους οι πέντε αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν για την πιθανότητα ενός κλίματος ανταγωνισμού προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, όπου το λέγειν έχουν οι ΗΠΑ. «Ο γερμανός ειδικός από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου τάσσεται ωστόσο υπέρ της μεταξύ τους συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι «ο ανταγωνισμός θα σήμαινε μόνο ότι οι επενδυτές θα επιλέξουν την, κατά τη γνώμη τους, πιο ασφαλή επένδυση». Και αυτή δεν είναι άλλη από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ανάγκη για υποδομές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο μεγάλη ώστε παλιές και νέες αναπτυξιακές τράπεζες θα έχουν πολλά να κάνουν τα επόμενα χρόνια» καταλήγει η DW.

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα