Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Παραιτήθηκε ο ισλανδός πρωθυπουργός – Τον «έφαγαν» τα Panama Papers

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά ο ισλανδός πρωθυπουργός

έπειτα από την αποκάλυψη των Panama Papers, πως συνδέεται με offshore εταιρία. Οι έντονες διαδηλώσεις των Ισλανδών τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τον «ανάγκασαν» σε αυτή την απόφαση.


Στην Ισλανδία καταγράφεται πλέον η πρώτη επίπτωση του παγκόσμιου «σεισμού» που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη χρήση των offshore εταιρειών από ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και συνεργάτες τους για να αποκρύπτουν και να εξαιρούν από φορολόγηση μέρος του πλούτου τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον έπειτα από τον έντονο και συνεχή πολιτικό ντόρο με τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών, υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Γκουνλάουγκσον είχε ζητήσει νωρίτερα πρόωρες εκλογές από τον πρόεδρο της χώρας Όλαφουρ
Γκρίμσον τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Όμως, ο δεύτερος αρνήθηκε να προχωρήσει στη διάλυση και κάλεσε για διαβουλεύσεις τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να
καθορίσει τη στάση του.
Μετά την απόφαση αυτή του Ισλανδού προέδρου, ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε.

Η offshore και η «αντίδραση» on camera

Το όνομα του πρωθυπουργού της Ισλανδίας ενεπλάκη στην υπόθεση των Panama Papers, με τον Γκουνλάουγκσον να φέρεται να συνδέεται με εταιρεία offshore της συζύγου του.
Την Δευτέρα η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Γκουνλάουγκσον δεν είχε δηλώσει την offshore εταιρεία που είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, προκειμένου να διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε η τελευταία από τον πατέρα της.
Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι απέκρυπτε επί χρόνια επενδύεις του ιδίου και της συζύγου του σε κρατικοποιημένες τράπεζες μέσω off-shore εταιρείας, της «Wintris», με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Wintris περιλαμβάνονται και εταιρικά ομόλογα των τριών μεγαλύτερων ισλανδικών τραπεζών, της Glitnir, της Kaupthing και της Landbanki, οι οποίες ήταν μπλεγμένες σε σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και κατέρρευσαν σε διάστημα 72 ωρών το 2008, παρασέρνοντας μαζί τους το χρηματιστήριο.
Το 2013, όταν και ο Γκούνλαουγκσον εκλέγεται στην πρωθυπουργία της Ισλανδίας, παραλείπει να δηλώσει την σχέση του με τη Wintris.
Το 2015, η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε με τους επενδυτές στις τρεις ισλανδικές τράπεζες έναν διακανονισμό που μπορεί να επηρέασε θετικά την αξία των ομολόγων που ακόμα κατέχει η offshore εταιρεία της συζύγου του.
Τη Δευτέρα ο ισλανδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα