Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Φυτεύσεις σε 2.800 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Τριφυλία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο η φύτευση των νέων καλλιεργειών στα θερμοκήπια της Τριφυλίας, η οποία δεν γίνεται όμως σε ιδανικές συνθήκες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν όλο το τελευταίο διάστημα.
Φυτεύσεις σε 2.800 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Τριφυλία
Οι φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις φτάνουν τα 2.800 στρέμματα και οι κύριες καλλιέργειες είναι ντομάτες και αγγούρια, που καταλαμβάνουν το 75-80% των εκτάσεων, ενώ ακολουθούν τα φασόλια και οι πιπεριές.
Λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που υπάρχουν, με τις χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες και τις βραδινές, και καθώς τα νεαρά φυτά είναι ευαίσθητα, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα και να προχωρούν σε συγκεκριμένες φροντίδες. Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι η θερμοκρασία μέσα στα θερμοκήπια πρέπει να παραμένει πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου, γι' αυτό κάθε βράδυ πρέπει να ελέγχονται τα συστήματα θέρμανσης, να υπάρχει επαρκής μάζα θερμαντικού υλικού και να γίνεται συντήρηση καυστήρων. Επίσης προσοχή πρέπει να δίνεται στα καυσαέρια, ώστε αυτά να μην καταλήγουν στο εσωτερικό του θερμοκηπίου. Πρέπει ακόμη να ρυθμίζεται η υγρασία καθώς υπερβολικό πότισμα δημιουργεί προβλήματα και πρέπει να χορηγούνται μόνο οι απαραίτητες ποσότητες ώστε να αποφεύγονται μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές. Η αυξημένη υγρασία δεν βοηθά και την σωστή ανάπτυξη του φυτού. 

Επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνονται σωστά μέτρα υγιεινής μέσα στο θερμοκήπιο, να μην υπάρχουν ζιζάνια και υπολείμματα παλαιών καλλιεργειών ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις. Πρέπει να χορηγούνται λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο ή ισορροπημένα ώστε τα φυτά να ξεπερνούν γρήγορα το στρες της μεταφύτευσης και να αναπτύσσουν πλούσιο ριζικό σύστημα. 
Εξω από το θερμοκήπιο πρέπει να είναι καθαροί οι χώροι για να αποφεύγονται προσβολές από Tutta και αλευρώδη. Καλό επίσης είναι να υπάρχει προθάλαμος στην είσοδο των θερμοκηπίων, όπως και να μπαίνουν δίχτυα στα ανοίγματα αλλά και να στεγανοποιούνται όλα τα πιθανά ανοίγματα.
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα