Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Επαναβεβαίωσαν το «όχι στο λιγνιτωρυχείο» στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Το «όχι στο λιγνιτωρυχείο» επαναβεβαίωσε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Το θέμα έθεσε στο Σώμα, προ ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, μιας και το φάκελος της επένδυσης έχει περάσει όλα τα στάδια γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες κρατικές και βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ για έγκριση.
Ο κ. Κατσίβελας είπε ότι θέτει το θέμα ώστε το Σώμα να επιβεβαιώσει την απόφαση που έχει ήδη πάρει και τάσσεται κατά του λιγνιτωρυχείου. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό που προκαλεί απογοήτευση είναι ότι απ’ το ίδιο υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ, οι πολίτες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας έχουν στηθεί στον τοίχο, αναφέροντας συμπληρωματικά το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Το ΥΠΕΚΑ, είπε, έρχεται να φορτώσει στην περιοχή μια επένδυση ξεπερασμένη και τόνισε πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι προς όφελος της περιοχής, με την έννοια του δημόσιου συμφέροντος και την προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ανέφερε πως το Σώμα πρέπει να επαναβεβαιώσει την προηγούμενη απόφασή του και να κάνει ενέργειες για να σταματήσει το θέμα.Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Νώντας Βουδούρης, έκανε λόγο για πληγή και καταστροφή οικολογική, που υποβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι μόνο τα 268 στρ γης, αλλά είναι ολόκληρη η περιοχή λιγνιτική από τις Ράχες μέχρι το Κάστρο της Κυπαρισσίας, 5.000 στρ., ζητώντας η απόφαση να μη μείνει κενό γράμμα. Επίσης, ο δήμαρχος να κλείσει ένα ραντεβού με τον αρμόδιο υφυπουργό και να πάει μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων να του μεταφέρουν την αντίδραση και άρνηση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου. Για κίνδυνο της δημόσιας υγείας έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούλης, ενώ η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Σταματία Αλεξοπούλου, ανέφερε πως η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου είναι αρνητική και εμμένουν σε αυτή.
Ο επενδυτής Μιχάλης Καραπάτης τόνισε ότι από τη δεκαετία του ’80, που έβγαζε κάρβουνο στην περιοχή, ποτέ δε δημιουργήθηκε πρόβλημα και σημείωσε πως τώρα είναι έτοιμος για παραγωγή οργανικών λιπασμάτων από κλαριά, φύκια κ.τ.λ. Η δε μελέτη έχει όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται, ενώ ανέφερε ότι με εξόρυξη 40.000 τόνων και 10 χρόνια λειτουργίας, είναι 25 εκατομμύρια ευρώ έσοδα που «θα πέσουν» στην περιοχή. Επίσης, εκεί θα εργάζονται 18 υπάλληλοι, ενώ καμία ζημιά δε θα γίνεται στο περιβάλλον, αφού αμέσως θα γίνεται αποκατάσταση. Χαρακτήρισε, δε, το λιγνιτωρυχείο ως «κοινωφελές έργο».
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα