Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Θέλεις δικαστική αναβολή; Παράβολο εδώ και τώρα

Κων. Μαργέλης: Ο όγκος των υποθέσεων βουλιάζει τα δικαστήρια
 
 
Παράβολο θα πρέπει πλέον να καταβάλλουν οι πολίτες που θέλουν να λάβουν αναβολή σε πολιτική ή διοικητική δίκη, μετά την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου, το οποίο, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μαργέλης χαρακτήρισε απολύτως αποτυχημένα όλα τα νομοσχέδια των τελευταίων ετών που αφορούν στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι τα δικαστήρια της Καλαμάτας έχουν βουλιάξει από τις υποθέσεις που έχουν σωρευτεί.
Μειώσεις σε παράβολα
Σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που εισήγαγε το τελευταίο νομοσχέδιο, κάποια τέλη και παράβολα μειώνονται, ενώ εισάγεται πλέον το αναβαλόσημο, το οποίο θα προκαταβάλλουν υποχρεωτικά οι πολίτες που θέλουν να αναβληθεί η δίκη τους.
Ειδικότερα, ο κ. Μαργέλης επισήμανε ότι από τις 22 Ιανουαρίου αναπροσαρμόσθηκαν τα τέλη, τα παράβολα, καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική δικαιοσύνη. Μάλιστα, σιγά σιγά όλα αυτά τα τέλη θα καταβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή.
«Στόχος είναι να συμβάλλουν όλα αυτά στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές θετικές διατάξεις. Μεταξύ αυτών είναι ότι καταργείται πλέον το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές και αυτό είναι επ’ ωφελεία του πολίτη. Επίσης, μειώνεται στο ήμισυ το δικαστικό ένσημο που καταβάλλεται στις εργατικές διαφορές, μειώνονται τα παράβολα έφεσης στην πολιτική δίκη σε ποσοστό 60% και μειώνονται σημαντικά τα παράβολα μήνυσης και έγκλησης. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον πολίτη. Βέβαια, παράλληλα καθιερώθηκε η καταβολή ενός ειδικού παραβόλου, του αναβαλόσημου», σημείωσε ο κ. Μαργέλης.
 
Αναβαλόσημο 
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, όποιος διάδικος πλέον θέλει να πάρει αναβολή στις πολιτικές και διοικητικές δίκες (όχι στις ποινικές), πρέπει να καταβάλλει το συγκεκριμένο παράβολο, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, από 20 έως 40 ευρώ.
«Είναι μια προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας να περιορισθούν τα άσκοπα αιτήματα αναβολών, αφού ο διάδικος θα πρέπει να καταβάλει πρώτα αυτό το ποσό για το παραδεκτό του αιτήματος», συμπλήρωσε ο κ. Μαργέλης, διευκρινίζοντας ότι το παράβολο αυτό θα καταβάλλεται ανεξαρτήτως του αν το αίτημα αναβολής γίνει δεκτό από το δικαστήριο ή όχι.
Οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν το αναβαλόσημο και από τη γραμματεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.
Επίσης, αυξήθηκε σημαντικά, κατά ποσοστό 50%, το μεγαρόσημο που καταβάλλει κάθε πολίτης που θέλει να λαμβάνει πιστοποιητικά ή να καταθέτει αιτήσεις στις δικαστικές Αρχές του Πρωτοδικείου Καλαμάτας.
 
Βούλιαξαν τα δικαστήρια
Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, με το νομοσχέδιο αυτό διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, σε σχέση με τα αυξημένα τέλη που υπήρχαν, αλλά η δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι ακριβή για το μέσο πολίτη. «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ψηφισθεί τουλάχιστον 15 νομοσχέδια για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Πλην όμως το πρόβλημα, αντί να λειαίνεται, οξύνεται. Τα δικαστήρια της Καλαμάτας έχουν βουλιάξει και από τις πολιτικές και από τις ποινικές υποθέσεις. Η Πολιτεία επιχειρεί με απρόσφορα μέτρα να επιτύχει την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς», κατέληξε.


Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα